29/10/2007, Συνέντευξη Αντιδημάρχου Σητείας Κα. Κατερίνα Ζερβάκη στο τριμηνιαίο περιοδικό ‘’Image’’

28/01/2008 15:41  -  1282 αναγνώσεις

Συνέντευξη παραχώρησε η Αντιδήμαρχος Σητείας κ. Κατερίνα Ζερβάκη στο τριμηνιαίο περιοδικό ‘''Image''''.

Ακολουθεί το κείμενο της συνέντευξης της Αντιδημάρχου:

 1. κ. Ζερβάκη εκλέγεστε Δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου Σητείας τις τελευταίες τέσσερις τετραετίες και τώρα είστε  Αντιδήμαρχος πείτε μας μερικά λόγια για την πόλη σας?

  Από τις φιλόξενες  στήλες  αυτού του περιοδικού, μου δίνεται η δυνατότητα να σας συστήσω την πόλη μου, τη Σητεία, την ανατολικότερη πόλη της Κρήτης. Σητεία, Ητεία, Settia ή Sittia, είναι μια πόλη φορτισμένη από μακρινές μνήμες, εκχερσωμένη από τους πιο γνήσιους απόγονους των Μινωιτών (‘''ετεοί''''), πατρίδα του σοφού Μύσωνα, ποτισμένη από το λογοτεχνικό οίστρο του Κορνάρου, και τη μουσική αύρα του Καλογερίδη. Μια πόλη που απολαμβάνει το πλούσιο πολιτισμικό της υπόβαθρο, οικοδομεί και χαίρεται το παρόν της και προσδοκά με αισιοδοξία το μέλλον της. Η επαρχία Σητείας καταλαμβάνει το ανατολικότερο άκρο της Κρήτης, το νοτιοανατολικότερο σημείο του ελληνικού και ολόκληρου του ευρωπαϊκού χώρου. Είναι η μεγαλύτερη σε έκταση επαρχία της Κρήτης αλλά και η πιο αραιοκατοικημένη. Όχι πάντως γιατί υστερεί σε φυσικούς πόρους , σε πολιτιστικό πλούτο ή σε ανθρώπινο δυναμικό.

 2. Η Σητεία είναι μια σύγχρονή πόλη? Μπορεί να καλύψει τις ανάγκες των δημοτών και των επισκεπτών τις?

  Η επαρχία Σητείας αποτελεί ιδιαίτερη και ενιαία γεωοικονομική, διοικητική, λειτουργική και κοινωνική αναπτυξιακή ενότητα και λόγω της απόστασης της από τα μεγάλα αστικά κέντρα, έχει ανάγκη από υψηλό βαθμό διοικητικής, λειτουργικής και αναπτυξιακής αυτοτέλειας. Προς αυτή την κατεύθυνση έχουν καταβληθεί τα τελευταία χρόνια από το Δήμο πείσμονες προσπάθειες πολύ αποτελεσματικές. Μεγάλα έργα υποδομής: σύγχρονο Νοσοκομειακό κτίριο, από τα καλύτερα της χώρας, λιμάνι, αεροδρόμιο, νέα σχέδια πόλης, σύγχρονα σχολικά κτίρια , παιδικοί σταθμοί, εργατικές κατοικίες, μουσεία  είναι λίγα απ'' αυτά που το αποδεικνύουν.

 3. Η Σητεία είναι γνωστή για την ποιότητα του λαδιού, του κρασιού της και γενικότερα προϊόντων που παράγει σε πανελλαδικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.

  Το έδαφος της είναι ιδιαίτερο γόνιμο και το κλίμα της ιδεώδες για πολλές προσοδοφόρες καλλιέργειες,  όπως η ελιά, το αμπέλι, τα φρούτα, τα κηπευτικά κλπ. Και η ποιότητα των προϊόντων της είναι άριστη , πράγμα που βεβαιώνουν όχι μόνο χημικοί αναλυτές, γευσιγνώστες αλλά και διεθνή βραβεία ποιότητας (λαδιού, κρασιού) και η ίδια η αγορά, εγχώρια και διεθνής.
  Συγκεκριμένα το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο SITIA 0.3 έχει αποσπάσει 11 διεθνή βραβεία και είναι γνωστό σε όλο τον κόσμο για την ποιότητά του.
   
 4. Οι μελέτες ήδη από τις αρχές της δεκαετίας του 80, έδειξε, πέραν πάσης αμφισβητήσεως, ότι η μεσογειακού τύπου δίαιτα αποτελεί ένα ουσιαστικό στοιχείο υγείας και μακροζωίας. Η Σητεία είναι γνωστή για την κρητική κουζίνα και το παραδοσιακό της διαιτολόγιο σωστά?

  Η ζωή του τόπου από την αρχαιότητα στηριζόταν στο τρίπτυχο: ελιά-αμπέλι-σιτάρι. Το παραδοσιακό διαιτολόγιο ήταν τρόπος κυρίαρχος , αποτέλεσμα φυσικών και οικονομικών παραγόντων. Η στενότητα του τόπου οδήγησε τους κατοίκους στη δημιουργία ενός ευφάνταστου και πλουσιότατου διαιτολογίου, που ξεκινά από απλά υλικά τα οποία στο συνδυασμό τους, συγκροτούν ,μια από τις πλέον υγιεινές διατροφές.. Διαπιστώνουμε λοιπόν την συστοιχία των παραπάνω με το περιεχόμενο σπουδών του Τμήματος Διατροφής και Διαιτολογίας, που μελετημένα και διορατικά αποτιμώντας την αξία αυτής της Επιστήμης έχει ιδρυθεί στην πόλη μας.

