23/9/2009 Επιστημονική Ημερίδα " Εκτιμήση και Μετρήσεις της Ηλεκτρομαγνητικής Ακτινοβολίας στο Περιβάλλον'

23/09/2009 11:14  -  1126 αναγνώσεις

 

Η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία στη Σητεία πολύ κάτω από τα όρια που ορίζει η Ελληνική νομοθεσία  

Το Πρόγραμμα ΕΡΜΗΣ προσφέρει ενημέρωση στους πολίτες για την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία του περιβάλλοντος

 

Εκατοντάδες φορές κάτω από τα όρια ασφαλείας της Ελληνικής Νομοθεσίας είναι η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία στην πόλη της Σητείας σύμφωνα με τα αποτελέσματα μετρήσεων του προγράμματος ΕΡΜΗΣ που παρουσίασε ο Καθηγητής Φίλιππος Κωνσταντίνου Διευθυντής του Εργαστηρίου Κινητών Ραδιοεπικοινωνιών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ). Η παρουσίαση έγινε στο πλαίσιο της ημερίδας με θέμα «Εκτίμηση και Μετρήσεις της Ηλεκτρομαγνητικής Ακτινοβολίας στο Περιβάλλον» που διοργάνωσαν ο Δήμος Σητείας και το Παράρτημα Λασιθίου της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών, την Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου 2009.

Λαμβάνοντας υπόψη τα αποτελέσματα των μετρήσεων συμπεραίνεται ότι όλες οι καταγεγραμμένες τιμές της Πυκνότητας Ροής Ισχύος του ηλεκτρικού πεδίου είναι πολύ μικρότερες σε σχέση με τα όρια ασφαλείας της Ελληνικής Νομοθεσίας, τα οποία είναι κατά 40% αυστηρότερα από τα όρια που συνιστά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

Οι συνεχόμενες μετρήσεις ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας, στο πλαίσιο του προγράμματος, δείχνουν ότι η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία, στην πόλη της Σητείας, από τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας, είναι  πολλές φορές χαμηλότερη από τα αυστηρότερα όρια της Ελληνικής νομοθεσίας. Στο Νομό Λασιθίου το Πρόγραμμα ΕΡΜΗΣ λειτουργεί με εγκατεστημένους μετρητικούς σταθμούς στους Δήμους Σητείας (1ο Δημοτικό Σητείας), Αγίου Νικολάου (Ενιαίο Λύκειο Αγίου Νικολάου) και Ιεράπετρας (2ο Δημοτικό Σχολείο Ιεράπετρας).

Το Πρόγραμμα ΕΡΜΗΣ έχει ως στόχο τη συστηματική καταγραφή των επιπέδων ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας στο περιβάλλον, κυρίως στη φασματική περιοχή των ραδιοσυχνοτήτων, δηλαδή εκεί όπου λειτουργούν οι περισσότερες και συνηθέστερες εφαρμογές, όπως κεραίες ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών σταθμών, κεραίες κινητής τηλεφωνίας, ραντάρ, ασύρματα ιδιωτικά και κυβερνητικά δίκτυα, ασύρματα δίκτυα υπολογιστών κ.λ.π.

Το Πρόγραμμα ΕΡΜΗΣ αποσκοπεί στην ενημέρωση του γενικού πληθυσμού γύρω από θέματα ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας. Για το λόγο αυτό, εκτός από τον ιστοχώρο όπου δημοσιεύονται τα αποτελέσματα των μετρήσεων, δίνεται η δυνατότητα ενημέρωσης των πολιτών με την υπηρεσία SMS ΕΡΜΗΣ. Με την υπηρεσία αυτή, μπορεί ο κάθε ενδιαφερόμενος να λαμβάνει στο κινητό του μηνύματα SMS με τις καταγεγραμμένες τιμές ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας από καθέναν από τους μετρητικούς σταθμούς που λειτουργούν στα πλαίσια του προγράμματος ανά την Ελλάδα.

Η λειτουργία του προγράμματος «ΕΡΜΗΣ» ξεκίνησε το Νοέμβριο του 2002 και μέχρι σήμερα έχουν εγκατασταθεί 88 μετρητικοί σταθμοί σε 31 νομούς της χώρας. Το πρόγραμμα «ΕΡΜΗΣ» υλοποιείται από το Εργαστήριο Κινητών Ραδιοεπικοινωνιών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και το Εργαστήριο Ραδιοεπικοινωνιών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Τα δύο Πανεπιστημιακά Ιδρύματα αφενός διασφαλίζουν την εγκυρότητα των αποτελεσμάτων, αφετέρου ελέγχουν και πιστοποιούν την ορθότητα της τεχνικής λειτουργίας του συστήματος. Επίσης, συνεργάζονται το Πανεπιστήμιο Πατρών, Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών, Εργαστήριο Ασύρματου Επικοινωνίας, το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών, Εργαστήριο Μικροκυμάτων και το Πανεπιστήμιο Πειραιά, Εργαστήριο Διαδικτύου και Συστημάτων Τηλεπικοινωνιών, Υπηρεσιών και Ασφάλειας του Τμήματος Πληροφορικής. Ο εξοπλισμός του συστήματος είναι χορηγία της εταιρίας κινητής τηλεφωνίας Vodafone.

Περισσότερες λεπτομέρειες για το Πρόγραμμα ΕΡΜΗΣ και τα αποτελέσματα των μετρήσεων, είναι διαθέσιμες στην ηλεκτρονική διεύθυνση:   http://www.hermes-program.gr