30/9/2010 Μελέτη αποχέτευσης και Περιβαλλοντικών επιπτώσεων οικισμού Μόχλου

30/09/2010 14:06  -  390 αναγνώσεις

  Παρουσιάστηκε την προηγούμενη εβδομάδα στα γραφεία του Αναπτυξιακού Συλλόγου Μόχλου η Μελέτη αποχέτευσης και Περιβαλλοντικών επιπτώσεων οικισμού Μόχλου. Την παρουσίαση της μελέτης πραγματοποίησαν οι μελετητές, παρουσία του Δ/ντή Τεχν. Υπηρεσιών του Δήμου, του Δ/ντή της Δ.Ε.Υ.Α. Σητείας, της Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Αικ. Ζερβάκη, των Αντιδημάρχων κ. Τσιφετάκη και Παντελάκη, των Προέδρων των όμορων τοπικών διαμερισμάτων, του Προέδρου του Αναπτυξιακού συλλόγου  Μόχλου, καθώς και πλήθους κατοίκων της περιοχής.

  Η μελέτη, προϋπολογισμού 155.000 € συγχρηματοδοτείται από το πρόγραμμα ΘΗΣΕΑΣ και από πόρους του Δήμου. Το τεχνικό της αντικείμενο αφορά το εσωτερικό δίκτυο του οικισμού, τον εξωτερικό συλλεκτήριο αγωγό σε μεγάλο μήκος του παραλιακού μετώπου εκτός σχεδίου, τον καταθλιπτικό αγωγό προς τις εγκαταστάσεις επεξεργασίας με τα απαιτούμενα φρεάτια και αντλιοστάσια, τις εγκαταστάσεις επεξεργασίας των λυμάτων, τον τελικό αγωγό διάθεσης, καθώς και τις απαιτούμενες Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για τα παραπάνω. Η μελέτη έχει ολοκληρωθεί πλήρως και απομένει η περιβαλλοντική αδειοδότηση ώστε να εξασφαλιστεί η απαιτούμενη ετοιμότητα για την εξεύρεση χρηματοδότησης από το ΕΣΠΑ και την άμεση υλοποίηση του έργου. Πρόκειται για το σημαντικότερο έργο υποδομής που έχει ανάγκη ο παραλιακός αυτός και τουριστικός οικισμός του Δήμου, αφού θα συμβάλλει τόσο στην προστασία του περιβάλλοντος, όσο και στην επίλυση ενός χρόνιου προβλήματος και αιτήματος των κατοίκων και των επαγγελματιών της περιοχής οι οποίοι υφίστανται σημαντική οικονομική επιβάρυνση λόγω της συχνής (ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες) εκκένωσης των σηπτικών δεξαμενών λυμάτων που υπάρχουν σήμερα.

  Κατά τη διάρκεια της συζήτησης η οποία εξελίχθηκε σε πάρα πολύ καλό κλίμα, διατυπώθηκε η ικανοποίηση όλων για την ολοκλήρωση της μελέτης, καθώς και η επιθυμία τους για την ταχύτατη προώθηση των διαδικασιών υλοποίησης του έργου. Όσον αφορά ορισμένους προβληματισμούς που αναπτύχθηκαν από μερίδα των παρευρισκομένων αναφορικά με τη χωροθέτηση της εγκατάστασης επεξεργασίας λυμάτων, αναλήφθηκε η δέσμευση τόσο από τους εκπροσώπους του Δήμου όσο και από τους μελετητές ότι θα εξεταστούν άμεσα όλες οι εναλλακτικές θέσεις που προτάθηκαν ώστε να εξευρεθεί η βέλτιστη λύση από Τεχνική και Περιβαλλοντική άποψη που θα ικανοποιεί παράλληλα και τους κατοίκους και φορείς της περιοχής.

  «Συνεπείς όπως πάντα στις δεσμεύσεις μας, φτάνουμε σήμερα στην ολοκλήρωση μιας δράσης η οποία μας είχε τεθεί από τους τοπικούς φορείς σε συνάντηση που είχαμε μαζί τους με την ανάληψη των καθηκόντων μας στις αρχές του 2007, ως η απόλυτη προτεραιότητα για την περιοχή. Σήμερα ολοκληρώνεται μια μελέτη - η οποία θα τύχει των απαραίτητων διορθώσεων όσον αφορά τη θέση του βιολογικού καθαρισμού - και θα ακολουθήσει η ένταξη του έργου στο Ε.Σ.Π.Α. προκειμένου να λυθεί στο άμεσο μέλλον το σοβαρότερο πρόβλημα της περιοχής από πλευράς υποδομών. Διαβεβαιώνουμε όμως του κατοίκους της περιοχής ότι δε σταματούμε εδώ : Είναι γνωστό ότι βρίσκεται σε εξέλιξη ο διαγωνισμός για την Πολεοδόμηση μια τεράστιας περιοχής 680 στρεμμάτων με χρήση Τουρισμό – Αναψυχή δίπλα στο Μόχλος, η οποία με την ολοκλήρωσή της θα δώσει μια τεράστια αναπτυξιακή δυναμική στην περιοχή, αφού θα οδηγήσει σε δημιουργία οργανωμένων τουριστικών υποδομών», δήλωσε σχετικά ο Δήμαρχος Σητείας Νίκος Κουρουπάκης.  

 

                                                                          Γραφείο Τύπου Δήμου Σητείας