 5. κ. Ζερβάκη  είστε  Αντιπρόεδρος του Προοδευτικού Συλλόγου Σητείας ʽʼΟ Βιτσέντζος Κορνάροςʼʼ και αρμόδια Αντιδήμαρχος για θέματα Πολιτισμού του Δήμου. Η Σητεία είναι επίσης γνωστή και για το πλούσιο πολιτιστικό της υπόβαθρο.

  Η περιοχή μας είναι και η αρχαιοβριθέστερη της Κρήτης με 80 αρχαιολογικούς χώρους: Ζάκρος, Ίτανος, Πραισός, Μόχλος, Τοπλού... Ένας μακρύς κατάλογος ερευνητών της Σητείας από ιστορικής, αρχαιολογικής, φιλολογικής πλευράς, διαπιστώνει την ακριβή της αξία που μεταλαμπαδεύεται στο σήμερα και σ'' αυτές κοινωνώντας ο Σητειακός, οπλίζεται με την υποχρέωση της δράσης για διατήρηση της κληρονομίας του και συνέχειας και καλλιέργιας του πνευματικού του επίπεδου.

 6. Γνωρίζω ότι η Σητεία αναπτύσσει έντονη πολιτιστική δραστηριότητα, με πολλές εκδηλώσεις καθ'' όλη τη διάρκεια του χρόνου, που κορυφώνεται κάθε καλοκαίρι με τα ΚΟΡΝΑΡΕΙΑ.

  Σημαντικοί θεσμοί και φορείς, που λειτουργούν στο χώρο του πολιτισμού και αθλητισμού, καλύπτουν ευρύ φάσμα ενδιαφερόντων των κατοίκων και ιδίως της νεολαίας. Στη Σητεία υπάρχουν πάντα ευκαιρίες για παραδοσιακά γλέντια και άλλες διασκεδάσεις , όπου ο επισκέπτης μπορεί να συμμετέχει σε μια εξαιρετική εμπειρία μιας παράδοσης μοναδικής στις κοινωνικές της προεκτάσεις. Οι παραδοσιακές μορφές διασκέδασης (πανηγύρια,καζανέματα...) εμπλουτισμένες με σύγχρονες , βρίσκουν την κορύφωσή τους όταν πραγματοποιούνται γιορτές όπως τα ‘''ΚΟΡΝΑΡΕΙΑ'''', όπου παρουσιάζονται οι σύγχρονες εκφράσεις στο χώρο της μουσικής, του θεάτρου ή των εικαστικών τεχνών, ενώ ουσιαστικά επίσης υπηρετούνται οι Τέχνες από ερασιτεχνικές θεατρικές ομάδες , μουσικά σύνολα και από άλλους Σητειακούς καλλιτέχνες που βρίσκουν έτσι δυνατότητα έκφρασης και δημιουργίας, στηριζόμενοι στη συμβολή του Δήμου.

 7. Γιατί κ. Ζερβάκη να έρθει κάποιος στη Σητεία?

  Η επίσκεψη της μπορεί να γίνει μια εμπειρία με πρωτόγνωρες συγκινήσεις . Φύση, ιστορία, πολιτισμός, άνθρωποι, κρίκοι της ίδιας αλυσίδας που δένει το παρελθόν με το γοητευτικά ζωντανό παρόν. Η γνωριμία με τη Σητεία δεν έχει να κάνει μόνο με το φωτεινό της ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, την παρθένα γη μα και με τον πολιτισμό της. Οι εκπληκτικές παραλίες, άλλες ερημικές κι άλλες πολυσύχναστες, οι αμμουδιές, τα διάσπαρτα μικρά ακατοίκητα νησιά γύρω της , η πολυμορφία των γεωφυσικών της σχηματισμών, η ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα και πλούσια χλωρίδα, τα φαράγγια , τα σπήλαια, οι βιότοποι, τα εξαιρετικά οικοσυστήματα (Φοινικόδασος Βάι), προσδίδουν στο χώρο ένα σπάνιο οικολογικό και φυσιολατρικό ενδιαφέρον.
  Στη Σητεία η έννοια της φιλοξενίας μπορεί να προσδιοριστεί, σαν το πλαίσιο ενός τρόπου ζωής, μέσα στο οποίο ο άνθρωπος δέχεται τον επισκέπτη χωρίς καμία προκατάληψη και του προσφέρει ότι έχει. Αυτό που οι δυνατότητες του, του επιτρέπουν. Δεν είναι μια απλή κίνηση γι΄αυτόν. Είναι μια λειτουργία που συντελεί στον άνετο εγκλιματισμό του ξένου και στη σφυρηλάτηση ισχυρών δεσμών φιλίας.

                                                                           Γραφείο Τύπου Δήμου Σητείας