4/05/2010 Συνεργασία Δήμου Σητείας με ΚΟΝΤΡΑ

04/05/2010 11:31  -  386 αναγνώσεις

 

  Από τον Ιούλιο του 2008, λειτούργησε στην πόλη μας το Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας Σητείας με την σύμπραξη του Τμήματος Ψυχολογίας Α.Π.Θ.  και της Αστικής μη Κερδοσκοπική Εταιρείας ΚΟΝΤΡΑ. Ο πρώτος συμβαλλόμενος ανέλαβε την επιστημονική ευθύνη και τη στελέχωση του εγχειρήματος ενώ ο δεύτερος συμβαλλόμενος ανέλαβε τη χρηματοδότηση και την ευθύνη λειτουργίας ως κοινωνικός σύμμαχος- κινητοποιητής της τοπικής κοινότητας με στόχο την πρόληψη της χρήσης ψυχοτρόπων ουσιών.

  Από τον Φεβρουάριο του 2009 στην προσπάθεια συμμετέχει ενεργά και ο Δήμος Σητείας, παραχωρώντας το οίκημα που στεγάζεται το Πρόγραμμα και υποστηρίζοντας τις πρωτοβουλίες του. Με τη στελέχωση του Προγράμματος δημιουργήθηκε Ανοικτό Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας των Χρηστών και των Οικογενειών τους και αναπτύχθηκαν δράσεις που στοχεύουν στη διερεύνηση των αναγκών του πληθυσμού, στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας, καθώς και στη δικτύωση- συνεργασία με φορείς και αντίστοιχα προγράμματα.  Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι οι αρχές και η μεθοδολογία παρέμβασης του Προγράμματος παρέμβασης του προγράμματος εφαρμόζονται για πρώτη φορά στην ελληνική πραγματικότητα, στο πεδίο της πρόληψης της χρήσης ψυχοτρόπων ουσιών.

  Στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου την Παρασκευή 30 Απριλίου η Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρείας ΚΟΝΤΡΑ σε άμεση και συνεχή συνεργασία με το Δήμο και την ΔΗΚΕΣ ενημέρωσε του δημοτικούς συμβούλους ότι  πρόκειται να καταθέσει πρόταση προς τον Οργανισμό κατά των Ναρκωτικών ΟΚΑΝΑ για την υιοθέτηση του Προγράμματος Προαγωγής Αυτοβοήθειας Σητείας ως τριετούς πιλοτικού ερευνητικού προγράμματος και ζήτησε τη δυνατότητα χρηματοδότησης από το Δήμο για την ανωτέρω χρονική περίοδο. Η πρόταση φυσικά έγινε αποδεκτή ομοφώνως από το Δημοτικό Συμβούλιο Σητείας.

  Ο Δήμαρχος Σητείας κ. Νίκος Κουρουπάκης δήλωσε σχετικά «Είναι υποχρέωση της οργανωμένης πολιτείας να ενισχύει υγιείς δράσεις που στοχεύουν στην προαγωγή της υγείας και της ευημερίας των πολιτών. Θα είμαστε σε συνεχή συνεργασία με την ΚΟΝΤΡΑ για να προχωρήσουμε στον σχεδιασμό και στην άμεση εφαρμογή και υλοποίηση του συγκεκριμένου τριετούς πιλοτικού Προγράμματος Προαγωγής Αυτοβοήθειας Σητείας και είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που και το Δημοτικό Συμβούλιο με τη σημερινή του θετική απόφαση θα γίνει και αυτό συνοδοιπόρος σε αυτήν την προσπάθεια ». 

 

                                                                Γραφείο Τύπου Δήμου Σητείας