31/7/2009 Χαιρετισμός της προέδρου της Οργανωτικής Επιτροπής στην έναρξη του Διεθνούς Επιστημονικού Συνέδρίου

31/07/2009 21:46  -  1499 αναγνώσεις

ΔΙΕΘΝΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΣΤΗ ΣΗΤΕΙΑ

«Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΡΩΤΟΚΡΙΤΟΥ ΚΑΙ Ο ΕΡΩΤΟΚΡΙΤΟΣ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ»

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΚΥΡΙΑΣ ΖΕΡΒΑΚΗ ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ

 

Σήμερα η Σητεία γιορτάζει,

Σήμερα η Σητεία απολαμβάνει τη μέγιστη τιμή που εσείς της κάνετε με την παρουσία σας στις εργασίες  αυτού του Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου που οργανώνεται για 1η φορά από το Δήμο Σητείας.

Είναι μεγάλη τιμή η παρουσία τόσων διακεκριμένων προσωπικοτήτων των Γραμμάτων και των Τεχνών σήμερα στην πόλη μας, ειδικών επιστημόνων, που ασμένως αποδέχτηκαν την πρότασή μας και συνέτειναν στην προσπάθεια μας για την οργάνωση ενός συνεδρίου- φόρου τιμής για τον ποιητή της Σητείας, τον Βιτσέντζο Κορνάρο.

Χάρις  στην ευγενική και πρόθυμη ανταπόκριση των φιλοξενουμένων μας, διαπρεπών καθηγητών και φιλολόγων κατέστη σήμερα δυνατή η πραγματοποίηση του. Αρχικά, λοιπόν, θέλω να απευθύνω εκ μέρους του Δήμου Σητείας θερμές  ευχαριστίες προς όλους τους διαπρεπείς καθηγητές, μελετητές της ζωής και του έργου του Βιτσέντζου Κορνάρου που προβάλλουν διεθνώς τον αξιακό κόσμο του Ερωτόκριτου και με τις εισηγήσεις τους σ΄αυτό το συνέδριο , με την εξειδικευμένη γνώση που διαθέτουν, αποτελούν εγγύηση της επιτυχίας του συνεδρίου.

Η ιδέα της πραγματοποίησής αυτού του συνεδρίου υπήρχε χρόνια στο μυαλό μας. Θεωρούσαμε υποχρέωση μας την απόδοση τιμής σε κείνον που ‘’ στη Στείαν εγεννήθηκε, στη Στείαν ενεθράφη’’. Ευδοκίμησε να υλοποιηθεί φέτος,  όταν συνάντησε την απόλυτη στήριξη και ενθάρρυνση του Δημάρχου Σητείας κ. Νίκου Κουρουπάκη που εκτιμά επίσης ότι ο Δήμος Σητείας οφείλει να αποδώσει το ανεξόφλητο προς τον ποιητή χρέος.

Με τη δική του προτροπή άρχισε η αναζήτηση των προϋποθέσεων για την οργάνωση του Συνεδρίου. Οι προϋποθέσεις, τα προαπαιτούμενα όμως ήταν πάρα πολλά και σε ένα επίπεδο πολλά από αυτά δε θα είχαν βρει διέξοδο, αν δεν είχα την τύχη να συμπορευτώ σε όλο αυτό το χρόνο προετοιμασίας του συνεδρίου με την εκλεκτή φιλόλογο Διδάκτορα της Νεοελληνικής Φιλολογίας    κ. Τασούλα Μαρκομιχελάκη. Η συμβολή της υπήρξε πραγματικά καθοριστική και την ευχαριστώ ιδιαίτερα.

Βέβαια, οφείλω να πω ότι ευθύς ως  ανακοινώθηκε η πρόταση της διοργάνωσης υποστηρίχθηκε θερμά τόσο από το Δημοτικό Συμβούλιο όσο και από ένα σύνολο Σητειακών που με ενθουσιασμό στελέχωσαν την Οργανωτική Επιτροπή. Τους ευχαριστώ όλους.

Από τις πρώτες σκέψεις που ζυμώθηκαν στην Οργανωτική Επιτροπή ήταν να πλαισιωθεί το θεωρητικό μέρος του Συνεδρίου με παράλληλες εκδηλώσεις σχετικού περιεχομένου.

Μεγάλη τιμή περιποιεί για τη  Σητεία η παρουσία του διεθνούς κύρους συνθέτη Νίκου Μαμαγκάκη . Θα έχουμε την ευκαιρία απόψε να απολαύσουμε στην Καζάρμα τη νέα γραφή του έργου ‘’Ερωτόκριτος’’, την εκδοχή της Σητείας , με ένα  καταπληκτικό σύνολο μουσικών και τραγουδιστών υπό τη διεύθυνσή του. Για τη μεταξύ μας καλλιέργεια άριστης διαλεκτικής σχέσης , ευχαριστώ ιδιαίτερα τον κ. Μαμαγκάκη.

Επίσης ευχαριστούμε θερμά το ζωγράφο Γιώργο Κουνάλη, έργα του οποίου με το ίδιο θέμα του συνεδρίου,   ταξίδεψαν από τα Χανιά στη Σητεία για τη δική μας πνευματική ευχαρίστηση.

Ιδιαίτερη μνεία θέλω να κάνω για την καθηγήτρια με διδακτορικό στον Ερωτόκριτο από στο Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ κ. Ναταλία Δεληγιαννάκη που είχε την ιδέα της παράθεσης του βενετοκρητικού δείπνου. Η κ. Ναταλία Δεληγιαννάκη, μελέτησε κείμενα της εποχής, όπου βρίσκουμε τις διατροφικές συνήθειες των Κρητικών της εποχής του Κορνάρου.

