7/7/2010 Απολογισμός του Ο.Α.Σ.

07/07/2010 12:26  -  876 αναγνώσεις

Πραγματοποιήθηκε τη Τετάρτη 23-6-10 η ετήσια τακτική Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ανάπτυξης Σητείας  Α.Α.Ε. Ο.Τ.Α. η 21η από την ίδρυση του και η  πέμπτη με τη νέα του, διευρυμένη μετοχική σύνθεση.

Ο Πρόεδρος του ΟΑΣ κ. Γιάννης Δρακάκης παρουσίασε το έργο του ΟΑΣ, τις προοπτικές τα προβλήματα και τις κατευθυντήριες γραμμές δράσης για το έτος 2010.

Ο Ο.Α.Σ.  Α.Ε. κατά το 2009 απέδωσε σημαντικό έργο και για τέταρτη  συνεχή  χρονιά απόδωσε και οικονομικά κέρδη.

 Ο ΟΑΣ κατά το έτος 2009:

Στήριξε την λειτουργία των Αιολικών Πάρκων στα οποία συμμετέχει και τα οποία προσφέρουν  μεγάλα οφέλη στον  τόπο (σοβαρά έσοδα στον ΟΑΣ και τους Δήμους  3% επί των ακαθαρίστων εσόδων -  πολλές νέες θέσεις εργασίας, μεγάλη εισροή κεφαλαίων  στην τοπική αγορά , προσέλκυση τουρισμού, διεθνή προβολή της Σητείας ,  ενίσχυση της ενεργειακής ανεξαρτησίας και  εξοικονόμηση συναλλάγματος της χώρας , συμβολή στην εκπλήρωση των υποχρεώσεων της χώρας έναντι της Ε.Ε για παραγωγή ενέργειας από Α.Π.Ε κ.α).

Ιδιαίτερη σημασία έχει η προστασία του περιβάλλοντος αφού τα Αιολικά πάρκα δεν ρυπαίνουν ούτε κατ’ ελάχιστο την ατμόσφαιρα, η ρύπανση της οποίας από καύση πετρελαίου και λιγνίτη αποτελεί τη βασική αιτία των κλιματικών αλλαγών που οδηγούν στην καταστροφή του πλανήτη, ενώ η χώρα μας από το 2013 θα πληρώνει τεράστια ποσά ως πρόστιμα λόγω χρήσης λιγνίτη για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Ας σημειωθεί ότι ο ΟΑΣ άνοιξε το δρόμο για την αξιοποίηση των ΑΠΕ στην Ελλάδα. Έτσι η Κρήτη και ιδιαίτερα η Σητεία θεωρείται η πρώτη περιοχή στον κόσμο σε αξιοποίηση ΑΠΕ.

-        Το   2009 συμπληρώθηκε ένα έτος λειτουργίας του νέου ιδιόκτητου αιολικού πάρκου του ΟΑΣ,  ισχύος 1,2 MW, στη Ζήρο του Δήμου Λεύκης και η απόδοση του ξεπέρασε τα αναμενόμενα.

-          Συνέχισε τη λειτουργία του προγράμματος «ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ», στους Δήμους Μακρύ Γιαλού και Λεύκης, το οποίο ανέλαβε στη συνέχεια η επιχείρηση κοινωφελούς χαρακτήρα του Δήμου Μακρύ Γιαλού σε συνεργασία με το Δήμο Λεύκης.

-          Στήριξε τη λειτουργία του ΚΕΚ «Ανάπτυξη Κρήτης»  του οποίου κατέχει την προεδρία και διαθέτει παράρτημα  στα Εξω Μουλιανά Σητείας, στο οποίο έχει υλοποιηθεί πλήθος προγραμμάτων τα τελευταία χρόνια και τα έχουν παρακολουθήσει περισσότερα από 600 άτομα.

