10-11-2015. Επιστολή Δημάρχου Σητείας προς αρμόδιους υπουργούς για την προστασία του φοινικοδάσους στο ΒΑΪ ασπό το κόκκινο σκαθάρι.

10/11/2015 12:38  -  328 αναγνώσεις

        ΕΛΛΗΝΙΚΗ   ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ                                  Σητεία 9/11/2015

         ΝΟΜΟΣ ΛΑΣΙΘΙΟΥ                                                  ΑΡ.ΠΡΩΤ.: 6072 

          ΔΗΜΟΣ   ΣΗΤΕΙΑΣ

Ταχ. Δ/νση :  Π. Βαρθολομαίου 9                ΠΡΟΣ.: 1.Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης                                                                                        & Τροφίμων κ. Ευάγγελο Αποστόλου

                                                                                  2. Αναπληρωτή Υπουργό Περιβάλλοντος

                        72300  ΣΗΤΕΙΑ                                    & Ενέργειας κ. Ιωάννη Τσιρώνη

*******************************                      3.Υπουργό Οικονομίας, Ανάπτυξης

Τηλέφωνα: 2843 340 500                                          & Τουρισμού κ. Γεώργιο Σταθάκη

Fax           : 2843 024584

E-mail:info@sitia.gr                                               Κοιν.: 1. Περιφερειάρχη Κρήτης

                                                                                           2. Βουλευτές Ν. Λασιθίου

 

 

ΘΕΜΑ:  <<Κίνδυνος καταστροφής Φοινικοδάσους ΄΄ΒΑΪ ΄΄ από το κόκκινο σκαθάρι    

                    Rhynhophorus ferrugineus>>.

Σχετ.:  Το με αρ. πρωτ. 4184/49193/22-5-2015 έγγραφο Υπουργείου Παραγωγικής   

            Ανασυγκρότησης και Ενέργειας (Διεύθυνση Φυτικής Παραγωγής)

 

Αξιότιμε κ. Υπουργέ

 

    Όπως πιστεύουμε γνωρίζετε, την τελευταία 10ετία ένας ‘’ εισαγόμενος΄΄ εχθρός μέσω της αλόγιστης και ανεξέλεγκτης- κατά την άποψή μας εισαγωγής από χώρες της Βόρειας Αφρικής- έχει εισέλθει στη χώρα μας και ιδιαίτερα στις τουριστικές περιοχές όπως η Κρήτη.

    Πρόκειται για το Rhynhophorus ferrugineus (κόκκινο σκαθάρι) το οποίο προσβάλλει τα Φοινικοειδή. Δυστυχώς παρά την έκδοση της 2007/365/Ε.Κ. οδηγίας της Ε.Ε και της εν συνεχεία ενσωμάτωσής της στο Ελληνικό Δίκαιο με βάσει την οποία προβλέπονται συγκεκριμένες ενέργειες από τους ιδιώτες ιδιοκτήτες  φοινικοειδών, την αυτοδιοίκηση Α΄ και Β΄ βαθμού, δεν έχει μέχρι σήμερα αντιμετωπιστεί με επιτυχία το πρόβλημα το οποίο έχει δημιουργηθεί.

    Ο αριθμός των Φοινικόδενδρων που προσβάλλει το <<κόκκινο σκαθάρι>> συνεχώς αυξάνεται με αποτέλεσμα η κατάσταση να είναι πλέον εκτός ελέγχου.

     Στον Δήμο Σητείας το σκαθάρι έχει φθάσει πλέον στο Μοναδικό Φοινικόδασος ΄΄Βάι΄΄ που υπάρχει στην Ευρώπη.

      Μέχρι στιγμής αν και έχουν ανιχνευθεί ζωντανά σκαθάρια εντός του Δάσους ΄΄ευτυχώς΄΄ δεν έχει ανιχνευθεί προσβολή στα Φοινικόδενδρα  του Δάσους, τα οποία ανήκουν στο είδος του Φοίνικα του ΄΄Θεόφραστου΄΄.

     Αυτό νομίζω ότι δεν πρέπει να μας εφησυχάζει διότι υπάρχει πάντα ο ορατός κίνδυνος το σκαθάρι φονιάς να ΄΄κτυπήσει΄΄ προσβάλλοντας και τον Φοίνικα του Θεόφραστου.

      Με τα μέχρι τώρα χρησιμοποιούμενα μέτρα (ψεκασμοί, δενδροχειρουργικές επεμβάσεις, κόψιμο και θάψιμο των προσβεβλημένων δένδρων), δεν έχει αντιμετωπιστεί θετικά το πρόβλημα.

   Κατά την άποψή μας θα πρέπει πλέον να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα με διαφορετικό τρόπο, λαμβάνοντας υπόψη την τεχνογνωσία η οποία υπάρχει σε άλλες χώρες στις οποίες είχε δημιουργηθεί το ίδιο πρόβλημα.

Κύριε Υπουργέ

    Το Φοινικόδασος ΄΄ΒΑΪ’’ είναι χαρακτηρισμένο ως ‘’αισθητικό δάσος’’, προστατεύεται από διεθνείς συνθήκες, είναι εντός περιοχής Natura 2000 βορειοανατολικού άκρου Κρήτης, και αποτελεί σημείο αναφοράς για τους ντόπιους και ξένους επισκέπτες της περιοχής μας, της Κρήτης, της Ελλάδας. Τυχόν καταστροφή του από το κόκκινο σκαθάρι θα δημιουργήσει τεράστια κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα.

     Θα πρέπει άμεσα να χρηματοδοτηθεί ένα ειδικό διαχειριστικό σχέδιο αντιμετώπισης του προβλήματος στην περιοχή του Φοινικοδάσους.

    Αυτό προβλέπεται και από τη σχετική νομοθεσία και μάλιστα σας δίνεται η δυνατότητα να απαιτήσετε και ειδική χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση λόγω της ιδιαιτερότητας της περιοχής του Φοινικοδάσους.

     Αυτό θα πρέπει να γίνει ΄΄ΑΜΕΣΑ΄΄ ούτως ώστε να προλάβουμε την επόμενη Άνοιξη, εποχή κατά την οποία το σκαθάρι και πάλι θα ενεργοποιηθεί, μαζικά.

Κύριε Υπουργέ

    Το πρόβλημα όπως καταλαβαίνετε είναι τεράστιο και απαιτεί άμεση αντιμετώπιση. Σας μεταφέρω την αγωνία και το φόβο της τοπικής κοινωνίας και όλης της Κρήτης για το πρόβλημα και σας ζητούμε να προκαλέσετε άμεσα σύσκεψη με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς στην οποία ΄΄δια ζώσης΄΄ θα μας δοθεί η δυνατότητα να σας ενημερώσουμε για όλα όσα σας αναφέρουμε.

     Ελπίζοντας στην άμεση ανταπόκρισή σας,  σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων.

 

 

                                                                                         Ο Δήμαρχος Σητείας

 

                                                                                   

 

                                                                                          Θεόδωρος Πατεράκης