21/12/2009 Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας Σητείας

21/12/2009 11:34  -  1059 αναγνώσεις

 

Το Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας επαναλειτουργεί στη Σητεία από το Νοέμβριο. Βασικός στόχος του προγράμματος είναι η προαγωγή της αυτοβοήθειας για την αντιμετώπιση της εξάρτησης από τις -νόμιμες ή παράνομες- ψυχοτρόπες ουσίες και γενικότερα των ψυχοκοινωνικών προβλημάτων. Με τον όρο αυτοβοήθεια εννοείται η ενεργοποίηση των πολιτών για την αντιμετώπιση των προβλημάτων τους, μέσα σε ένα πλαίσιο συλλογικότητας και αλληλεγγύης. Βασικά χαρακτηριστικά της αυτοβοήθειας είναι η αυτενέργεια, η ανάληψη της προσωπικής ευθύνης και κατά συνέπεια η αναίρεση της παθητικότητας που τείνει να χαρακτηρίζει σήμερα τη στάση των πολιτών σε ζητήματα υγείας.

Το πρόγραμμα στελεχώνεται από δύο ψυχολόγους ειδικευμένους στις εξαρτήσεις και τα ψυχοκοινωνικά προβλήματα. Υποστηρίζει άτομα με προβλήματα εξάρτησης και τις οικογένειές τους. Είναι πρόγραμμα εξωτερικής παρακολούθησης και δε χορηγεί φαρμακευτικές ουσίες και υποκατάστατα. Παρέχει συμβουλευτική καθοδήγηση, ενημέρωση για τις διαθέσιμες επιλογές θεραπείας και συστηματική υποστήριξη στην προσπάθεια διακοπής της χρήσης ουσιών. Πέρα από την κινητοποίηση στη θεραπεία, προσφέρεται βοήθεια για την επίλυση επιμέρους ζητημάτων (ιατρικών, εκπαιδευτικών, επαγγελματικών) που αποδεικνύονται σημαντικά στην πορεία της απεξάρτησης. Τα μέλη του οικογενειακού περιβάλλοντος των χρηστών ψυχοτρόπων ουσιών υποστηρίζονται μέσα από ατομικές και ομαδικές συναντήσεις. Η ομάδα Γονέων και Συγγενών θα ξεκινήσει τη λειτουργία της τον επόμενο μήνα.

Το πρόγραμμα λειτουργεί καθημερινά 10:30-13:30 (και τα Σάββατα) και 17:00-20:00. Στηρίζεται στην εθελοντική και ενεργητική συμμετοχή των προσερχόμενων. Παρέχει τις υπηρεσίες του δωρεάν. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται χωρίς ραντεβού.

Παράλληλα, το πρόγραμμα διεξάγει μελέτη αποτύπωσης των ψυχοκοινωνικών αναγκών της επαρχίας Σητείας. Στόχοι της μελέτης είναι α) η καταγραφή των κυρίαρχων αναγκών και προβλημάτων της τοπικής κοινωνίας, β) η δημιουργία σταθερών δικτύων επικοινωνίας και συνεργασίας τοπικών φορέων/προσώπων με το Π.Π.Α.Σ και την Α.μ.Κ.Ε «ΚΟΝΤΡΑ» και γ) η ανάπτυξη δράσεων ευαισθητοποίησης της τοπικής κοινωνίας και πρόληψης της χρήσης ψυχοτρόπων ουσιών.

Το Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας Σητείας ξεκίνησε τη λειτουργία του τον Ιούλιο του 2008 με πρωτοβουλία της Α.μ.Κ.Ε «ΚΟΝΤΡΑ» και επιστημονικό υπεύθυνο τον Αναπληρωτή Καθηγητή Κλινικής Ψυχολογίας Α.Π.Θ κ. Φοίβο Ζαφειρίδη. Κατά το προηγούμενο διάστημα λειτουργίας του απευθύνθηκαν στο πρόγραμμα 21 άτομα με προβλήματα εξάρτησης και 25 μέλη των οικογενειών τους. Αντίστοιχο πρόγραμμα λειτουργεί από το 2001 στη Θεσσαλονίκη. 

Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας Σητείας

Διεύθυνση: Καταπότη 57, 72300, Σητεία

Τηλ.: 2843029620, 6930263273

Ηλ. Ταχυδρομείο: ppasitia@gmail.com