14/05/2010 Επιστολή Δημάρχου Σητείας κ. Ν. Κουρουπάκη προς τον Πρωθυπουργό κ. Παπανδρέου Α. Γεώργιο

15/05/2010 12:41  -  335 αναγνώσεις

ΘΕΜΑ: <<Προσπάθεια Αλλοίωσης του χωροταξικού του Νομού Λασιθίου από το Δήμο Μακρύ Γιαλού>>.

 

Αξιότιμε Κύριε Πρωθυπουργέ

 

    Το σχέδιο ΄΄Καλλικράτης΄΄ για τη διοικητική μεταρρύθμιση της χώρας έχει τύχει θετικής αντιμετώπισης από τη συντριπτική πλειοψηφία της τοπικής αυτοδιοίκησης. Στο Νομό Λασιθίου εφαρμόστηκε κατά τη γνώμη μας σωστά η χωροταξική κατανομή βάσει των πρώην επαρχιών Σητείας, Ιεράπετρας, Μεραμβέλλου και Οροπεδίου Λασιθίου. Με αυτή την κατανομή δημιουργούνται 3 ισχυροί Δήμοι με πληθυσμό πάνω από 23.000 και ένας ορεινός Δήμος του Οροπεδίου Λασιθίου.

   Δυστυχώς μετά την ανακοίνωση του χωροταξικού και την ψήφιση του από το υπουργικό συμβούλιο και ενώ μέχρι την Κυριακή 9 Μαϊου ο Δήμος Μακρύ Γιαλού με πρωτοβουλία της πλειοψηφίας του Δ.Σ αγωνιζόταν, όπως έλεγε, για αυτόνομη παραμονή ως Δήμος Μακρύ Γιαλού - κάτι βέβαια που δεν μπορεί να στηριχτεί με επιχειρήματα - ξαφνικά τη Δευτέρα στη συνεδρίαση του Δ.Σ αποφασίστηκε η συνένωση του Δήμου Μακρύ Γιαλού με το Δήμο Ιεράπετρας που επίσης είχε ταυτόχρονη συνεδρίαση τη Δευτέρα. Αυτή η ξαφνική αλλαγή στάσης του Δήμου Μακρύ Γιαλού και ο χρόνος της απόφασης δείχνει καθαρή μεθόδευση που θέλουμε να πιστεύουμε ότι δεν έχει κεντρική καθοδήγηση και δημιουργεί πολλά προβλήματα στο Δήμο Σητείας κι αυτό γιατί:

  1. Ζημιώνεται πληθυσμιακά αφού θα κατέβει κάτω από 20.000 πληθυσμό με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
  2. Απειλείται η οικονομική βιωσιμότητα του νέου Δήμου, αφού αφαιρείται ένα ζωτικό κομμάτι από τη Σητεία και προστίθεται στην Ιεράπετρα που είναι ήδη ένας αναπτυγμένος Δήμος.
  3. Ο Δήμος Μακρύ Γιαλού μαζί με το Δήμο Σητείας, Ιτάνου και Λεύκης έχουν κοινή αναπτυξιακή εταιρεία τον Ο.Α.Σ (Οργανισμός Ανάπτυξης Σητείας) με μακρόχρονη συνεργασία.
  4. Ο Δήμος Μακρύ Γιαλού με βάση τον περιφερειακό σχεδιασμό για τη διαχείριση των απορριμμάτων ανήκει στη 12η διαχειριστική ενότητα μαζί με τους Δήμους Σητείας, Ιτάνου, Λεύκης και ήδη ο Δήμος Σητείας, με δικά του χρήματα ολοκληρώνει τις μελέτες για επέκταση και εκσυγχρονισμό του ΧΥΤΑ Σητείας. Αν ο Μακρύ Γιαλός φύγει από την 12η ενότητα και ενταχθεί στην ενότητα της Ιεράπετρας πρέπει τα απορρίμματα να πηγαίνουν στον Άγιο Νικόλαο, όπου θα πηγαίνει και η Ιεράπετρα με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
  5. Η περιοχή του Μακρύ Γιαλού ανήκει στο Ι.Κ.Α Σητείας και η αποκοπή του θα καταστήσει προβληματική την υπηρεσία της Σητείας.
  6. Οι συνεταιρισμοί της περιοχής Μακρύ Γιαλού ανήκουν στην Ένωση Γεωργικών Συνεταιρισμών Σητείας και  η αποκοπή δημιουργεί πρόσθετα οικονομικά προβλήματα στην Ε.Α.Σ Σητείας.
  7. Οι πολίτες κυνηγοί του Μακρύ Γιαλού παραδοσιακά ανήκουν στον κυνηγετικό σύλλογο Σητείας.
  8. Λόγοι ιστορικοί και παραδοσιακοί επιβάλλουν να διατηρηθεί η ενότητα της επαρχίας Σητείας.

 

Αξιότιμε Κύριε Πρωθυπουργέ

   Πιστεύουμε ότι η Κυβέρνηση σωστά έχει προγραμματίσει το χωροταξικό σχεδιασμό για το Νομό Λασιθίου. Γι΄ αυτό η αλλαγή που προτείνεται μέσω βεβιασμένης και νομιμοφανούς απόφασης, δεν ευσταθεί. Δεν έχει τη λαϊκή νομιμοποίηση ενός δημοψηφίσματος που έπρεπε να γίνει πολύ χρόνο πριν, αφού ήταν γνωστό ότι το Ινστιτούτο Τ.Α πρότεινε στο Λασίθι 3 Δήμους πριν δύο χρόνια. Άρα αν ήθελαν μπορούσαν να είχαν κάνει αυτό το δημοψήφισμα, το οποίο εμείς πιστεύουμε ότι θα κατέληγε υπέρ της άποψης, ο Μακρύ Γιαλός να ενωθεί με τη Σητεία γιατί  έχει κοινά οικονομικά και αναπτυξιακά συμφέροντα αφού οι βασικές υποδομές μεταφορών (αεροδρόμια –Λιμάνι) είναι στη Σητεία, υποδομές που στηρίζουν και την τουριστική και οικονομική ανάπτυξη του Μακρύ Γιαλού.

    Ο Δήμος Σητείας στηρίζει τις προτάσεις της Κυβέρνησης και πιστεύουμε, ότι με τον αγώνα μας θα δικαιώσουμε τις επιλογές σας.

 

                                                                        

 

                                                                                             Με εκτίμηση

                                                                                      Ο Δήμαρχος Σητείας

 

 

                                                                                        Νίκος Κουρουπάκης