30/9/2010 Ο ΔΗΜΟΣ ΣΗΤΕΙΑΣ ΠΡΟΩΘΕΙ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΕΙ ΕΡΓΩΝ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ « ΚΡΗΤΗ- ΠΡΑΣΙΝΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ»

30/09/2010 13:39  -  1086 αναγνώσεις

 

Την Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκε η τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Σητείας.

Το θέμα που κυριάρχησε και βάζει τα θεμέλια για την αναπτυξιακή προοπτική του Δήμου Σητείας για τα επόμενα χρόνια ήταν η υποβολή πρότασης για ένταξη έργων στο πρόγραμμα «Κρήτη-Πράσινη Ανάπτυξη». Την εισήγηση για το πρόγραμμα έκανε ο Δήμαρχος κ. Νίκος Κουρουπάκης, ο οποίος ανέφερε πως πρόκειται για ένα πρόγραμμα συνολικού προϋπολογισμού για την Κρήτη 120 εκ. €.

Αρχικά στο Δήμο Σητείας επιλέξιμα ήταν τρία Δημοτικά Διαμερίσματα, Κατσιδωνίου, Χαμεζίου και Κρυών. Η πρόταση, που είχε υποβληθεί, αφορούσε τρία έργα αντίστοιχα, μία νέα γεώτρηση στο Κατσιδώνι, αξιοποίηση της γεώτρησης στη Ρίζα και το δρόμο Χαμεζίου-Ρίζας- Κρυά.

Στη συνέχεια και μετά την πρώτη επιτροπή παρακολούθησης, το Υπουργείο σε συμφωνία με την Περιφέρεια αποφάσισε την επέκταση της επιλεξιμότητας των Δημοτικών Διαμερισμάτων και έτσι στο Δήμο Σητείας συμπεριλαμβάνονται πλέον όλα τα Δημοτικά Διαμερίσματα, πλην του Πισκοκεφάλου και της Σκοπής, που αφαιρέθηκαν. «Δίνεται, λοιπόν, η δυνατότητα να προτείνουμε μία σειρά από έργα που έχουν μελέτες ολοκληρωμένες ή υπό διαμόρφωση, προκειμένου να ενταχθούν στο πρόγραμμα», τόνισε.

Το συνολικό ύψος του ποσού, που θα λάβει ο Δήμος Σητείας, ανέρχεται σε περίπου 2.300.000 €. Τα τρία πρώτα έργα είναι ύψους 950.000 €.

Το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε να προταθούν έργα στη συνέχεια (για τα οποία έχουν γίνει από την Τεχνική Υπηρεσία οι σχετικές μελέτες) και αφορούν αναπλάσεις των Δημοτικών Διαμερισμάτων Μυρσίνης, Αχλαδίων, Αγίου Γεωργίου και Πραισσού. Οι αναπλάσεις αφορούν κεντρικούς κοινόχρηστους χώρους.

Το πρόγραμμα, όπως επισήμανε ο κ. Κουρουπάκης, είναι τριετίας και για το 2010 για το Δήμο Σητείας έχει εγκριθεί πίστωση 50.000 € για τη γεώτρηση στο Κατσιδώνι, 50.000 € για την γεώτρηση των Κρυών και 80.000 € για το δρόμο Χαμεζίου-Ρίζας.

Επιπλέον στο Πρόγραμμα «Κρήτη-Πράσινη Ανάπτυξη» -που έχει εγκρίνει ο πρώην Υφυπουργός Οικονομίας και υποψήφιος Περιφερειάρχης Κρήτης κ. Σταύρος Αρναουτάκης, συνολικού προϋπολογισμού για την Κρήτη 120 εκατ. Ευρώ-  έχουν ήδη προταθεί και αναμένεται η δημοπράτηση και η ένταξη τους τα παρακάτω έργα:

1)      Ανόρυξη γεώτρησης στη θέση  «Δίγο Νήμα» στο Τ.Δ Κατσιδωνίου.

           Προϋπολογισμός: 97.155€

2)      Αξιοποίηση γεώτρησης στη θέση «Ρίζα» στο Τ.Δ Κρυών.

