25/5/2010 Ψήφισμα ΚΙΝΗΣΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ ΔΗΜΟΥ ΜΑΚΡΥ ΓΙΑΛΟΥ

25/05/2010 09:57  -  321 αναγνώσεις

                                                   Ψ Η Φ Ι Σ Μ Α

                                                                          Κύριε Πρωθυπουργέ,

Λυπούμαστε στη διαπίστωση, ότι η πορεία για την εφαρμογή του «Καλλικράτη»  περνά από υπόγειες διαδρομές παραγόντων παλαιάς  κομματικής διαπλοκής .

Ο Δήμος Μακρύ Γιαλού  γεωγραφικά και ιστορικά ανήκει στην επαρχία Σητείας.

Η αλλαγή της απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου για το χωροταξικό σχεδιασμό του χάρτη του «Καλλικράτη» η οποία προέβλεπε  τη συνένωση του Δήμου Μακρύ Γιαλού με το Δήμο Σητείας και η  ξαφνική προσάρτησή του την τελευταία στιγμή με τροπολογία στο Δήμο Ιεράπετρας, είναι αποτέλεσμα διεργασιών συμφεροντολογικής  πολιτικής  και υστερόβουλων συμμαχιών.

Η τροποποίηση με συνοπτικές διαδικασίες  της αρχικής φιλοσοφίας που υιοθετούσε ο χάρτης του «Καλλικράτη» χωρίς ο Δήμος Μακρύ Γιαλού να είναι σε διαβούλευση και ενώ η προθεσμία για υποβολή προτάσεων δια μέσου της ΚΕΔΚΕ είχε παρέλθει, σημαίνει ολοκληρωτικό βιασμό αρκετών Δημοτικών Διαμερισμάτων, που ουδεμία σχέση έχουν ή πρόκειται ν’ αποκτήσουν με την Ιεράπετρα. Οι διαμαρτυρόμενοι κάτοικοι των πρώην Κοινοτήτων ανήκαν και ανήκουν γεωγραφικά και πολιτιστικά στην επαρχία Σητείας.

Κρίνεται λοιπόν αναγκαίο να εισακουσθεί το αίτημα ως καθολική βούληση  αυτών των Δημοτικών Διαμερισμάτων.

 Διαφορετικά, βίαια και χωρίς κανένα όφελος, προσπαθώντας ν’ αλλάξουμε την ταυτότητα και τον πολιτισμό τόσων κατοίκων, θα προκύψουν ανυπέρβλητες   δυσχέρειες με απροσδιόριστες συνέπειες για την τοπική κοινωνία. Η επεκτατική πολιτική ενός Δήμου σε βάρος ενός όμορου Δήμου δημιουργεί προβλήματα στην ομαλή λειτουργία της τοπικής αυτοδιοίκησης, βάζει βόμβα στα θεμέλια των δημοκρατικών θεσμών και επιδεινώνει την ήδη άσχημη προοπτική της ισόρροπης ανάπτυξης ολόκληρου του Ν. Λασιθίου.

Για τους λόγους αυτούς εμείς που βρεθήκαμε σήμερα 24-5-2010 στη συγκέντρωση της κίνησης δημοτών Μακρύ Γιαλού, στο Δ.Δ. Λιθινών:

 Ζ Η Τ Ο Υ Μ Ε

 Να ισχύσει ο αρχικός σχεδιασμός του ΙΤΑ όπως εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο για το Δήμο Μακρύ Γιαλού.