7/4/2008 Παγκόσμια Ημέρα για την Υγεία

09/04/2008 13:58  -  354 αναγνώσεις

Η 7η Απριλίου έχει χαρακτηριστεί ως παγκόσμια ημέρα υγείας. Φέτος η ημέρα αυτή είναι αφιερωμένη στις επιπτώσεις που επιφέρουν τα ακραία καιρικά φαινόμενα και η αλλαγή του κλίματος, στην υγεία του ανθρώπου.
Τα ακραία καιρικά φαινόμενα οφείλονται στην υπερθέρμανση του πλανήτη που δημιουργεί το φαινόμενο του θερμοκηπίου.
Το φαινόμενο του θερμοκηπίου, ως γνωστόν, οφείλεται στις αυξημένες ποσότητες αερίων όπως το διοξείδιο του άνθρακα (CO2), το μεθάνιο (CH4), το υποξείδιο του αζώτου (N2O), το όζον (O3) και οι υδρατμοί, που εκλύονται στην ατμόσφαιρα λόγω των εντεινόμενων ανθρωπογενών δραστηριοτήτων παγκοσμίως. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να παγιδεύεται στην ατμόσφαιρα θερμότητα, η οποία αλλιώς θα διαχέονταν στο διάστημα.
Το αέριο που έχει τη μεγαλύτερη συμμετοχή στην ανάπτυξη του φαινομένου του θερμοκηπίου και που ο άνθρωπος έχει τη δυνατότητα με τη στάση του να μειώσει την εκπομπή του, είναι το CO2


ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟΥ


Η αύξηση της θερμοκρασίας της ατμόσφαιρας και η αλλαγή του κλίματος επηρεάζουν την ευημερία των ανθρώπων και την επιβίωση φυτών και ζώων σε όλο τον κόσμο.
Τα ακραία καιρικά φαινόμενα, οι πλημμύρες και η ξηρασία εκτιμάται ότι θα απειλήσουν τους πόρους τροφής και νερού σε διάφορες περιοχές του πλανήτη. Κατά συνέπεια, η έλλειψη ζωτικών φυσικών πόρων, αλλά και η εξάπλωση ασθενειών αναμένεται να προκαλέσουν περιφερειακές συγκρούσεις, καθώς μεγάλος αριθμός περιβαλλοντικών προσφύγων θα αναγκαστεί να εγκαταλείψει τις εστίες του.
- Η άνοδος της στάθμης της θάλασσας απειλεί ολόκληρα νησιωτικά έθνη που βρίσκονται σε χαμηλό επίπεδο σε σχέση με το επίπεδο της θάλασσας στον Ειρηνικό και στον Ινδικό Ωκεανό.
- Ο ταχύς ρυθμός αύξησης της θερμοκρασίας της ατμόσφαιρας θέτει σε κίνδυνο το ένα τρίτο των δασικών εκτάσεων του πλανήτη, καθώς και τα είδη των οργανισμών που εξαρτώνται από τα δάση για την επιβίωσή τους.
Τα ζώα και τα φυτά βρίσκονται κάτω από ολοένα και αυξανόμενο κίνδυνο λόγω της αλλαγής του κλίματος.


Λύσεις υπάρχουν - πρέπει να όμως να δράσουμε ΤΩΡΑ, και μπορούμε να το κάνουμε


Η τεχνολογία σήμερα μας δίνει λύσεις για να μειώσουμε την εκπομπή διοξειδίου του άνθρακα . Η λύση βρίσκεται στη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας
Ανανεώσιμη ενέργεια είναι η ενέργεια που προέρχεται από πηγές, οι οποίες δεν εξαντλούνται ή αντικαθίστανται συνεχώς, όπως είναι η αιολική, η ηλιακή, η υδροηλεκτρική η γεωθερμική και η ενέργεια από βιομάζα. Οι ανανεώσιμες πηγές δεν εξαντλούνται πρακτικά ποτέ και δε ρυπαίνουν.


Αλλαγή κλίματος και κίνδυνοι για την υγεία


Αρχικά ελάχιστοι είχαν συνειδητοποιήσει ότι η αλλαγή του κλίματος θα έχει σημαντικές επιπτώσεις και στην ανθρώπινη υγεία.
Σύμφωνα όμως με τις εκτιμήσεις των επιστημόνων, οι αλλαγές του κλίματος θα έχουν βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα επιπτώσεις στη ζωή μας. Ας ενημερωθούμε για κάποιες από αυτές:
1.Επέκταση κάποιων τροπικών μεταδοτικών ασθενειών όπως ελονοσία, σπλαχνική λεϊσμανίαση, δάγκειος πυρετός) κλπ
2. Αύξηση νευρολογικών, ανοσολογικών και αναπαραγωγικών διαταραχών.
3. Μελλοντικά αύξηση γενετικών βλαβών.
4. Το φωτοχημικό νέφος έχει ήδη προκαλέσει έκρηξη σε λοιμώξεις του αναπνευστικού (ρινίτιδες, άσθμα, αλλεργίες).
5. Επιδείνωση σε παθήσεις της καρδιάς.
6. Ψυχικές διαταραχές