Το 2009 υλοποιήθηκαν 6 προγράμματα κατάρτισης των 20 ατόμων καθένα,  για υπαλλήλους ΟΤΑ και Δημοτικών Επιχειρήσεων με θέμα: Εκπαίδευση σε βασικές δεξιότητες τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών.

Διοργάνωσε με μεγάλη επιτυχία στις 4 Φεβρουαρίου στο Παρίσι, εκδήλωση προβολής του τουρισμού και των προϊόντων του τόπου μας, με την στήριξη και συνεργασία της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Λασιθίου των Δήμων Σητείας, Μακρύ Γιαλού, Ιτάνου και Λεύκης και του ΕΟΤ Γαλλίας.

Η εκδήλωση είχε τίτλο: «ΑΝΑΚΑΛΥΨΕΤΕ ΤΗΝ ΑΝΕΞΕΡΕΥΝΗΤΗ ΚΡΗΤΗ - ΛΑΣΙΘΙ, ΣΗΤΕΙΑ: ΤΟ ΑΛΛΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ». Στην εκδήλωση έλαβαν μέρος τουριστικοί πράκτορες, δημοσιογράφοι, έμποροι τροφίμων και ποτών καθώς και εκπρόσωποι αρχών και υπηρεσιών.

Η εκδήλωση περιλάμβανε ομιλίες για την Κρήτη, το Λασίθι και ιδιαίτερα τη Σητεία και για την κρητική διατροφή και το ελαιόλαδο από Γάλλους ειδικούς, προβολή DVD.

Κρητικό δείπνο, κρητική μουσική και χορούς και προσφορά στους προσκεκλημένους τοπικών προιόντων και υλικού προβολής.

Χορηγοί ήταν η Ενωση Α.Σ. Σητείας, οι Βιοκαλλιεργητές Σητείας Α.Ε., και οι εταιρείες «Καλαμπόκης» και «Κουβαράκης».

Διοργάνωσε στις 11 Μαίου  στο Λονδίνο, εκδήλωση προβολής του τουρισμού, των προιόντων και της παραθεριστικής κατοικίας της Σητείας,  στο πολυτελές οικολογικό ξενοδοχείο RAFAYEL, στις όχθες του Τάμεση, που είχε το ίδιο πρόγραμμα με την εκδήλωση στο Παρίσι.

Η επιτυχία της ξεπέρασε κάθε προσδοκία χάρη στην εμπειρία που είχε  αποκτηθεί από το Παρίσι και χάρη στη τεράστια συμβολή του ΕΟΤ Μεγάλης Βρετανίας. Χορηγοί ήταν η εταιρεία CRETAN GROUP PLC, η Ενωση Α.Σ. Σητείας, οι Βιοκαλλιεργητές Σητείας Α.Ε., και οι εταιρείες «Καλαμπόκης», «Αρετούσα» και «Κουβαράκης».

Στην εκδήλωση έλαβαν μέρος 52 τουριστικοί πράκτορες και 55 δημοσιογράφοι καθώς και  έμποροι τροφίμων και ποτών και όλοι εκφράσανε τον ενθουσιασμό και τα συγχαρητήρια τους.

Και οι δύο εκδηλώσεις Παρίσι και Λονδίνο προκάλεσαν θετικά δημοσιεύματα και επισκέψεις δημοσιογράφων εδώ και εκπομπές Ευρωπαικών τηλεοράσεων.

Εχει προγραμματίσει σε συνεργασία με το Πολυτεχνείο Κρήτης, το Τ.Ε.Ι. Κρήτης και άλλους φορείς, σειρά εκδηλώσεων για την ΠΡΑΣΙΝΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ από 20-26 Σεπτεμβρίου 2010.

      Βασικές εκδηλώσεις της διοργάνωσης αυτής είναι:

  • Η Διεθνής Συνάντηση (Ημερίδα) για την ΠΡΑΣΙΝΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ που θα γίνει στις 21 και 22 Σεπτεμβρίου
  • Το Διεθνές Συνέδριο («DEMSEE») για την Απελευθερωμένη Αγορά Ενέργειας στην Νοτιοανατολική Ευρώπη, που θα γίνει στις 23 και 24 Σεπτεμβρίου.

