16/9/2009 Επιστημονική Ημερίδα με θέμα «Εκτίμηση και Μετρήσεις της Ηλεκτρομαγνητικής Ακτινοβολίας στο Περιβάλλον»

16/09/2009 10:03  -  1136 αναγνώσεις

                                                  

                                                ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Με στόχο την έγκυρη ενημέρωση, ο Δήμος Σητείας σε συνεργασία με τα μέλη της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών -Παράρτημα Λασιθίου διοργανώνουν επιστημονική ημερίδα με θέμα: «Εκτίμηση και Μετρήσεις της Ηλεκτρομαγνητικής Ακτινοβολίας στο Περιβάλλον» την Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου και ώρα 6.00μ.μ στο Sitia Beach.  

Ο Δρ. Φίλιππος Κωνσταντίνου, Καθηγητής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και Διευθυντής Εργαστηρίου Κινητών Ραδιοεπικοινωνιών θα παρουσιάσει τα αποτελέσματα των μετρήσεων ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας στην πόλη της Σητείας που έχει πραγματοποιήσει το Εργαστήριο Κινητών Ραδιοεπικοινωνιών του Πολυτεχνείου, στο πλαίσιο του προγράμματος «ΕΡΜΗΣ».

Το πρόγραμμα «ΕΡΜΗΣ» είναι ένα σύστημα 24ωρης μέτρησης και καταγραφής της εκπεμπόμενης ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας ραδιοσυχνοτήτων στο περιβάλλον από διάφορες πηγές, όπως κεραίες ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών σταθμών, κεραίες κινητής τηλεφωνίας, ραντάρ. Σκοπός του προγράμματος είναι η άμεση και έγκυρη ενημέρωση των πολιτών για τα επίπεδα της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας στο περιβάλλον.

Δημιουργοί του προγράμματος είναι το Εργαστήριο Κινητών Ραδιοεπικοινωνιών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και το Εργαστήριο Ραδιοεπικοινωνιών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Τα δύο Πανεπιστημιακά Ιδρύματα διασφαλίζουν την εγκυρότητα των αποτελεσμάτων, και παράλληλα ελέγχουν και πιστοποιούν την ορθότητα της τεχνικής λειτουργίας του συστήματος.

Η λειτουργία του προγράμματος «ΕΡΜΗΣ» ξεκίνησε το Νοέμβριο του 2002 και μέχρι σήμερα έχουν εγκατασταθεί 88 μετρητικοί σταθμοί σε 31 νομούς της χώρας. Στο Νομό Λασιθίου λειτουργεί με εγκατεστημένους μετρητικούς σταθμούς στους Δήμους Σητείας (1ο Δημοτικό Σητείας), Αγίου Νικολάου (Ενιαίο Λύκειο Αγίου Νικολάου) και Ιεράπετρας (2ο Δημοτικό Σχολείο Ιεράπετρας).

 Για περισσότερες πληροφορίες και για τα αποτελέσματα των μετρήσεων, μπορεί κανείς να επισκεφτεί την ιστοσελίδα www.hermes-program.gr.

 

                                                         Γραφείο Τύπου Δήμου Σητείας