Προϋπολογισμός: 349.927,00€        

3)      Βελτίωση δρόμου από Χαμέζι –Ρίζα- Κρυά

Προϋπολογισμός: 540.000€     

4)      Ανάπλαση τμημάτων οικισμών  (Κατσιδώνι, Σίτανο, Σανδάλι) Τ. Δ Κατσιδωνίου Δήμου Σητείας.

           Προϋπολογισμός: 180.000€         

5)      Κατασκευή – Ανάπλαση Κοινόχρηστων χώρων οικισμού Δάφνης στο Δημοτικό Διαμέρισμα Κρυών του Δήμου Σητείας.

Προϋπολογισμός: 100.000€

6)      Μελέτη αξιοποίησης –διαφοροποίησης κρέατος αιγοπροβάτων Σητείας

Προϋπολογισμός: 98.400€   

7)      Μελέτη αξιοποίησης –Διαφοροποίησης Μελιού και προϊόντων του

Προϋπολογισμός: 123.000€

8)      Ανάπλαση οικισμού Μυρσίνης 

Προύπολογισμού:90.000€

9)      Ανάπλαση οικισμού Αχλαδιων

      Προύπολογισμού:120.000 €

10)  Ανάπλαση οικισμού Πραισσού

       Προύπολογισμού:100.000 €

11)  Ανάπλαση οικισμού Αγίου Γεωργίου

       Προύπολογισμού:80.000 €

12)  Αξιοποίηση αρδευτικής γεώτρησης τ.δ Μ.Μουλιανών

     Προύπολογισμού:79.321 €

13)  Αξιοποίηση αρδευτικής γεώτρησης τ.δ Ε.Μουλιανών

     Προύπολογισμού:218.975 €

14)  Αξιοποίηση αρδευτικής γεώτρησης τ.δ Λάστρου

     Προύπολογισμού:179.402,63€

15)  Ανάπλαση πλατείας τ.δ Μέσα Μουλιανών

     Προϋπολογισμού: 120.000 €

16)  Ανάπλαση πλατείας τ.δ Ρ.Εκκλησιάς

     Προύπολογισμού:100.000 €

Το σώμα επίσης αποφάσισε την έκτακτη επιχορήγηση 12.000 € για την πραγματοποίηση των αθλητικών εκδηλώσεων «τουρνουά τένις με αμαξίδιο» από 11 έως 17 Οκτωβρίου, «Γύρο της πόλης» στις 24 Οκτωβρίου, τα εγκαίνια του Κολυμβητηρίου και συμπληρωματικές εργασίες στο Κολυμβητήριο και την προμήθεια αθλητικού υλικού για τα Προγράμματα Μαζικού Αθλητισμού.

Επίσης συζήτησε αιτήσεις δημοτών και αποφάσισε να προχωρήσει στον προσδιορισμό στάσης των ΚΤΕΛ στον παράδρομο για Σκοπή, προκειμένου να εξυπηρετούνται οι μαθητές, την δωρεά τριών παλιών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών του Δήμου μετά από αίτημα του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων στο 1ο Νηπιαγωγείο Σητείας, τη μετά από αίτημα του Πολιτιστικού Συλλόγου Έξω Μουλιανών τσιμεντόστρωση του χώρου εκδηλώσεων έξω από το Δημοτικό Σχολείο, την τοποθέτηση κεραιών γραμμής Internet στο κέντρο του χωριού.

Τέλος, αποφάσισε τη συζήτηση σε επόμενη συνεδρίαση προκειμένου να προκηρυχθεί διαγωνισμός για εκμίσθωση ή αγορά ακινήτου για χώρο στάθμευσης και την τοποθέτηση στύλων με φωτοβολταϊκά στη διαδρομή Ρίχτη. Με αφορμή μάλιστα το συγκεκριμένο αίτημα ο Δήμαρχος Σητείας πρότεινε να διατεθεί το ποσό των 15.000 € από το τέλος ΑΠΕ για την αγορά τέτοιων φωτιστικών, που θα τοποθετηθούν και σε άλλες περιοχές του Δήμου.

 

                                                Γραφείο Τύπου Δήμου Σητείας