27/08/2009 Τελετή ανακήρυξης του κ. Γραμματικάκη Γιώργου ως επίτιμου δημότη Σητείας

27/08/2009 14:14  -  1179 αναγνώσεις

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Σε ένα πολυπληθές και ενημερωμένο κοινό, παρουσίασε ο κ. Γιώργος Γραμματικάκης το τελευταίο του πνευματικό πόνημα « Συνομιλίες με το φώς», την Τετάρτη 26 Αυγούστου, στην Καζάρμα της Σητείας κλείνοντας με τον πιο εντυπωσιακό τρόπο τις πολιτιστικές εκδηλώσεις του Δήμου Σητείας, ΚΟΡΝΑΡΕΙΑ.

Ο πολύπλευρος πανεπιστημιακός δάσκαλος κατάφερε πράγματι να συνδέσει την ομορφιά της επιστήμης του με την ομορφιά της τέχνης και να συνεπάρει το κοινό σε ένα μοναδικό ταξίδι σε μια μοναδική συνάντηση της μουσικής με την επιστήμη.

Οι σπουδαίοι μουσικοί Γιώτης Κιουρτσογλού, David Lynch, Οδυσσέας Γραμματικάκης και η ηθοποιός Εύα Ψυλλάκη, υπήρξαν ουσιαστικοί σύμμαχοι του, βοηθούντος και του εξαιρετικού σκηνικού που μόνο το Ενετικό Φρούριο της Καζάρμας θα μπορούσε να προσφέρει.

Στο τέλος αυτής της εκδήλωσης ακολούθησε η τελετή ανακήρυξης του  κ. Γιώργου Γραμματικάκη ως επίτιμου Δημότη της Σητείας.

Η πρόεδρος του Δ.Σ. κ. Κατερίνα Ζερβάκη παρουσίασε στο κοινό την πολυσχιδή δραστηριότητα του τιμώμενου και επεσήμανε την απλότητα και την προσήνεια του : «   Κι ενώ επισημαίνεται ως χαρακτηριστικό του νεοελληνικού βίου η κοινωνική υπολειτουργικότητα των πνευματικών ανθρώπων και μάλιστα νοηματοδοτείται ως πτωτική συνειδησιακή ευαισθησία στα δρώμενα με αποτέλεσμα τη δημιουργία δύο ξεχωριστών κόσμων, τεχνητά αποκομμένων μεταξύ τους: του κόσμου των <<υψιπετών>> και μεγαλόσχημων ανθρώπων του πνεύματος που θεωρούνται απλησίαστοι από τους κοινούς θνητούς και του κόσμου των απλών ανθρώπων που σίγουρα δεν μπορούν να ασχοληθούν με τις έσχατες αλήθειες.

   Ο Γιώργος Γραμματικάκης πέρα από κάθε ερμητισμό, ελιτισμό ή ναρκισσισμό είναι απόψε εδώ κοντά μας και μας κάνει τη μεγάλη τιμή να αποδεχτεί την πρόταση του Δήμου Σητείας και να γίνει συνδημότης μας, σπάζοντας τούτο το τεχνητό φράγμα.»

 

Ο Δήμαρχος Σητείας κ. Νίκος Κουρουπάκης στην ομιλία του προσδιόρισε τα κριτήρια με τα οποία επελέγη ο πρώην Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης, ως επίτιμος δημότης της Σητείας : «

κ. Γραμματικάκη, κ. Πρύτανη,

Η πόλη μας σήμερα καταθέτοντας τη βαθιά της εκτίμηση στο πρόσωπο σας

-          Για τη συνολική σας προσφορά στην Επιστήμη

-          Για την αέναη συμβολή σας στην ενίσχυση της Παιδείας

-          Για τη λογοτεχνική σας παραγωγή

-          Για την πνευματική αφύπνιση που τόσο επιτυχημένα προκαλείτε στο σύνολο της ελληνικής κοινωνίας, που την τροφοδοτείτε αδιάλειπτα με τον πλούτο και τη φρεσκάδα των ιδεών σας

-          Για την παραδειγματική σας ηθική και επιστημονική διαδρομή

 

Σας παρακαλεί να της κάνετε τη μεγάλη τιμή να γίνετε Μέλος της.

Διερμηνεύοντας τα αισθήματα των συμπολιτών μας και με την δική τους εξουσιοδότηση, σας παρακαλώ να δεχτείτε την ανακήρυξή σας σε επίτιμο Δημότη της πόλης της Σητείας με τη πεποίθηση ότι Σεις μπορείτε με το δικό σας φως να μας οδηγήσετε καλύτερα στο φως της Γνώσης και της Αλήθειας. 

 

Παράλληλα εκφράζω τα πιο ειλικρινή και  θερμά μας αισθήματα απέναντι στον Επιστήμονα, τον Άνθρωπο με την πολυσχιδή δραστηριότητα και συνάμα Άνθρωπο δεκτικό και προσηνή.

Δεν είναι τυχαία  - επιτρέψτε μου κ. Πρύτανη να πω- και η πόλη που σήμερα σας τιμά.

