1/6/2010 Ομιλία του Δημάρχου Σητείας στην εκδήλωση με θέμα «Εθελοντισμός: Σύγχρονη ανάγκη»

01/06/2010 10:04  -  334 αναγνώσεις

Αν η αποψινή εκδήλωση αποδείξει ότι υπάρχει ουσιαστικό περιεχόμενο στον τίτλο    

  της που ήταν: ΄΄Συνάντηση όλων των φορέων κοινωνικής προσφοράς και

  υποστήριξης της Επαρχίας Σητείας΄΄,

αν μέσα απ΄ αυτήν εξακτινωθεί ακόμη περισσότερο το πνεύμα του εθελοντισμού,

αν ριζώσει και μετουσιωθεί σε τρόπους συμπεριφοράς,

μόνο τότε θα δικαιούμαστε να μιλούμε για υψηλό δείκτη πολιτισμού της κοινωνίας

  μας.

 Τον τελευταίο καιρό, η έννοια του εθελοντισμού στην Ελλάδα, άρχισε να γίνεται λίγο πιο καθαρή, λίγο πιο θετική.

  Παλαιότερα, το να προσφέρεις εργασία χωρίς αμοιβή μάλλον εθεωρείτο παράξενο και οι εθελοντές κρίνονταν ναρκισσιστές, αιθεροβάμονες ή άνθρωποι που δρουν κάτω από ένα υπαγορευμένο σκοπό.

 Καμιά σχέση, δηλαδή, με την κινητήρια δύναμη την οποία αξιοποιούν αρκετές δυτικές κυβερνήσεις για να βελτιώσουν την καθημερινότητα των πολιτών.

 Όμως η στάση αυτή αρχίζει τώρα να αλλάζει. Οι παρεξηγήσεις να υποχωρούν.

Και να αναφαίνεται αυτό που ξέραμε πάντα. Τίποτα δεν πετυχαίνουμε μόνοι μας, χωρίς το διπλανό μας.

 Το σύνολο, είναι πάντα κάτι περισσότερο από το άθροισμα των μελών που το απαρτίζουν.

   Είναι κοινός τόπος πλέον, ότι στη σημερινή τεχνοκρατούμενη κοινωνία μας, με τους αγχωτικούς ρυθμούς, με τους ανάλγητους νόμους της αγοράς, και της στυγνής οικονομικής συνδιαλλαγής, και με την άμβλυνση των ηθικών φραγμών, η έννοια του ανθρωπισμού έχει, δυστυχώς παραμεριστεί στην καρδιά και στο νου του ανθρώπου. Κι ΄όμως, πρέπει να πιστέψουμε ξανά τα λόγια του Αντρέ Μαρλώ:

΄΄ Μόνο η ανθρωπιά και η Αλήθεια, θα σώσουν τον κόσμο΄΄.

Ο εθελοντισμός, λοιπόν, είναι μια έκφραση του ανθρωπισμού και η αξία του είναι δεδομένη. Χρειάζεται, βέβαια, να ενισχυθεί και να προστατευθεί από υστερόβουλες ενέργειες εκμετάλλευσης. Γιατί, συχνά, κι αυτός υφίσταται μια αλλοίωση τόσο ως προς την έντασή του στις διάφορες εκδηλώσεις του, όσο και ως προς το περιεχόμενό του, και ως προς το σκοπό που μπορεί να υπηρετεί.

Εθελοντισμός είναι αυθόρμητη, ενσυνείδητη και ανιδιοτελής προσφορά της ανθρώπινης ενέργειας για τη θεραπεία ή την ενίσχυση της ανάγκης του άλλου.

Δεν είναι το υποκατάστατο της φιλανθρωπίας.

Δεν κινητοποιείται από τον οίκτο, ούτε στοχεύει μόνο σε συναισθηματικές απολαβές.

Δεν είναι μια ανταλλαγή του ελεύθερου χρόνου με φορολογικές απαλλαγές, επιπλέον άδεια στη δουλειά και άλλες, τέτοιου τύπου, διευκολύνσεις.

Χρειάζεται αυτόβουλα κι αυτενεργά άτομα, που προσέρχονται αυθόρμητα κι ανυστερόβουλα, όταν διαπιστώνουν κοινωνικές ανάγκες, ή ανάγκες που έχουν να κάνουν με την ποιότητα ζωής γενικότερα,

σχεδιάζουν τρόπους ικανοποίησης των αναγκών,

προσπαθούν να υλοποιήσουν –με μη βίαιο τρόπο- το σχεδιασμό αυτό, διαμορφώνοντας, κατ΄ αυτό τον τρόπο, το πρόπλασμα για μια μελλοντική αυτοδιαχειριζόμενη κοινωνία.

Είναι έξω από καθοδηγητικά σχήματα.

