30.9.2014.Επιστολή Δημάρχου προς Πρόεδρο Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής UNESCO για την υποστήριξη της υποψηφιότητας του Γεωπάρκου Σητείας για την ένταξη του στα Ευρωπαϊκά και Παγκόσμια Δίκτυα Γεωπάρκων.

30/09/2014 10:22  -  464 αναγνώσεις

Αγαπητή κα Πρόεδρε,

Η περιοχή της Σητείας προσπαθεί εδώ και πολλά χρόνια μέσα από διάφορες δράσεις των τοπικών κοινωνιών και των τοπικών αρχών να προστατέψει και να αναδείξει τα μνημεία της πολιτιστικής, φυσικής και γεωλογικής κληρονομιάς του ανατολικότατου αυτού άκρου της Κρήτης. Με ίδια μέσα και τελευταία με τη συνδρομή και κοινοτικών κονδυλίων καταφέραμε να δημιουργήσουμε, σε συνεργασία με το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, βασικές υποδομές για την ενημέρωση και εκπαίδευση των επισκεπτών της περιοχής μας, την προσέλκυση εναλλακτικού τουρισμού και την ανάδειξη των μνημείων μας μέσα από τη δημιουργία του Φυσικού Πάρκου Σητείας (http://www.sitia-geopark.gr/).

Έχοντας συμμετάσχει σε δύο συνέδρια των Ευρωπαϊκών Γεωπάρκων αναγνωρίσαμε τα μεγάλα οφέλη που μπορεί να έχει για μια αγροτική περιοχή η ένταξή τους στα διεθνή Δίκτυα Γεωπάρκων και τη σημαντική στήριξη που μπορεί να έχουν οι προσπάθειες που και εμείς καταβάλουμε.

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Σητείας, στην ευθύνη του οποίου βρίσκεται το σύνολο της περιοχής του Φυσικού Πάρκου της Σητείας, αποφάσισε στη Συνεδρίασή του με Αρ. 189/17-9, να αιτηθεί, τη φετινή χρονιά, την ένταξη του Φυσικού Πάρκου Σητείας στα Ευρωπαϊκά και τα Παγκόσμια Δίκτυα Γεωπάρκων που βρίσκονται υπό την αιγίδα της UNESCO, με φορέα διαχείρισης το  Δημοτικός Οργανισμός Κοινωνικοπολιτιστικής Ανάπτυξης Σητείας  (ΔΟΚΑΣ). Η προσπάθεια μας αυτή έχει την αμέριστη συμπαράσταση και στήριξη όλων των περιφερειακών και τοπικών φορέων καθώς και των κατοίκων της περιοχής.

Στα πλαίσια της κατάθεσης τον επόμενο μήνα της αίτησης μας στα διεθνή αυτά δίκτυα θα θέλαμε να ζητήσουμε την έγγραφη στήριξη από την Ελληνική Εθνική Επιτροπή για την UNESCO, όπως προβλέπεται και από το Καταστατικό των Ευρωπαϊκών Γεωπάρκων και όπως μας συμβούλεψε το Ελληνικό Φόρουμ Γεωπάρκων με το οποίο είμαστε σε στενή συνεργασία.

Ελπίζουμε ότι θα αντιμετωπίσετε θετικά το θέμα αυτό και ότι σύντομα θα έχουμε την τιμή να σας φιλοξενήσουμε σε ένα ακόμη Ελληνικό Γεωπάρκο.

                                                                                  Με εκτίμηση

                                                                             Ο Δήμαρχος Σητείας

 

                                                                             Θοδωρής Πατεράκης