 

Η Σητεία είναι μια πόλη με σπουδαία ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά.

Πόλη που καμαρώνει για το παρελθόν της, χαίρεται το παρόν της και ατενίζει με αισιοδοξία το μέλλον.

Πόλη ποτισμένη από τον οίστρο του Κορνάρου , τη μουσική του  Καλογερίδη, το λόγο του Ανταίου.

Πόλη ανοικτή , πόλη φιλόξενη, πόλη με σπάνια κοιτάσματα ομορφιάς.

Πάντα, όμως, έχουμε ανάγκη από πνευματικούς ταγούς, από ανθρώπους που η θαυμαστή τους διαδρομή μπορεί να γίνει πρότυπο από ανθρώπους σαν και σας.

 

Έχουμε ανάγκη τους Άριστους, αυτούς  που τροφοδοτούν τις ελπίδες μας ότι με τη συμβολή τους

με το Λόγο τους ,

με τη σκέψη τους,

μπορούν να αναχαιτίσουν την διαρκώς διογκούμενη κρίση θεσμών και αξιών.

Με τέτοια κριτήρια το Δημοτικό Συμβούλιο σας έκρινε άξιο της μεγαλύτερης τιμής που απονέμει μια πόλη.  »  και του απένειμε το ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου και το έμβλημα του Δήμου Σητείας.

 

Και ο κ. Γιώργος Γραμματικάκης, τέλος στην αντιφώνηση του, σε ένα συναισθηματικά φορτισμένο λόγο δήλωσε λάτρης της Σητείας και σκιαγράφησε με γλαφυρό τρόπο  -όπως καλά ξέρει- τον τόπο και τους ανθρώπους του : « Η πιο  αυθεντική έκφραση της Κρητικής ιδιοσυστασίας, που αποκαλείται Σητεία, είναι ένα σύνολο αλλά και οι λεπτομέρειες του, η αναφορά σε αντικειμενικά στοιχεία αλλά και ακόμα μια αίσθηση μαγική και αδιευκρίνιστη. Είναι πρώτα από όλα το τοπίο : Έχει μια απόκοσμη γλυκύτητα, η θάλασσα χαϊδεύει τις παρυφές της πόλεως και ανοίγει τις ψυχές των ανθρώπων, ενώ στα εδάφη και τα κτίσματα της διακρίνονται τα ίχνη από τους πολιτισμούς που πέρασαν. Οι δεκαεπτά άλλωστε κοινότητες του Δήμου, που φέρουν σήμερα το κακόηχο όνομα δημοτικά διαμερίσματα, έχει η κάθε μια την δική της ιδιαιτερότητα, και μοιάζουν σαν πέτρες δουλεμένες από αρχαίο τεχνίτη σε ένα σπουδαίο περιδέραιο.

Τις ομορφιές αλλά και τις πτυχές του τόπου αναδεικνύει άλλωστε ένα φώς – ο δεύτερος λόγος, που η Σητεία με συγκινεί – με την δική του , την ξεχωριστή ποιότητα. Λες και αναδύεται από τους γύρω λόφους και την θάλασσα, για να τονίσει την ιστορία της.

Είναι μέρος του Όλου, υπάρχει όμως ταυτόχρονα ως ένα φως αυθύπαρκτο και λυτρωτικό.

Τρίτο και τελευταίο χαρακτηριστικό του τόπου – αλλά καθόλου έλασσον, όπως  έλεγαν οι δάσκαλοι μας – είναι οι άνθρωποι της : Φιλικοί και παιγνιώδεις, φιλοσοφημένοι αλλά εραστές της ζωής. Αγαπούν τον τόπο τους, αλλά χωρίς τις καυχησιολογίες που ακούς στην άλλη Κρήτη. Οι Στειακοί διατηρούν ένα μέτρο αξιοθαύμαστο σε όλα, είναι όμως επίσης έτοιμοι να το παραβιάσουν. Γι αυτό και ξέρουν να τραγουδούν όσο κανείς τα πάθη της ζωής. Είχα την τύχη να γνωρίσω πολλούς Σητειακούς, στο Ηράκλειο και εδώ, σε χωριά του νομού και στη πόλη. Είχαν πάντα μια διακριτή ποιότητα, κάτι οικείο που ωστόσο ξεχώριζε. Θεωρώ ότι οι Σητειακοί κρατούν όρθιες τις αρετές του Κρητικού Λαού, και όσο γίνεται παραμερίζουν τις αδυναμίες του.»

 

Ο Δήμος Σητείας αισθάνεται βαθιά την τιμή να συγκαταλέγει πλέον στους δημότες του έναν άνθρωπο του κύρους, του ήθους και του αναστήματος του Γιώργου Γραμματικάκη και κρατά παρακαταθήκη την υπόσχεση του ίδιου  « Σε ένα τόπο, την αρχαία Ήτιδα και σημερινή Σητεία, γύριζαν πάντοτε και θα γυρίζουν πιο συχνά από απόψε η σκέψη και τα μάτια της καρδιάς μου».