01/11/2007, Καθυστέρηση καταβολής της επιχορήγησης του Δημοτικού Κινηματογράφου ‘’ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ’’

28/01/2008 16:02  -  1298 αναγνώσεις

Επιστολή απέστειλε στον Υπουργό Πολιτισμό κ. Μιχάλη Λιάπη ο Πρόεδρος της Δημοτικής Επιχ/σης Πολιτιστικής και Τουριστικής Ανάπτυξης Σητείας (Δ.Ε.ΠΟ.Τ.Α.Σ) κ. Ξενικάκης Αντώνης για την καθυστέρηση καταβολής της επιχορήγησης  του Δημοτικού Κινηματογράφου ‘''ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ'''' από το Υπουργείο Πολιτισμού.

Ακολουθεί το κείμενο της επιστολής του κ. Ξενικάκη:

« Αξιότιμε κ. Υπουργέ

Με την ευκαιρία της ανάληψης των καθηκόντων σας στο Υπουργείο Πολιτισμού θα θέλαμε να σας ευχηθούμε ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ.

Σας ενημερώνομε ότι η Δημοτική Επιχ/ση Πολιτιστικής- Τουριστικής Ανάπτυξης Σητείας (Δ.Ε.ΠΟ.Τ.Α.Σ) λειτουργεί από το 2000 τον Δημοτικό Κινηματογράφο «ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ», ο οποίος το 2001 εντάχθηκε στο Δίκτυο Δημοτικών Κινηματογράφων με ετήσια επιχορήγηση ποσού 29.347 ευρώ, διάρκειας (10) δέκα ετών. 

Στην Προγραμματική Σύμβαση που υπογράφηκε μεταξύ του Υπουργείου και του Δήμου Σητείας αναφέρονταν σαν στόχοι του Προγράμματος η ενίσχυση της ανάπτυξης της Σητείας στον τομέα του κιν/φου και η δημιουργία της απαραίτητης υποδομής, η βελτίωση της κιν/φικής παιδείας, η ενεργοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού συμμετέχοντας στις διαδικασίες κιν/φικής και πολιτιστικής ανάπτυξης και η συστηματοποίηση της συνεργασίας των πολιτιστικών φορέων με επίκεντρο τον κιν/φο.

Οι οικονομικές επιχορηγήσεις για τα έτη 2003 και 2004 εκκρεμούν, όπως επίσης για το έτος 2006, παρ'' ότι έχουν σταλεί τα απαιτούμενα δικαιολογητικά και υπήρξε προφορική διαβεβαίωση από το Υπουργείο σας για καταβολή του ποσού του έτους 2006. 

H μη καταβολή της επιχορήγησης από το Υπουργείο σας έχει δημιουργήσει σοβαρότατο πρόβλημα στην γενικότερη λειτουργία της Δημοτικής Επιχ/σης, με δεδομένο ότι οι εταιρείες διανομής ταινιών απαιτούν πριν την προβολή της ταινίας την εξόφλησή της και ως εκ τούτου υποχρεωνόμαστε να καταβάλουμε τα ποσά που απαιτούνται από το αποθεματικό της Επιχ/σης.

Ο Δημοτικός Κινηματογράφος, με προβολές κυρίως ευρωπαικών και ελληνικών ποιοτικών ταινιών, αποτελεί σημαντικό κύτταρο πολιτισμού, σημείο συνάντησης, διαλόγου και επικοινωνίας των πολιτών μας και κυρίως των νέων, οι οποίοι μέσα στο στενό πλαίσιο μιας μικρής ακριτικής πόλης 9.000 κατοίκων δεν έχουν πολλές επιλογές σωστής ψυχαγωγίας. Θα θέλαμε να σας επισημάνουμε ότι παρότι η πόλη μας είναι μικρή έχει πολλούς νέους ανθρώπους, αφού διαθέτει τμήμα διαιτολογίας του ΤΕΙ Κρήτης, τμήματα ΙΕΚ και σε κοντινή απόσταση από την πόλη υπάρχει σχολή αστυφυλάκων, η ναυτική βάση στο Κυριαμάντι καθώς και η αεροπορική βάση της Ζήρου. 

Θα θέλαμε να σας παρακαλέσομε θερμά για την καταβολή των ποσών που αντιστοιχούν στην επιχορήγηση του Υπουργείου σας για τα έτη 2003, 2004 και 2006, ώστε να αποφευχθεί ο ορατός κίνδυνος διακοπής της λειτουργίας του δημοτικού Κινηματογράφου και να συνεχίσει την σημαντική προσφορά του στην πολιτιστική αναβάθμιση της μικρής επαρχιακής μας πόλης ».

Κοινοποίηση της επιστολής έγινε και στους:

  • Υφυπουργό Εθνικής  Άμυνας
    κ. Πλακιωτάκη Ιωάννη
  • Βουλευτή ΠΑΣΟΚ  Νομού Λασιθίου
    κ. Καρχιμάκη  Μιχάλη