5/2/2010 Ψήφισμα για το θάνατο του Επίτιμου Δημότη και Μεγάλου Φιλοσόφου Κώστα Αξελού

05/02/2010 12:59  -  319 αναγνώσεις

 

Το Δημοτικό Συμβούλιο Σητείας συνήλθε σε έκτακτη συνεδρίαση σήμερα 5 Φεβρουαρίου 2010, μετά το άγγελμα του θανάτου του μεγάλου Έλληνα φιλόσοφου ΚΩΣΤΑ ΑΞΕΛΟΥ, επίτιμου δημότη Σητείας από τον Αύγουστο του 1997, ενός ανθρώπου που διατηρούσε στενούς φιλικούς δεσμούς με τον τόπο μας αφού ο παππούς του διετέλεσε Έπαρχος Σητείας. 

Το Δημοτικό Συμβούλιο εκτιμώντας εν ομοφωνία  τον τιτάνιο αγώνα του νου και την προφητική σκέψη του μεγάλου διανοητή που αναγνωρίστηκε από τα διεθνή ρεύματα των ιδεών και αναγνωρίζοντας την ανεκτίμητη συμβολή του στην προαγωγή της φιλοσοφικής επιστήμης με το πολυδιάστατο έργο του, ώριμο καρπό των ορθολογικών του αναλύσεων, καταθέτει το βαθύ  σεβασμό και την απεριόριστη εκτίμησή του και συμμετέχει στο πένθος για το χαμό αυτής της άγρυπνης συνείδησης του καιρού μας.

Θεωρούμε μεγάλη την τιμή  που απέδωσε στο Δήμο Σητείας με την ανακήρυξή του ως επίτιμος δημότης του, τιμή τη φιλικότητα με την οποία μας περιέβαλλε, με την ανάπτυξη και διατήρηση μιας σχέσης  που σήμερα καταλύει ο θάνατος αλλά η μνήμη θα διατηρήσει  ζωντανή.

Ο ΚΩΣΤΑ ΑΞΕΛΟΣ, πνεύμα εξόχως ανήσυχο και ριζοσπαστικό, αμφισβητίας και επαναστάτης, πρωταγωνίστησε – πάνω από 50 χρόνια- στη διεθνή φιλοσοφική σκηνή και το έργο του γνώρισε παγκόσμια  απήχηση. Άνθρωποι σε όλο τον κόσμο  που δεν ομφαλοσκοπούν, ούτε τυρβάζουν με περιττά και ασήμαντα, αναζητούν την ψυχική ανάταση στα 24 συγγράμματα του ΚΩΣΤΑ ΑΞΕΛΟΥ, που έχουν μεταφραστεί σε 16 γλώσσες.     

Η έντονη και επί σειρά ετών ενεργός παρουσία του ΚΩΣΤΑ ΑΞΕΛΟΥ, συνέτεινε εν γένει  στη διαμόρφωση, αναθεώρηση και ανασύνθεση της φιλοσοφικής σκέψης στην εποχή μας.

Δεν ήταν, όμως, απλά μια παρουσία στη σύγχρονη σκέψη. Ήταν η ίδια η περιπέτεια και το παιχνίδι της σκέψης στον 20ο αιώνα.

 

Ήταν ο ΕΛ ΓΚΡΕΚΟ της φιλοσοφίας του κόσμου.

Υποκλινόμαστε στο μεγαλείο της σκέψης του !

 

 

                                         Ο Δήμαρχος                   Η Πρόεδρος                            

                                 Νίκος Κουρουπάκης               Κατερίνα Ζερβάκη