21-5-2014.Πραγματοποιήθηκε η 3η διακρατική συνάντηση στην κρακοβία της Πολωνίας του προγράμματος Ctundting που υλοποιείται από το Δήμο Σητείας

21/05/2014 11:45  -  541 αναγνώσεις

EIKONA

 

Δελτίο τύπου

Μέλη της ομάδας έργου του Προγράμματος  Grundtvig, που υλοποιείται από τον  Δήμο  Σητείας με βασικό θέμα την ανεργία στους νέους και κυρίως σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες ,(“Long life learning, a key to employability for the disadvantaged”), συμμετείχαν στην  3η Διακρατική Συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στην Κρακοβία της Πολωνίας από 12 έως 16 Μαΐου.

Στη συνάντηση αυτή συζητήθηκαν κυρίως διαδικαστικά θέματα που έχουν να κάνουν με την υλοποίηση και τον συντονισμό των δράσεων του προγράμματος. Παράλληλα  έγιναν παρουσιάσεις από τις συμμετέχουσες χώρες σχετικά με την καταγραφή των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι νέοι στην προσπάθεια τους να βρουν εργασία.

Στις συζητήσεις που έγιναν μεταξύ μας, αποτυπώθηκαν ουσιαστικά  οι τεράστιες διαφορές σε μια Ευρώπη δύων ταχυτήτων,  ανάμεσα στον πλούσιο Βορρά που ευημερεί και τον Νότο που του επιβάλουν να εφαρμόσει σκληρά προγράμματα λιτότητας, πολιτικές που το μόνο που καταφέρνουν είναι η συνεχιζόμενη ύφεση και τα υψηλά ποσοστά ενεργείας κυρίως στου νέους ανθρώπους.

Η Ισπανία και η Ελλάδα βρίσκονται στις πρώτες θέσεις της λίστας του τρόμου, με την υψηλότερη ανεργία σε ολόκληρη την ΕΕ. Η  ανεργία στους νέους στην Ισπανία φτάνει έως 70%, ενώ στην Ελλάδα σε διάφορες περιφέρειες (Δυτ. Μακεδονία) φτάνει το 70,6%. Αντίθετα, μια άλλη μαγική εικόνα παρουσιάζουν οι Γερμανοί και οι Αυστριακοί, που η συνολική ανεργία στις χώρες αυτές ανέρχεται σε μόλις 3% περίπου, ενώ αυτή των νέων δεν ξεπερνά το 5,5%.  Αλλαγή στάσης και πολιτική ισότητας και ίσων ευκαιριών  στη Ε.Ε., άμεσα μέτρα για την μείωση της εφιαλτικής ανεργίας, δημόσιες επενδύσεις για τις κοινωνικές και λαϊκές ανάγκες, πλήρη κοινωνική ασφάλιση και περίθαλψη  για όλους, είναι  το ελάχιστο που απαιτούν σήμερα οι νέοι όλης της Ευρώπης.

Από την μεριά του Δήμου Σητείας συμμετείχαν 3 μέλη της ομάδας έργου: Ο εκπαιδευτικός Κοντογιαννάκης Μανώλης,  ο Καραμανωλάκης Μανώλης από τον σταφιδικό Συνεταιρισμό Σητείας και  ο Περάκης Βαγγέλης από τον Δήμο  Σητείας, υπεύθυνος υλοποίησης του προγράμματος.

FVTOGRAFIA