20/8/2010 Δελτίο Τύπου " Παρουσίαση προμελέτης αποχετευσης οικισμού Μόχλου"

20/08/2010 12:56  -  936 αναγνώσεις

Παρουσιάστηκε στη συνεδρίαση του Δημοτικού συμβουλίου της 19ης Αυγούστου η Προμελέτη αποχέτευσης και Περιβαλλοντικών επιπτώσεων οικισμού Μόχλου. Στη συζήτηση είχαν κληθεί οι πρόεδροι των τοπικών διαμερισμάτων Λάστρου, Σφάκας, Τουρλωτής καθώς και ο πρόεδρος του Αναπτυξιακού συλλόγου Μόχλου. Συμμετείχαν στη συνεδρίαση ο πρόεδρος του τ.δ. Σφάκας, ο Πρόεδρος του Αναπτυξιακού συλλόγου  Μόχλου και  ενδιαφερόμενοι κάτοικοι της περιοχής.

  Η μελέτη, προυπολογισμού 155.000 € συγχρηματοδοτείται από το πρόγραμμα ΘΗΣΕΑΣ και από πόρους του Δήμου Σητείας. Το τεχνικό της αντικείμενο αφορά το εσωτερικό δίκτυο του οικισμού, τον εξωτερικό συλλεκτήριο αγωγό σε μεγάλο μήκος του παραλιακού μετώπου εκτός σχεδίου, τον καταθλιπτικό αγωγό προς τις εγκαταστάσεις επεξεργασίας με τα απαιτούμενα φρεάτια και αντλιοστάσια, τις εγκαταστάσεις επεξεργασίας των λυμάτων, τον τελικό αγωγό διάθεσης, καθώς και τις απαιτούμενες Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για τα παραπάνω.

  Κατά τη διάρκεια της συζήτησης και μετά την ολοκλήρωση της παρουσίασης της προμελέτης από το Διευθυντή Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου, αναπτύχθηκαν απόψεις από όλους τους παριστάμενους αναφορικά με τις προτάσεις της προμελέτης, δόθηκαν εξηγήσεις σε σχετικές απορίες, ενώ παράλληλα αναλήφθηκε η δέσμευση από το Δήμαρχο και τους υπηρεσιακούς παράγοντες ότι οι όποιες αντιρρήσεις ή ενστάσεις διατυπώθηκαν από τους ενδιαφερόμενους θα διαβιβαστούν στο μελετητή με στόχο να αμβλυνθούν οι όποιοι προβληματισμοί παράλληλα με την επίτευξη της βέλτιστης τεχνικής λύσης. Ως αποτέλεσμα της συζήτησης, προέκυψε φυσικά ότι κοινή επιθυμία όλων είναι η άμεση προώθηση και ολοκλήρωση της σημαντικότατης αυτής μελέτης για την περιοχή.

  Με την ολοκλήρωση της μελέτης θα εξασφαλιστεί η απαιτούμενη ετοιμότητα για την εξεύρεση χρηματοδότησης από το ΕΣΠΑ και την άμεση υλοποίηση του έργου. Πρόκειται για το σημαντικότερο έργο υποδομής που έχει ανάγκη ο παραλιακός αυτός και τουριστικός οικισμός του Δήμου μας, αφού θα συμβάλλει τόσο στην προστασία του περιβάλλοντος, όσο και στην επίλυση ενός χρόνιου προβλήματος και αιτήματος των κατοίκων της περιοχής οι οποίοι υφίστανται σημαντική οικονομική επιβάρυνση λόγω της συχνής (ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες) εκκένωσης των σηπτικών δεξαμενών λυμάτων που υπάρχουν σήμερα.

 

 Γραφείο Τύπου Δήμου Σητείας