Μακριά από συνταγές που εφαρμόζονται με σχολαστικότητα

Ανεξάρτητα από στρατεύσεις

Είναι, λένε, η ΄΄Τρίτη Διάσταση΄΄ μεταξύ Κράτους και Αγοράς, και μπορούν να αποτελέσουν απάντηση στην παρακμή του Κράτους Κοινωνικών Παροχών ή Ευημερίας, που βρίσκεται σε κρίση λόγω των οικονομικών συγκυριών.

Ο εθελοντισμός μπορεί να έχει μια σημαντική συμβολή στην οικονομική ανάπτυξη μιας χώρας.

Σύμφωνα με τον Ο.Η.Ε το 8% του Α.Ε.Π των κρατών (και σε ορισμένα κράτη μέχρι 15%) είναι αποτέλεσμα εθελοντικής δράσης.

Το συμπέρασμα είναι ότι και ένα κράτος μπορεί να ενισχυθεί με τη συνεισφορά των εθελοντών, ατομικά ή συλλογικά, με τυπικές ή άτυπες μορφές.

Είναι, λοιπόν, πιθανό, οι εθελοντές να αποτελέσουν και στις χώρα μας, τη δύναμη που θα απεγκλωβίσει τις  λύσεις σε διάφορα κοινωνικά προβλήματα. Οι προνοιακές και κοινωνικές υπηρεσίες, ο πολιτισμός και το περιβάλλον, αποτελούν τα προνομιακά εκείνα πεδία στα οποία δραστηριοποιούνται, επιτυχώς και στην πόλη μας και ευρύτερα, οι εθελοντικές οργανώσεις.

Αλλά ο εθελοντισμός δεν πρέπει να έχει ούτε χρονικά όρια, ούτε πεπερασμένους τόπους και τρόπους εφαρμογής, ούτε στοχαστικούς και φιλοσοφικούς ορισμούς.

Πρέπει να ξεκινά από την καρδιά και να διαχέεται στο περιβάλλον χωρίς φραγμούς και περιορισμούς.

Πρέπει να αποκαλύπτεται κάθε στιγμή.

Πρέπει να τρέφεται και να ανανεώνεται από την καθημερινή εμπειρία

Απλά, βάζεις τον εαυτό σου στη θέση του συνανθρώπου σου και ΄΄παίρνεις΄΄ , ΄΄προσφέροντας΄΄. Προσφέροντας οικονομική βοήθεια, έναν καλό λόγο, προσφέροντας κάθε είδους συμπαράσταση, προσφέροντας λίγο χρόνο, προσφέροντας λίγη αγάπη.

Όλοι μπορούμε να προσφέρουμε λίγο απ΄ αυτό που μας περισσεύει. Απ΄ αυτό, που χωρίς ιδιαίτερο κόπο, μπορούμε να δώσουμε. Όλοι μπορούμε να ενισχύσουμε τον εθελοντισμό

Ιδιαίτερα, στη σημερινή εποχή, της ιδιώτευσης και του ατομικισμού, ο εθελοντισμός πρέπει να εμπνέει και να ωθεί σε δράση.

Γι αυτό, αξίζουν θερμά συγχαρητήρια, σε όλους εκείνους που έχουν στρατευθεί στις τάξεις του.

Και θερμά ευχαριστώ σε όλους εκείνους που απόψε εδώ με τους χαιρετισμούς, με τις τοποθετήσεις τους, με τη δημοσιοποίηση της δράσης τους, με τις μεστές λόγου και πράξης ομιλίες (του κ. Καρχιμάκη, του κ. Μαμαντόπουλου, του πατέρα Γουλιέλμου, του κ. Καναβάκη) πιστεύω ανέδειξαν τη σημασία του θέματος  και υπέδειξαν τρόπους συμπεριφοράς και στάσεις ζωής.

Θερμά συγχαρητήρια και στους διοργανωτές. Την Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας Νομού Λασιθίου ΄΄Η ΑΡΩΓΗ΄΄ και την Κοινωφελή Επιχείρηση του Δήμου Σητείας.

Όλοι μαζί, προσδιορίσαμε απόψε, ένα δυναμογόνο στόχο, που στην κατάκτησή του θα μας κάνει  να αισθανθούμε ότι αξίζει τον κόπο να ζούμε. Και όλοι θα συμφωνήσουμε φεύγοντας ότι ο εθελοντισμός συνιστά μια εξαιρετικά επιμορφωτική λειτουργία που ενδυναμώνει την κοινωνική αλληλεγκύη, ενισχύει την ενεργό συμμετοχή, και τη συνύπαρξη και προσδίδει νέο περιεχόμενο στη ζωή μας.

Ο συντονισμός, όλων των φορέων κοινωνικής προσφοράς, που ευτυχώς στην πόλη μας είναι πολλοί και με σοβαρή δραστηριότητα, θα φέρει το ζητούμενο αποτέλεσμα ΄΄επ΄ ωφελεία΄΄ της τοπικής μας κοινωνίας.