16/4/2010 «Στειακές και Γεραπετρίτικες Γεύσεις»

16/04/2010 09:51  -  399 αναγνώσεις

Υπερβαίνουν τα αναμενόμενα οι συμμετοχες στους «Δρόμους της Ελιάς» και στις  «Στειακές και Γεραπετρίτικες Γεύσεις»  

 Αθρόα εθελοντικη συμμετοχή Εκπαιδευτικών στις Εκδηλώσεις και Οικοκυρών στον Διαγωνισμό Παραδοσιακής Κρητικής Διατροφής στο Μόχλος

Υπερβαίνει κάθε προσδοκια το  ενδιαφέρον  που εκδηλωνεται και από την πλευρα των Εκπαιδευτικων για τις  περιηγητικές εκδηλώσεις Εκπαιδευτικών  «Δρόμοι της Ελιάς  στην Κρήτη - Διαδρομές στο Λασίθι»   αλλα και από την πλευρα Οικοκυρών  για και τον Διαγωνισμό Παραδοσιακής Κρητικής Διατροφής « Στειακές και Γεραπετρίτικες Γεύσεις   που οργανόνται απο τον ΣΕΔΗΚ και τους Φορεις της Αυτοδιοικησης και της Εκπαιδευσης   αυριο  Σάββατο 17 Απριλίου, στο Νομό Λασιθιου.

Τρία πούλμαν που θα  διατεθούν από τους Δήμους Σητείας, Ιεράπετρας και Αγ. Νικολάου πρόκειται να αναχωρήσουν  το  ερχόμενο Σάββατο 17 Απριλίου το πρωί από την Σητεία, την Ιεράπετρα και τον Αγ. Νικόλαο μεταφέροντας   τους 60 και πλέον Εκπαιδευτικούς που έχουν δηλώσει  εθελοντικη συμμετοχή  και συνεργασία με την Αυτοδιοικηση για παρα πέρα ενέργειες  για την ανάδειξη της Ελιας και του Ελάδου στα Σχολεια, στο Καβουσι.

Από την άλλη πλευρά την ίδια μέρα, 70 περίπου οικοκυρές  από χωριά της Σητείας και της Ιεράπετρας θα μεταφέρουν στο Μόχλος πιάτα με  εξαιρετικές συνθέσεις φαγητών Παραδοσιακής Κρητικής  Διατροφής για να μετάσχουν στον Διαγωνισμό  «Στειακές και Γεραπετρίτικες Γεύσεις» ο οποίος θα πραγματοποιηθεί εκεί και θα  επιδειχθεί στους Εκπαιδευτικούς  που η διαδρομή τους  θα καταλήξει στο Μόχλος.  

Ήδη την Τεταρτη  οποτε εκλεισε η προθεσμια   είχαν υποβληθεί στους Οργανωτές αιτήσεις συμμετοχής από την Μυρσίνη, την Λάστρο, το Μόχλος, τα Μεσα Μουλιανα, τα   Εξω Μούλιανά, το  Χαμαίζι, τους Τουρτούλους , την Αγιά Φωτιά,  την Ιεραπετρα,  το Κουτσουνάρι, τα Παπαδιανα, την Παχιά Άμμο,   το Καβούσι, την Καλαμαύκα  κ.α

\Υπόψη ότι οι Εκδηλώσεις αυτές,  που οργανώνονται από τον Σύνδεσμο Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης την Νομαρχία  και ΤΕΔΚ Λασιθιου καθώς και τους Δήμους Σητείας, Ιεράπετρας, Αγ. Νικολάου και Νεάπολης σε συνεργασία με τους Υπευθύνους Περιβαλλοντικής, Πολιτισμού και Αγωγής Υγείας Π/θμιας και Δ/θμιας Εκπαίδευσης του Ν. Λασιθιου, αποτελούν συνέχεια  παρόμοιων εκδηλώσεων που πραγματοποιήθηκαν ήδη με μεγάλη επιτυχία στα Χανιά και στο Ρέθυμνο και θα ακολουθηθούν από ανάλογες στις αρχές Μαΐου στο Ηράκλειο αλλα και αλλου Διαγωνισμού με τίτλο « Μεραμπελλιώτικες Γεύσεις»  που θα γίνει αργότερα σε κάποια περιοχή του Μεραμπέλλου 

Το Πρόγραμμα των Εκδηλώσεων

    Το Πρόγραμμα των Εκδηλώσεων στις οποίες αναμένεται να παρασιτούν ο Νομάρχης Λασιθιου κ. Αναστασάκης, Ο Προεδρος του ΣΕΔΗΚ κ. Μαρινάκης Δήμαρχος Ρέθυμνου , ο Πρόεδρος της ΤΕΔΚ Λασιθιου κ. Καστρινάκης καθώς και οι Δήμαρχοι Σητείας κ. Κουρουπάκης, Ιεράπετρας κ. Μαστοράκης και Αγ. Νικολάου κ. Κουνενάκης, αρχίζει  με  επίσκεψη στην Μνημειακή Ελιά στον Αζοριά στο Καβούσι οπού τους Εκπαιδευτικούς  θα ενημερώσουν οι κύριοι Σπ. Τσικαλουδάκης Αντιδήμαρχος Δ. Ιεράπετρας και Μ. Μπαχλιτζανακης Πρόεδρος Τοπικού Συμβουλίου Καβουσίου.

