30/6/2009 ΔΕΠΟΤΑΣ : Πρόγραμμα ' Γαλάζιες Σημαίες'

30/06/2009 12:08  -  1149 αναγνώσεις

 

            Το Πρόγραμμα Γαλάζιες Σημαίες, σύμβολο ποιότητας  λειτούργησε για πρώτη φορά το 1987 στις Ευρωπαϊκές  χώρες και από το 2000 έγινε διεθνές και συμμετέχουν χώρες από όλες τις Ηπείρους.

Ιδρυτής και συντονιστής του διεθνούς  προγράμματος είναι το FEE/ Foundation for Environmental Education, που εδρεύει στη Δανία, με 58 χώρες- μέλη από όλες τις Ηπείρους.

Η Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης- η παλαιότερη περιβαλλοντική οργάνωση πανελλήνιας εμβέλειας- είναι ο χειριστής του Προγράμματος στη χώρα μας.

Η Ελλάδα φέτος βραβεύτηκε με 425 ακτές και κατέχει τη δεύτερη θέση ανάμεσα σε 39 χώρες. Η διεθνής επιτροπή βράβευσε 2.699 ακτές και 639 μαρίνες.

Η Γαλάζια Σημαία συμβολίζει την ποιότητα των νερών κολύμβησης, την καθαριότητα των ακτών αλλά και την ποιότητα των προσφερόμενων υπηρεσιών και πρέπει να πληροί τα 29 συνολικά αυστηρά κριτήρια που αναφέρονται στην καθαριότητα, οργάνωση, πληροφόρηση, ασφάλεια λουομένων, προστασία του περιβάλλοντος, της ακτής, του παράκτιου χώρου και στις ειδικές εγκαταστάσεις για άτομα με ιδιαιτερότητες.

 Oι διαδικασίες του προγράμματος.

 Η ακτή που επιθυμεί να λάβει το βραβείο «Γαλάζια Σημαία» πρέπει να πληροί όλα τα απαιτούμενα από το πρόγραμμα κριτήρια.

Οι επιθεωρητές της ΕΕΠΦ και του FEE ελέγχουν στο διάστημα του Καλοκαιριού τη συμμόρφωση με τα κριτήρια του προγράμματος, επισημαίνοντας τα προβλήματα και τις παραλείψεις που μπορεί να οδηγήσουν σε προσωρινή ή και οριστική υποστολή της Σημαίας και απόσυρση της ακτής από την διεθνή και ελληνική ιστοσελίδα του προγράμματος. Οι αξιολογήσεις των επιθεωρητών λαμβάνονται πολύ σοβαρά υπόψη από την Εθνική Επιτροπή Κρίσεων, όταν αυτή, μετά το τέλος της θερινής περιόδου, εξετάζει και αξιολογεί τις υποψηφιότητες των ακτών για τον επόμενο χρόνο. Η Εθνική Επιτροπή προωθεί στη συνέχεια στην αντίστοιχη Διεθνή Επιτροπή τις υποψηφιότητες οι οποίες είχαν πλήρη συμμόρφωση με τα κριτήρια του Προγράμματος «Γαλάζιες Σημαίες».

Την τελική απόφαση λαμβάνει η Διεθνής Επιτροπή Κρίσεων, στην οποία συμμετέχουν εκπρόσωποι του Προγράμματος Περιβάλλοντος των Ηνωμένων Εθνών (UNEP), του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού (WTO), της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ναυαγοσωστών (ILSE), της Επιτροπής Περιβάλλοντος του Ευρωπαικού Κοινοβουλίου, της Ευρωπαικής Ένωσης για την Προστασία των Ακτών (EUCC) και του Διοικητικού Συμβουλίου του  FEE.

Η Ακτή που είχε βραβευτεί το προηγούμενο Καλοκαίρι για τη συμμόρφωσή της με τα κριτήρια του Προγράμματος, έχει δυνατότητες να είναι υποψήφια για βράβευση την επόμενη χρονιά, εφόσον αποδείξει στις Επιτροπές Κρίσεων ότι το αξίζει.

Η Κεντρική Υπηρεσία Υδάτων του ΥΠΕΧΩΔΕ, υποστηρίζει έμπρακτα το Πρόγραμμα μέσω της διαδικασίας ελέγχου των νερών κολύμβησης με το Κρατικό Πρόγραμμα «Παρακολούθηση ποιότητας νερών κολύμβησης». Εκπρόσωποι του ΥΠΕΧΩΔΕ συμμετέχουν εξάλλου στην Εθνική Επιτροπή Κρίσεων, στην οποία παρουσιάζουν τα αποτελέσματα των μικροβιολογικών αναλύσεων των δειγματοληψιών των προς βράβευση ακτών.

Επειδή η καταλληλότητα των νερών κολύμβησης είναι από τα βασικά κριτήρια της διατήρησης των Γαλάζιων Σημαιών οι δειγματοληψίες αρχίζουν τον Μάιο  και τελειώνουν τον Οκτώβριο.

Τα αποτελέσματα κοινοποιούνται στις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΕΧΩΔΕ στην Ε.Ε.Π.Φ., στο Λιμεναρχείο και δημοσιοποιούνται  στους Πίνακες που βρίσκονται  δίπλα στις Γαλάζιες Σημαίες.

Ο Δήμος Σητείας είναι φέτος από τους πρώτους Δήμους στην Ελλάδα που ανήρτησαν τις Γαλάζιες Σημαίες, ολοκληρώνοντας μια αυστηρά απαιτητική διαδικασία, προκειμένου οι κάτοικοι και οι επισκέπτες της πόλης μας να χαίρονται με ασφάλεια την ομορφιά των ακτών μας.