Στις εκδηλώσεις αυτές θα λάβουν μέρος άνθρωποι της επιστήμης, των αγορών, των    επιχειρήσεων, της δημόσιας ζωής κ.α. από πολλές χώρες της Ευρώπης, της Μεσογείου και αλλού.

Βασικοί σκοποί των εκδηλώσεων είναι:

  • Η ανάδειξη της σημασίας και η στήριξη της πολιτικής της Πράσινης Ανάπτυξης, ιδιαίτερα στον τομέα των εφαρμογών.
  • Η προσέλκυση και προώθηση Επενδύσεων Πράσινης Ανάπτυξης και Ενέργειας στη χώρα μας.

               Οι εκδηλώσεις αυτές έχουν επισύρει το ενδιαφέρον της κυβέρνησης και στηρίζονται          από     όλα τα αρμόδια Υπουργεία.

Εχουν δε ιδιαίτερη σημασία για τον τόπο μας διότι θα προσελκύσουν εδώ εκατοντάδες επισκέπτες από πολλές χώρες και θα συμβάλλουν ιδιαίτερα στη προβολή της περιοχής μας.

-        Υλοποιεί τη μελέτη ανάπτυξης του ίδιου του ΟΑΣ και προωθεί τις διαδικασίες απόκτησης ISO 9001 και πιστοποιητικού Διαχειριστικής Επάρκειας για την 4η προγραμματική περίοδο.

-          Δημιούργησε νέα ιστοσελίδα μέσω της οποίας οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερώνονται για τον ΟΑΣ, για τα έργα που έχει υλοποιήσει, για τις προκηρύξεις προγραμμάτων, καθώς και για θέματα της Επαρχίας Σητείας. Ηλεκτρονική διεύθυνση www.oas.gr

Μέχρι στιγμής οι επισκέψεις έχουν ξεπεράσει τις  5.000

-          Εγινε προσαρμογή του καταστατικού του ΟΑΣ σύμφωνα με τις διατάξεις του νέου Δ.Κ.Κ. και του νέου νόμου περί ανωνύμων εταιρειών.

Ετσι η νέα επωνυμία του ΟΑΣ είναι: ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΣΗΤΕΙΑΣ, ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΟΤΑ.

Παράλληλα συντάχθηκε και εγκρίθηκε από το Δ.Σ. της εταιρείας νέος κανονισμός ανάθεσης μελετών έργων υπηρεσιών και προμηθειών.

-          Ο Ο.Α.Σ. Α.Ε. υπέβαλλε για λογαριασμό του  Δήμου Λεύκης πρόταση στο πρόγραμμα διασυνοριακής συνεργασίας Ελλάδα – Κύπρος 2007-2013, με τίτλο «Δρόμοι πολιτισμού Επαρχίας Σητείας-Δήμου Αθηένου Κύπρου».

Στην πρόταση συμμετέχουν Ο Δήμος Λεύκης, ο Δήμος Αθηένου Κύπρου και η 13η ΕΒΑ.

Η πρόταση  έχει προυπολογισμό 538.000 Ευρώ εκ των οποίων οι 267.000 αφορούν την Επαρχία Σητείας.

Για την Επαρχία Σητείας η πρόταση αφορά μουσειολογική μελέτη, προμήθεια και εγκατάσταση      του απαραίτητου εξοπλισμού προκειμένου ο χώρος της μεσαιωνικής έπαυλης της Ετιάς του Δ. Λεύκης, να μπορεί να λειτουργήσει ως οργανωμένος επισκέψιμος χώρος, ως εκθεσιακός χώρος και ως χώρος φιλοξενίας εκδηλώσεων μικρής κλίμακας και εκπαιδευτικών προγραμμάτων.

