30/10/2008 Ευρεία σύσκεψη για το θέμα του αποκλεισμού του λιμανιού της Σητείας από τις άγονες γραμμές

30/10/2008 14:05  -  1128 αναγνώσεις

                                          ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 

 Την Τρίτη 23 Οκτωβρίου σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του Δήμου Σητείας με τη συμμετοχή των δημοτικών και νομαρχιακών συμβούλων και των φορέων της πόλης σχετικά με το θέμα του αποκλεισμού του λιμανιού της Σητείας από τις επιδοτούμενες άγονες ακτοπλοϊκές γραμμές αποφασίστηκε ομόφωνα να συσταθεί επιτροπή η οποία θα επισκεφτεί τον Υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας προκειμένου να απαιτήσει την ένταξη του λιμανιού της Σητείας στις άγονες γραμμές.

Σε σχετική επιστολή προς το Υ.Ε.Ν αναφέρονται τα εξής:

 Κύριε Υπουργέ, 

     Σχεδόν επί 60 χρόνια λειτουργεί ανελλιπώς η άγονη ακτοπλοϊκή σύνδεση ΣΗΤΕΙΑΣ - Κάσου, Καρπάθου - Ρόδου κι επιστροφή.

Για όλως ανεξήγητους λόγους στην «Προκήρυξη του Επαναληπτικού Μειοδοτικού Διαγωνισμού για την εξυπηρέτηση δρομολογιακών γραμμών με σύναψη Σύμβασης ή Συμβάσεων Ανάθεσης Δημόσιας Υπηρεσίας» του Υ.Ε. Ναυτιλίας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής με Α.Π. ΔΜ/Φ231,01/8902/10-9-2008 διαπιστώσαμε ότι η ΣΗΤΕΙΑ ΔΕΝ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ στις γραμμές:

α) με Α/Α 15: Πειραιά -Ηράκλειο - Κάσο - Κάρπαθο - Χάλκη - Ρόδο

    κι επιστροφή (2) φορές εβδομαδιαίως και

β) με Α/Α 16: Πειραιά - Θήρα - Κάσο - Κάρπαθο - Ρόδο

    κι επιστροφή (2) φορές εβδομαδιαίως.

Κατόπιν τούτου σας επισημαίνουμε ότι το οικονομικό πλήγμα αναλογικά για τις τοπικές κοινωνίες Σητείας, Κάσου, Καρπάθου είναι τεράστιο. Ιδιαίτερα δε για την Κάσο η οποία κυριολεκτικά «βυζαίνει» από την Σητεία και αυτός ο απογαλακτισμός θα δημιουργήσει πληθώρα παρενεργειών. Ενδεικτικά σας γνωρίζουμε ότι με την τακτική και αξιόπιστη ακτοπλοϊκή σύνδεση Σητείας - Κάσου - Καρπάθου ο τοπικός πληθυσμός (ιδιαίτερα της Κάσου) έπαψε να μειώνεται.

 Η ευρύτερη περιοχή της Σητείας έντονα διαμαρτύρεται για την εξαίρεση του λιμένα Σητείας από τις προκηρυχθείσες ακτοπλοϊκές επιδοτούμενες γραμμές που προαναφέραμε.

Κι επειδή οι όροι 32 και 35 της εν λόγω προκήρυξης προβλέπουν τη δυνατότητα τροποποίησης και προσέγγισης του πλοίου και σε άλλους λιμένες, ζητούμε επειγόντως από τον Υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής την άμεση παρέμβαση του και πριν από την υπογραφή της Σύμβασης με την ανάδοχο πλοιοκτήτρια εταιρεία ΩΣΤΕ ΝΑ ΣΥΜΠΕΡΙΛΗΦΘΕΙ Η ΣΗΤΕΙΑ στα προαναφερθέντα δρομολόγια.

Λάβετε δε σοβαρώς υπόψη ότι με την προσθήκη του λιμένα Σητείας στα προαναφερθέντα (4) δρομολόγια εβδομαδιαίως, ιδιαίτερα τους θερινούς μήνες θα καλυφθούν επαρκώς οι μεταφορικές ανάγκες από Κρήτη προς Δωδεκάνησα κι επιστροφή. Ειδάλλως με μόνο (2) δρομολόγια εβδομαδιαίως από Ηράκλειο θα υπάρξει αδυναμία εξυπηρέτησης των φορτηγών αυτοκινήτων τα οποία θα αναγκάζονται να πηγαίνουν στη Ρόδο μέσω Πειραιά.

Και θα είναι μέγιστο παράπονο και κρίμα να έχουν τριπλασιαστεί τα μισθώματα των συγκεκριμένων άγονων γραμμών και να υπάρχει ανεπαρκής/προβληματική ακτοπλοϊκή εξυπηρέτηση.

 

                                              Γραφείο Τύπου Δήμου Σητείας