Στην συνέχεια θα ακολουθήσει Ημερίδα «Ελιά και Λάδι στα Σχολεία»  που θα γίνει στην αίθουσα του Πολιτιστικού Συλλόγου στο Καβούσι στις 10.30 πμ και θα  περιλαμβάνει σύντομες εισηγήσεις για την Κρητική και Μεσογειακή Διατροφή που θα παρουσιαστεί από τον Καθ. ΤΕΙ Διατροφής και Διαιτολογίας κ. Γ. Φραγκιαδακη, και για  την Περιβαλλοντική και Πολιτιστική σημασία της Ελαιοκομίας και των Μνημειακά Ελαιόδεντρων που θα παρουσίαστεί από τον Δρ. Νίκο Μιχελάκη Επιστ. Σύμβουλο του ΣΕΔΗΚ, αλλα και  προτάσεις  για την συνεργασία Σχολείων και Αυτοδιοίκησης για την Ελιά και το Ελαιόλαδο που θα παρουσιαστούν από τους Υπεύθυνους Αγωγής Υγείας  Φ. Πεδιαδίτη και Κ. Λιανά.

Στην συνέχεια οι Εκπαιδευτικοί θα μετακινηθούν στον Πλάτανο από όπου θα ενημερωθούν –εξ αποστάσεως- από τον Dr. Tom  Brogan Αρχαιολόγο Δ/ντη του  Κέντρου Αρχαιολογίας Π. Άμμου,  για τον Μινωικό οικισμό της Ψείρας και τα σχετικά με την Ελιά και το Ελαιόλαδο ευρήματα που έχουν βρεθεί εκεί .

Η διαδρομή θα συνεχιστεί και θα καταλήξει  στο Μόχλος όπου  οι Εκπαιδευτικοί θα αφού ενημερωθούν από τον κ. Brogan για τα πολύ αξιόλογα  Ελαιοκομικά  ευρήματα στον Μινωικό οικισμό  στο νησί του Μόχλου θα έχουν την ευκαιρία στις 14.30 περίπου να θαυμάσουν τις θαυμασιες συνθέσεις των Φαγητών του  Διαγωνισμού «Γεραπετρίτικες και Στειακές Γεύσεις»

Ο Διαγωνισμός «Στειακές και Γεραπετρίτικες Γεύσεις»

Τα Φαγητά του Διαγωνισμού, σύμφωνα με το πρόγραμμα θα αρχίσουν να προσκομίζονται στην Ταβέρνα « Κογχύλια»  στις 10.30 εως 11.00,  όπου θα έχουν διαρρυθμιστεί κατάλληλοι χώροι υποδοχής και παρουσίασης. Κάθε πιάτο θα συνοδεύεται από Επιγραφή με το όνομα του φαγητού και του διαγωνιζομένου

Η αξιολόγηση θα γίνει από Κριτική Επιτροπή στην οποία θα μετέχουν: Οι κύριοι Γ. Φραγκιαδάκης  Καθ. ΤΕΙ Διατροφής, Ν. Στάϊκος Γιατρός Νοσοκομείου Σητείας, Α. Μαρκάκη Καθ. ΤΕΙ Διατροφής και Κ. Γιακουμάκης Αρχιμάγειρας Πτυχιούχος ΣΤΕ. Η Επιτροπή θα βαθμολογήσει κάθε φαγητό με βάση 5 κριτήρια. Γεύση, Εμφάνιση, Υγιεινή, σχέση με παράδοση και ελαιόλαδο.

Στα φαγητά που θα συγκεντρώσουν τις μεγαλύτερες βαθμολογίες θα απονεμηθούν αργότερα, σε άλλη Εκδήλωση, Βραβεία, Έπαινοι και Εύφημες Μνείες, ενώ ολα τα διαγωνιζόμενα Φαγητά και Παρασκευάσματα, εφόσον καλύπτουν τις προϋποθέσεις του διαγωνισμού,  θα περιληφθούν μαζί με το όνομα του διαγωνιζομένου, τα υλικά και την εκτέλεση σε ειδικό  βιβλίο «Παραδοσιακή Κρητική Διατροφή» που θα εκδώσει ο ΣΕΔΗΚ και στο όποιο θα  περιλαμβάνονται ανάλογα πιάτα από διάφορες περιοχές της Κρήτης.