Μικροεπεμβάσεις προβλέπονται στον υπαίθριο χώρο της μονής Τοπλού, της μονής Καψά της   μονής Αγίας Σοφίας Αρμένων και στον οικισμό Παναγίας Φανερωμένης.

Επίσης προβλέπεται η έκδοση υλικού προβολής και η σήμανση των ανωτέρω χώρων ώστε να αποτελέσουν μία πολιτιστική διαδρομή.

Τέλος προβλέπεται η διεξαγωγή ενός συνεδρίου στη Σητεία με θέμα την ανάδειξη φυσικών και πολιτιστικών αγαθών.

Αντίστοιχες ενέργειες προβλέπονται και για την Κύπρο.

Ο ΟΑΣ υπέβαλλε πρόταση στο Ε.Π. πρόγραμμα «Κρήτη-Πράσινη Ανάπτυξη» για την παραγωγή έντυπου και ηλεκτρονικού υλικού προβολής της Επαρχίας Σητείας, προυπολογισμού 90.000 Ευρώ.

Προβλέπεται η παραγωγή:

         1.Ενός DVD διάρκειας 2 λεπτών, 7 λεπτών, 12 λεπτών, και 25 λεπτών.

         2. Αφίσες διαστάσεων 50 Χ 70 cm, κάθε μία.

         3. Λεύκωμα 250 σελίδων.

         4. Εντυπο προβολής της Κρητικής κουζίνας επικεντρωμένο στην κουζίνα της    ανατολικής Κρήτης και ιδιαίτερα στην κουζίνα της Επαρχίας Σητείας.

        5. Φυλλάδιο προβολής του ελαιολάδου της περιοχής με περιγραφή των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών του σε τετράφυλλο.

        6. Τετράφυλλο έντυπο τουριστικής προβολής της Επαρχίας Σητείας απλό εύχρηστο και φθηνό προκειμένου να αποστέλλεται στις τουριστικές εκθέσεις.

        7. Οδηγός των τουριστικών μονάδων της Επαρχίας, Ξενοδοχεία, καταλύματα, αγροτουριστικές μονάδες κ.λ.π. με φωτογραφίες, τηλέφωνα, mail, κ.α..

        8. Χάρτης Επαρχίας.

Παράλληλα ο ΟΑΣ έχει ξεκινήσει ενέργειες για τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα ως δομή στήριξης.

-          Η δραστηριότητα του ΟΑΣ και οι τρείς εκδηλώσεις που οργάνωσε  συνετέλεσαν στην προσέλκυση στην πόλη μας δύο φορές του μεγάλου Γαλλογερμανικού καναλιού ARTE, το οποίο ασχολήθηκε με την κρίση του τουρισμού και τον τρόπο υπέρβασης της καθώς και με το ελαιόλαδο και την Κρητική διατροφή. Οι εκπομπές αυτές προβλήθηκαν σε πολλές χώρες.

-          Επίσης την Κρήτη και την περιοχή μας επισκέφθηκε τον Απρίλιο δημοσιογράφος του  εβδομαδιαίου Γαλλικού περιοδικού PLEIN VIE,  το οποίο απευθύνεται σε άτομα ηλικίας άνω των 50 ετών.

Το περιοδικό θα κάνει τον Ιούλιο επτασέλιδο αφιέρωμα στην Κρήτη και την περιοχή μας  ενώ  και άλλοι δημοσιογράφοι έχουν προγραμματίσει να επισκεφθούν το προσεχές διάστημα την  περιοχή μας.

-          Από 1-5 Ιουλίου θα πραγματοποιηθεί στη πόλη μας στο πλαίσιο των πολιτιστικών εκδηλώσεων Κορνάρεια 2010 διεθνές τουρνουά γυναικείων ομάδων ποδοσφαίρου το οποίο στηρίζει ο ΟΑΣ.