Την 13η Εφορεία για τη διάθεση σχετικού έντυπου υλικού από την πλούσια βιβλιοθήκη της που εκτίθεται απόψε εδώ.

Τέλος , θα μου επιτρέψετε να αναφέρω όλους όσους στήριξαν οικονομικά την οργάνωση του Συνεδρίου. Το αντίθετο θα ήταν αγνωμοσύνη. Πρώτιστα ευχαριστούμε το Υπουργείο Πολιτισμού και προσωπικά τον Υπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά για τη γενναία επιχορήγησή του αξιολογώντας και αποτιμώντας τόσο θετικά τη σπουδαιότητα του συνεδρίου μας.

Ευχαριστούμε θερμά το Βουλευτή Λασιθίου κ. Μιχάλη Καρχιμάκη η συμβολή του οποίου αναμφίβολα υπήρξε καθοριστική για την επιτυχία της διοργάνωσης. Ήταν από τους πρώτους που πίστεψαν στην αξία της διοργάνωσης και υπερθεμάτισε γι αυτήν ‘’όπου έδει’’.  

Τη Νομαρχία Λασιθίου και ιδιαιτέρως το Νομάρχη κ. Σήφη Αναστασάκη που από την αρχή στήριξε τόσο ενεργά την προσπάθειά μας, ενίσχυσε τη διάθεσή μας και στέκει πάντα σύμμαχος και αρωγός των προσπαθειών του Δήμου μας.

Ευχαριστούμε την Εταιρεία Γραμμάτων και Τεχνών Ανατολικής Κρήτης για την υποστήριξή της.

Την εταιρεία Minoan Group, την ΕΑΣ, τους Βιοκαλλιεργητές Σητείας, τις τράπεζες Alpha – Εθνική- Παγκρήτια Συνεταιριστική και όσους άλλους τοπικούς επιχειρηματίες μας συνέδραμαν οικονομικά.

Θέλω να πιστεύω ότι οι τρεις επιστημονικές συνεδρίες με τις επιστημονικές ανακοινώσεις – εισηγήσεις των διακεκριμένων Ερωτοκριτολόγων καθηγητών καθώς και οι παράλληλες εκδηλώσεις, η συναυλία του Νίκου Μαμαγκάκη, η έκθεση ζωγραφικής του Γιώργου Κουνάλη, η έκθεση των βιβλίων, το βενετοκρητικό δείπνο, η εκδρομή περιήγηση στους χώρους ιστορικού ενδιαφέροντος της ευρύτερης περιοχής με την ξενάγηση της αρχαιολόγου κ. Δάφνης Χρονάκη, αυτή η συστάδα των εκδηλώσεων μέσα σ’ αυτό το τριήμερο, συναποτελούν μια πολιτιστική πρόταση που μπορεί να συμβάλλει στην ανανέωση της πολιτιστικής μας ταυτότητας, ενώ παράλληλα προβάλλει τον τοπικό μας πολιτισμό. Πώς αλλιώς μπορούμε να απαντήσουμε στην πεζή και καταναλωτική εποχή μας; Ποιες  άλλες νησίδες αντίστασης μπορούμε να υψώσουμε;

Κυρίες και κύριοι,

Εν μέσω ‘’θέρους ελληνικού’’ σε μια μικρή πόλη που γέννησε ένα μεγάλο ποιητή , στην πόλη της Σητείας, ο Δήμος της Σητείας – εκφραστής των συναισθημάτων όλων των Σητειακών, οργανώνει ένα συνέδριο για τον ποιητή ‘’Όμηρο της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας’’ όπως έχει χαρακτηριστεί ο Βιτσέντζος  Κορνάρος.

Από την εποχή του Ομήρου ίσαμε σήμερα- εξάλλου, δεν υπάρχει ούτε ένας αιώνας, που να μην έχει γραφτεί ποίηση στη γλώσσα την Ελληνική. Είναι κάτι μοναδικό, που δεν έχει να το παρουσιάσει κανένας άλλος λαός και καμιά άλλη γλώσσα, τουλάχιστον μέσα στα πλαίσια του δυτικού πολιτισμού. Εάν μάλιστα συλλογιστούμε την παράλληλη πορεία της τέχνης, από τα πρώτα παλαιότατα ίχνη της, όπως τα βλέπουμε και εδώ στην Κρήτη και περνώντας από την αρχαϊκή , την κλασική , την ελληνιστική, τη βυζαντινή , φτάσουμε αδιάλειπτα ως τις μέρες μας, θα καταλάβουμε τι αντιπροσωπεύει αυτή η συνέχεια, τι μεγάλο και αναντικατάστατο θησαυρό διαθέτουμε. Αλλά και τι όπλο διαθέτουμε απέναντι σε όποιους ενίοτε θέλουν να μας υπαγορεύουν τις θελήσεις τους. Και αυτό το στόχο υπηρετεί αυτό το συνέδριο.

Είναι ανάγκη να αποκτήσουμε συνείδηση αυτού του όπλου που διαθέτουμε. Τα όποια κατορθώματα, δυστυχώς έρχονται και παρέρχονται. Τα δημιουργήματα τα πνευματικά είναι αυτά που διασώζουν το ισόποσο των κατορθωμάτων σε αξίες αθάνατες.

Αξία αθάνατη αποδεικνύεται ότι έχει και το έργο του Κορνάρου. Που μελετάται σήμερα, τόσους αιώνες μετά, από τόσους επιστήμονες.

Μπορούμε να μπούμε λίγο στον κόσμο του Ερωτόκριτου, αφού ο Ερωτόκριτος μελετάται ανά τον κόσμο;

Αυτό ευχόμαστε να   πετύχουμε μέσα από την παρακολούθηση των εργασιών αυτού του συνεδρίου.

Σας ευχαριστώ όλους από καρδιάς…