18/05/2010 Ψήφισμα Επιστημονικού και Επαγγελματικού Συλλόγου Διπλωματούχων Μηχανικών Σητείας

18/05/2010 14:04  -  225 αναγνώσεις

  

Ανακοίνωση - Ψήφισμα

 

 

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Επιστημονικού και Επαγγελματικού Συλλόγου Διπλωματούχων Μηχανικών Σητείας εκφράζει την πλήρη αντίθεσή του στην κατάθεση στη Βουλή νομοσχεδίου που συνενώνει το Δήμο Μακρύ Γιαλού με το Δήμο Ιεράπετρας και όχι με το Δήμο Σητείας.

 

Η περιοχή του Μακρύ Γιαλού ιστορικά ανήκει στην πάλαι ποτέ επαρχία Σητείας, γι’ αυτό και η δομή των υφιστάμενων υπηρεσιών (ΔΟΥ, ΙΚΑ, υποθηκοφυλακείο, πολεοδομικό γραφείο, ειρηνοδικείο, ΔΕΗ, ΟΤΕ, Οργανισμός Ανάπτυξης Σητείας, συνεταιρισμοί…) λειτουργούν με έδρα τη Σητεία και εξυπηρετούν και το Δήμο Μακρύ Γιαλού. Η συνένωσή του με το Δήμο Ιεράπετρας θα δημιουργήσει ιστορικές ανακολουθίες και δυσλειτουργία στις υπηρεσίες.

 

Σημειώνεται ότι ο μέχρι σήμερα χωροταξικός σχεδιασμός της περιοχής έχει γίνει θεωρώντας ότι παραδοσιακά ο Δήμος Μακρύ Γιαλού είναι αναπόσπαστο μέρος και λειτουργικό τμήμα της επαρχίας Σητείας και ότι η ενσωμάτωσή του με το δήμο Ιεράπετρας ακυρώνει τη φιλοσοφία λειτουργίας μεγάλων αναπτυξιακών έργων που σχετίζονται με τις μεταφορές και τη διαχείριση των απορριμμάτων της περιοχής.

 

Ο Δήμος Σητείας αποδυναμώνεται χωρίς το Μακρύ Γιαλό. Οικονομικά διότι χάνονται τα έσοδα από τον τουρισμό, θεσμικά διότι πέφτει ο πληθυσμός κάτω από τους 20.000 κατοίκους με ότι αυτό συνεπάγεται στην εύρυθμη λειτουργία του. 

 

Σεβόμαστε τη γνώμη όλων των θεσμικών οργάνων και εκπροσώπων αλλά επειδή πιστεύουμε ότι έχει μεγαλύτερη βαρύτητα η έκφραση των κατοίκων της περιοχής προτείνουμε τη διεξαγωγή δημοψηφισμάτων ανά Δημοτικό Διαμέρισμα ώστε να διαφανεί η επιθυμία του λαού του για το πού ανήκουν.

 

Ο Πρόεδρος

 

Μανόλης Νικολαιδης

Πολιτικός Μηχανικός