Η Υπεριώδης ακτινοβολία μπορεί να προκαλέσει:


*Εξασθένιση του ανοσοποιητικού.
*Εμφάνιση οφθαλμικού καταρράκτη.
*Εμφάνιση καρκίνου του δέρματος.
*Αύξηση κινδύνου για λοιμώξεις.


ΤΙ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΚΑΝΩ


Α) Ακολουθήστε τις παρακάτω συμβουλές και μπείτε ενεργά στον αγώνα ενάντια στην αλλαγή του κλίματος.
1. Σβήνετε τα φώτα που δεν χρειάζεστε, κυρίως όταν βγαίνετε από ένα δωμάτιο.
2. Αντικαταστήστε τις κοινές λάμπες με λαμπτήρες χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης (μέσος χρόνος ζωής 10 φορές περισσότερο).
3. Αν αποφασίσετε να αγοράσετε κλιματιστικό, προτιμήστε συσκευές ενεργειακής κατηγορίας Α και φροντίστε να έχουν την κατάλληλη ισχύ (BTU).
4.Το καλοκαίρι ρυθμίστε τη θερμοκρασία του κλιματιστικού σας όχι χαμηλότερα από 25°C.
5.Αντικαταστήστε τον ηλεκτρικό σας θερμοσίφωνα με έναν ηλιακό.
6. Φροντίστε τα μαγειρικά σκεύη να εφαρμόζουν σωστά στις εστίες της κουζίνας.
7.Επιλέξτε προγράμματα χαμηλής θερμοκρασίας για το πλυντήριό σας. Επιπλέον, πλένετε τα ρούχα σας σε ώρες μη αιχμής χρησιμοποιώντας νυχτερινό ρεύμα.
8.Αν το ψυγείο σας δεν έχει αυτόματη απόψυξη, φροντίστε να κάνετε τακτικά απόψυξη.
9.Όταν αντικαταστήσετε τις συσκευές σας, προτιμήστε συσκευές με ενεργειακή σήμανση Α.
10.Μην αφήνετε αναμμένες σε κατάσταση αναμονής (stand by) την τηλεόραση, τον υπολογιστή, τον εκτυπωτή, το στερεοφωνικό, το DVD και όλες γενικώς τις συσκευές.

Β) Ακολουθώ τις παρακάτω οδηγίες για να προστατεύσω την υγεία μου
Ενημερώνομαι για το που και πότε προβλέπεται να συμβούν ακραία καιρικά φαινόμενα και αποφεύγω να εκτίθεμαι σε αυτά
Ενημερώνομαι για τις μεταδοτικές ασθένειες στις χώρες που θα μετακινηθώ και λαμβάνω τα κατάλληλα μέτρα όπως εμβολιασμοί κλπ.
Αποφεύγω την υπερβολική έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία.
Προσέχω τι τρώγω και τι πίνω.
Όταν έχω κάποιο πρόβλημα υγείας που μπορεί να επιδεινωθεί από τον καιρό, λαμβάνω τα μέτρα προστασίας που απαιτούνται.


Συμπερασματικά


Αφού η υγεία μας εξαρτάται άμεσα από τις κλιματολογικές συνθήκες της περιοχής που ζούμε, καθημερινή μας έννοια πρέπει να είναι η προστασία του περιβάλλοντος, αποφεύγοντας έτσι την εμφάνιση ακραίων καιρικών φαινομένων. Τέτοια ακραία καιρικά φαινόμενα καθιστούν την ανθρώπινη ζωή δύσκολη ή και αδύνατη.
Το πρόβλημα όμως με τις κλιματικές αλλαγές δεν αποτελεί ένα μελλοντικό ενδεχόμενο σενάριο αλλά μια σημερινή πραγματικότητα. Έτσι και οι όποιες παρεμβάσεις δεν πρέπει να μετατίθενται στο αύριο αλλά να ξεκινήσουν αμέσως σήμερα από όλους μας. Ας γίνει λοιπόν πιστεύω μας το σύνθημα:


‘‘Προστατεύω τη φύση γιατί αγαπώ την υγεία μου''''.                                                           Από την Επιτροπή Υγείας του Δήμου