11.3.2015. Δελτίο Τύπου | Συνεργασία Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης και Δήμου Σητείας

11/03/2015 11:14  -  536 αναγνώσεις
Συνεργασία Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης και Δήμου Σητείας


Την Τρίτη 10 Μαρτίου 2015 ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης στην Κρήτη κ. Ιωάννης Λημνιός – Σεκέρης επισκέφθηκε το Δήμο Σητείας και ενημέρωσε τον Δήμαρχο κ. Θοδωρή Πατεράκη για τις δράσεις του Γραφείου του Οργανισμού στην Ελλάδα. Στη συνάντηση παρευρέθηκαν επίσης ο Αντιδήμαρχος και Πρόεδρος του Δ.Ο.Κ.Α.Σ. κ. Λεωνίδας Τερζής, ο Πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Σητείας (ΕΑΣ) κ. Εμμ. Μαυροματάκης και η κοινωνική λειτουργός του Δήμου κα Αργυρώ Κολυδάκη.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της στρατηγικής επιδίωξης του Οργανισμού για τη διεύρυνση του δικτύου και την ανάπτυξη συνεργασιών με στόχο την καλύτερη δυνατή παροχή βοήθειας στις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

Η συζήτηση επικεντρώθηκε στις δράσεις του Οργανισμού που συνδέονται με την υλοποίηση του προγράμματος εθελοντικής επιστροφής και επανένταξης υπηκόων τρίτων χωρών στη χώρα καταγωγής τους με χρηματοδότηση κατά 75% από Ευρωπαϊκούς Πόρους και κατά 25 % από Εθνικούς Πόρους. Το πρόγραμμα αυτό στοχεύει στην εξασφάλιση ασφαλούς και αξιοπρεπούς επιστροφής υπηκόων τρίτων χωρών που δεν πληρούν τους όρους παραμονής/εισόδου στη χώρα ή έχουν υποβάλει αίτημα ασύλου, το οποίο είτε απορρίφθηκε είτε εκκρεμεί. Στο πλαίσιο αυτό ο ΔΟΜ σε συνεργασία με τις Αντιπροσωπευτικές Αρχές των Κρατών μεριμνά για την έκδοση των απαραίτητων ταξιδιωτικών εγγράφων, την εξασφάλιση του αεροπορικού εισιτηρίου επιστροφής μέχρι τον τελικό προορισμό, ενώ προσφέρει σε κάθε επωφελούμενο ένα επίδομα επανεγκατάστασης (400 ευρώ). Παράλληλα παρέχεται ένα βοήθημα (1500 ευρώ) επανένταξης στη χώρα επιστροφής, το οποίο περιλαμβάνει τη στήριξη για την ίδρυση μικρής επιχείρησης, και τη δυνατότητα να ολοκληρώσουν την εκπαίδευσή τους ή να αποκτήσουν επαγγελματική κατάρτιση.   

 Αξίζει να σημειωθεί ότι από το 2010 έχουν επαναπατριστεί πάνω από 25.000 υπήκοοι Τρίτων Χωρών υπό την αιγίδα του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης – Γραφείο Ελλάδας.

 

 

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΙΕΘΝΗ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗΣ

Ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ), που έχει συμπληρώσει 60 χρόνια από την ίδρυσή του, είναι διεθνής διακυβερνητικός και μη κερδοσκοπικός Οργανισμός, που εδρεύει στη Γενεύη της Ελβετίας. Συνεργάζεται με τις Κυβερνήσεις των κρατών και άλλους Διεθνείς Οργανισμούς εξασφαλίζοντας την ομαλή μετανάστευση προσφύγων, εκτοπισμένων ατόμων και γενικότερα μεταναστών που χρήζουν διεθνών μεταναστευτικών υπηρεσιών. Η Ελλάδα είναι ιδρυτικό μέλος του Οργανισμού και η αποστολή λειτουργεί βάσει Σύμβασης που έχει υπογραφεί το 1952 μεταξύ της Ελληνικής Κυβέρνησης και του ΔΟΜ (πρώην ΔΕΜΕ) και έχει ποικιλοτρόπως συνδράμει στη διαχείριση του φαινομένου της μετανάστευσης από την εποχή της εθνικής μετανάστευσης των δεκαετιών ’50 και ’60, έως και σήμερα.

________________________________________

Στοιχεία Επικοινωνίας

Διεθνής Οργανισμός Μεταναστεύσεως (ΔΟΜ) - Γραφείο Ελλάδας

Υπεύθυνος επικοινωνίας & πληροφόρησης: ΛΗΜΝΙΟΣ – ΣΕΚΕΡΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

1770 αρ.24 & Δωδεκανήσου, 71202, 5ος όροφος, Περιφέρεια Κρήτης-ΗΡΑΚΛΕΙΟ

Τηλέφωνο:2813 412 539, Κιν.: 6985 111 205, Φαξ: 2813 412 538

Ηλεκτρονικό Ταχυδρομείο: ilimnios@iom.int

website: (ΔΟΜ) - Γραφείο Ελλάδας