7/10/2010 Αποχέτευση των οικισμών Αχλαδίων και Παρασπορίου

07/10/2010 09:37  -  1009 αναγνώσεις

  Το τελευταίο χρονικό διάστημα αναπτύσσεται από ορισμένους κύκλους έντονη παραφιλολογία περί δήθεν «καθυστερήσεων» της παρούσας Δημοτικής αρχής για την υλοποίηση του έργου της Αποχέτευσης των οικισμών Αχλαδίων και Παρασπορίου. Για την αποκατάσταση λοιπόν της αλήθειας και με στόχο την ενημέρωση των δημοτών των 2 οικισμών, διευκρινίζουμε τα παρακάτω :

-       Ήταν η παρούσα Δημοτική αρχή με Δήμαρχο το Νίκο Κουρουπάκη που ανέθεσε μετά από διαγωνισμό το έτος 2001 τη μελέτη «Εσωτερικό δίκτυο αποχέτευσης Αχλαδίων και Παρασπορίου» η οποία ολοκληρώθηκε το έτος 2003.

-       Ακολούθησε το 2005 η προένταξη της κατασκευής του έργου στο πρόγραμμα ΘΗΣΕΑΣ από την τότε Δημοτική αρχή και Δήμαρχο τον κ. Τσικαλάκη με το ποσόν 653.669 €. Το έργο εν τέλει δεν εντάχθηκε οριστικά, δεδομένου ότι ο αρχικός του σχεδιασμός (όπως είχε αποφασιστεί από την πρώην κοινότητα Αχλαδίων) προέβλεπε τη μεταφορά των λυμάτων στο Βιολογικό Σκοπής, πράγμα όμως που δεν προβλεπόταν στη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του Βιολογικού Σκοπής. Έτσι λοιπόν το έργο δε μπορούσε να ενταχθεί και να δημοπρατηθεί, αφού στην ουσία δεν υπήρχε καθορισμός του αποδέκτη των λυμάτων. Άλλωστε, το κόστος άντλησης και μεταφοράς των λυμάτων σε σημείο με τόσο μεγάλη υψομετρική διαφορά, μετακυλιόμενο στους δημότες των οικισμών θα αποδεικνυόταν γι’ αυτούς μια δυσβάστακτη δαπάνη.

-       Ήταν και πάλι η παρούσα Δημοτική αρχή με Δήμαρχο το Νίκο Κουρουπάκη που ανέθεσε το έτος 2008 τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για το Βιολογικό Καθαρισμό Αχλαδίων η οποία σήμερα έχει ολοκληρωθεί και ευρίσκεται στο στάδιο των εγκρίσεων. Παράλληλα, από το έτος 2007 η παρούσα Δημοτική αρχή είχε προχωρήσει και σε ένταξη στο πρόγραμμα ΘΗΣΕΑΣ της μελέτης κατασκευής ενός compact συστήματος Βιολογικού Καθαρισμού στα Αχλάδια, η οποία και θα ανατεθεί αμέσως μετά την έγκριση των Περιβαλλοντικών όρων του έργου.

  Είναι λοιπόν σαφές, πως η τωρινή Δημοτική αρχή και ο Δήμαρχος Νίκος Κουρουπάκης έχουν εργαστεί με μεθοδικότητα και προσήλωση για την ωρίμανση του έργου της Αποχέτευσης Αχλαδίων και Παρασπορίου αλλά και του απαιτούμενου Βιολογικού Καθαρισμού, ώστε να καταστεί δυνατή η υλοποίησή τους μέσω των επερχόμενων προγραμμάτων του ΕΣΠΑ. Αυτή είναι και η μοναδική αλήθεια για το θέμα αυτό και κάθε άλλου είδους ψίθυροι και καφενειακού τύπου ανέξοδοι ισχυρισμοί θα πρέπει  - και λόγω των ημερών που διανύουμε - να αντιμετωπίζονται από τους δημότες Αχλαδίων και Παρασπορίου ως εκ του πονηρού…

 

                                                                      Γραφείο Τύπου Δήμου Σητείας