19.3.2015.Επιστολή Δημάρχου Σητείας προς Υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας με θέμα την κατασκευή λιμνοδεξαμενών στις Λιθίνες και Χοχλακιές.

19/03/2015 12:57  -  433 αναγνώσεις

Κύριε Υπουργέ,

Θα θέλαμε καταρχήν να σας ευχηθούμε καλή επιτυχία στο δύσκολο έργο που έχετε αναλάβει τόσο εσείς προσωπικά όσο και η Κυβέρνηση και να σας ενημερώσουμε για τα παρακάτω:

Ο Δήμος Σητείας είναι ο πλέον ξηροθερμικός Δήμος της Κρήτης με άνισο τρόπο κατανομής των βροχοπτώσεων και των υπόγειων υδροφορέων, που βρίσκονται εντός των ορίων του Δήμου.

Στη νότια και ανατολική περιοχή του Δήμου έχουν εντοπιστεί φαινόμενα υφαλμύρωσης του υπόγειου υδροφορέα και έχουν καταγραφεί εκτάσεις που είναι στο κόκκινο, όσον αφορά το φαινόμενο της ερημοποίησης.

Στη νότια περιοχή του Δήμου στην Τοπική Κοινότητα Λιθινών της Δημοτικής Ενότητας Ανάληψης πριν από αρκετά χρόνια είχε ξεκινήσει ο σχεδιασμός κατασκευής μίας λιμνοδεξαμενής, η οποία θα συγκρατούσε τα εκατομμύρια m3 των επιφανειακών απορροών της περιοχής, που καταλήγουν ανεκμετάλλευτα στη θάλασσα.

Το μέχρι σήμερα κόστος ωρίμανσης του συγκεκριμένου έργου προσεγγίζει το 1,5 εκατ. Ευρώ (Πρόγραμμα «Αλέξανδρος Μπαλτατζής»). Σήμερα το έργο είναι ωριμότατο, αφού διαθέτει περιβαλλοντικούς όρους και οριστική μελέτη κατασκευής.

Το Νοέμβριο του 2014 μας είχε ανακοινωθεί, ότι η κατασκευή του έργου είχε ενταχθεί από το τότε Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στο πακέτο Yunker.

Από αναγνώσματα του τύπου μαθαίνουμε, ότι επανεξετάζονται τα έργα, τα οποία είχαν εξασφαλίσει τη χρηματοδότησή τους από το εν λόγω «πακέτο».

Ελπίζουμε και πιστεύουμε, ότι στον νέο σχεδιασμό δε θα αφαιρεθεί το συγκεκριμένο έργο, το οποίο θα λύσει τα προβλήματα ομαλής ύδρευσης και άρδευσης μίας περιοχής, που έχει τεράστιες προοπτικές ανάπτυξης στον τουρισμό και στον πρωτογενή τομέα.

Επιπρόσθετα κ. Υπουργέ θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, ότι με χρηματοδότηση και πάλι από το πρόγραμμα «Αλέξανδρος Μπαλτατζής» ολοκληρώνεται εντός των επόμενων μηνών (ο μελετητής υπόσχεται μέχρι τέλος Απριλίου) η οριστική μελέτη, που αφορά την κατασκευή ενός ταμιευτήρα χωρητικότητας 900.000 m3 περίπου στη θέση «Φλέγα» του οικισμού Χοχλακιές της Τοπικής Κοινότητας Παλαικάστρου.

Το έργο αυτό θα αξιοποιήσει τα εκατομμύρια κυβικά νερού, τα οποία χάνονται κάθε χρόνο και θα δώσει τη δυνατότητα άρδευσης μίας έκτασης 5.000 στρεμμάτων και πλέον, δίνοντας λύσεις σε μία περιοχή, η οποία έχει τεράστιες επίσης προοπτικές ανάπτυξης στον πρωτογενή τομέα και στον τουρισμό.

Ο προϋπολογισμός του έργου, σύμφωνα με τον μελετητή, δε θα υπερβεί τα 11 εκατ. Ευρώ, ποσό μικρό κατά την άποψη μας, αν αναλογιστεί κανείς το όφελος, το οποίο θα έχουμε.

Για τους ανωτέρω λόγους θεωρούμε, ότι θα πρέπει να εντάξετε το παραπάνω έργο στις εμπροσθοβαρείς δράσεις του Υπουργείου σας, βοηθώντας με αυτόν τον τρόπο την ανάπτυξη της περιοχής και αξιοποιώντας ταυτόχρονα το ποσό των 600.000 Ευρώ που έχει δαπανηθεί για την ωρίμανση του έργου.

Περιμένοντας εναγωνίως τις απαντήσεις σας, σας ευχόμαστε και πάλι καλή δύναμη στο έργο σας.

                                                                                         Με εκτίμηση,

                                                                               Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΣΗΤΕΙΑΣ

 

 

                                                                                ΘΟΔΩΡΗΣ ΠΑΤΕΡΑΚΗΣ