-          Σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετώπισε ο ΟΑΣ, αναφέρθηκε ότι ο περασμένος χρόνος ήταν πολύ δύσκολος για τις αναπτυξιακές εταιρίες της χώρας εξαιτίας του μεγάλου κενού που υπήρξε ανάμεσα στο 3ο και το 4ο Κ.Π.Σ. και εξαιτίας των προβλημάτων του νέου Κ.Δ.Κ. και των εκλογών που επέτειναν τις καθυστερήσεις και εξαιτίας της οικονομικής κρίσης. Όλες οι ΑΝΕΤ έκαμαν μεγάλες απολύσεις προσωπικού και είναι καταχρεωμένες.

Ο Ο.Α.Σ. είναι η μόνη αναπτυξιακή εταιρία της χώρας που δεν αντιμετώπισε σοβαρό οικονομικό πρόβλημα εξαιτίας των εσόδων από τα Αιολικά Πάρκα και του ολιγάριθμου προσωπικού του.

Παρά το κενό εμφάνισε μεγάλη δραστηριότητα διότι στράφηκε σε ένα νέο τομέα της διοργάνωσης εκδηλώσεων προβολής, στην προσέλκυση δημοσιογραφικών αποστολών, στη διοργάνωση συνεδρίων.

Ο τομέας αυτός απαιτεί πολλή και δύσκολη δουλειά αλλά είναι πολύ χρήσιμος και αποτελεσματικός και πρέπει να τον αναπτύξομε.

Με την εφαρμογή του νέου νόμου «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ» για την τοπική αυτοδιοίκηση, ο ΟΑΣ ως ανώνυμη αναπτυξιακή εταιρεία ΟΤΑ παραμένει ως έχει,  αλλάζει μόνο η μετοχική του σύνθεση.

Ως κατευθυντήριες γραμμές δράσης του ΟΑΣ για το έτος 2010 ο Πρόεδρος του Δ.Σ. κ. Δρακάκης πρότεινε:

-           Η συνέχιση των  έργων και προγραμμάτων που έχει αναλάβει ο Ο.Α.Σ.

-           Η ανάληψη νέων έργων και προγραμμάτων μέσω του ΕΣΠΑ και η παρακολούθηση των προκηρύξεων..

-           Η βελτίωση της οργάνωσης και λειτουργίας του και η ανάπτυξη του με βάση τη μελέτη.

-           Η δημιουργία μεγαλύτερων μονίμων εσόδων.

-           Η προώθηση της συνεργασίας και η μεγαλύτερη επικοινωνία με τους μετόχους, τους τοπικούς φορείς και την κοινωνία.

Προτεραιότητες του ΟΑΣ προτείνονται  τα έργα και τα προγράμματα που συμβάλλουν:

-           Στην ανάπτυξη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

-           Στην αξιοποίηση των αγροτικών κ.α. τοπικών προϊόντων.

-           Στην προώθηση της πράσινης ανάπτυξης.

-           Στην ανάπτυξη του Τουρισμού και των εναλλακτικών μορφών του.

-           Στην προστασία του περιβάλλοντος, και την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς.

-           Τον εκσυγχρονισμό της παραγωγής και των δομών Τοπικής ανάπτυξης.

Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. κ. Δρακάκης ευχαρίστησε  τους μετόχους, και τα μέλη του Δ.Σ  για την εμπιστοσύνη τους και την πολύ καλή συνεργασία, τους δημάρχους , τον ειδικό σύμβουλο και επίτιμο Πρόεδρο κ. Νίκο Πετράκη για την εξαιρετική και πολύ αποδοτική συνεργασία του και τέλος  το προσωπικό του ΟΑΣ για το ζήλο και την αφοσίωση, την εργατικότητα και την ικανότητα που επιδεικνύει.

Η Γενική Συνέλευση του ΟΑΣ ενέκρινε ομόφωνα τον απολογισμό, τις κατευθυντήριες γραμμές δράσης και τις προτεραιότητες του ΟΑΣ καθώς και τις οικονομικές καταστάσεις και τις εκθέσεις και απήλλαξε τα μέλη του Δ.Σ. και τους ελεγκτές από κάθε ευθύνη.