13/9/2010 ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΣΕΒ. ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΙΕΡΑΠΥΤΝΗΣ ΚΑΙ ΣΗΤΕΙΑΣ κ. κ. ΕΥΓΕΝΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΟΥ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΕΤΟΥΣ 2010-2011

13/09/2010 09:25  -  869 αναγνώσεις

 Αγαπητά μου παιδιά,

          Μια νέα σχολική χρονιά αρχίζει και επίσημα με τη σημερινή Ακολουθία του Αγιασμού. Είναι η αφετηρία μιας νέας προσπάθειας για μόρφωση και αύξηση των διανοητικών και ψυχοσωματικών ικανοτήτων σας, ειδικά για τους μαθητές και τις μαθήτριες, που περνούν σήμερα για πρώτη φορά την αυλόπορτα αυτού του σχολείου.

 Το σχολείο είναι αναπόσπαστο τμήμα της κοινωνίας, γι᾽ αυτό κοινωνικοποιεί και συμβάλλει στη δημιουργία μιας ειρηνικής, αλληλέγγυας και εύρωστης κοινωνίας. Προετοιμάζει ανθρώπους που θα συμπορεύονται δημιουργικά με αγάπη, πίστη, ελπίδα, και θα αντιμετωπίζουν τη ζωή τους, ακόμα και στους δύσκολους καιρούς μας, με αισιοδοξία και χαμόγελο.

          Οι δάσκαλοι και καθηγητές σας είναι έτοιμοι να σας μεταδώσουν τις απαραίτητες γνώσεις και την πολύτιμη εμπειρία τους, καταθέτοντας το περίσευμα της ψυχής τους για τη δική σας μόρφωση,  για να αποκτήσετε γνώσεις, δεξιότητες, ικανότητες, αξίες και ιδανικά, τα οποία θα σας βοηθήσουν ως αυριανούς πολίτες να σταθείτε με αξιοπρέπεια στα δικά σας πόδια.

         Η μάθηση είναι ένας επίπονος, μακρύς αλλά όμορφος αγώνας, γιατί αξιοποιεί δημιουργικά τον χρόνο, διευρύνει τους πνευματικούς ορίζοντες, σφυρηλατεί σωστούς χαρακτήρες και εξυψώνει ηθικά τον άνθρωπο. Η διαπαιδαγώγηση και η μάθηση είναι απαραίτητες όχι μόνο γιατί παρέχουν τα εφόδια για να ανταπεξέλθει ο νέος στο στίβο της ζωής, αλλά κυρίως γιατί καλλιεργούν και αναπτύσσουν το ανθρώπινο πρόσωπο.

         Ευχόμαστε και προσευχόμαστε να ξεκινήσετε με ζήλο, ενθουσιασμό και ζωντάνια τον αγώνα της μάθησης, ώστε να κατακτήσετε τη γνώση και την αρετή και να καλλιεργήσετε τα χαρίσματά σας. Να έχετε πάντοτε κατά νου την Ευαγγελική προτροπή του Κυρίου μας, «γνώσεσθε την αλήθειαν και η αλήθεια ελευθερώσει υμάς» (Ιω. 8, 32), δηλ. γνωρίσετε την αλήθεια και η γνώση της αλήθειας θα σας ελευθερώσει. Έτσι θα έχετε στην καρδιά σας την αλήθεια, την ελευθερία και την ομορφιά της αγάπης που δωρίζει ο Θεός στα παιδιά Του.

 Καλή σχολική χρονιά με υγεία, πρόοδο και με την ευλογία του Θεού!

 Ιεράπετρα, 13 Σεπτεμβρίου 2010

Με πατρική αγάπη και ευχές

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ

† Ο Ιεραπύτνης & Σητείας ΕΥΓΕΝΙΟΣ