25-8-2014. Ο Δήμος Σητείας με αφορμή το βιολογικό θάνατο του Εμμ. Κριαρά, ενός από τους κορυφαίους του ελληνικού πνεύματος,εκφράζει την απέραντη θλίψη του

25/08/2014 10:07  -  436 αναγνώσεις

Ο  Δήμος Σητείας, με αφορμή το βιολογικό θάνατο του Εμμανουήλ Κριαρά, ενός από τους κορυφαίους του Ελληνικού πνεύματος, εκφράζει την απέραντη θλίψη του για το δυσαναπλήρωτο κενό στα Ελληνικά γράμματα.

Ο Εμμανουήλ Κριαράς, ο επιφανέστατος άνθρωπος των Ελληνικών Γραμμάτων, ο μεγάλος επιστήμονας, δάσκαλος και δημοκράτης, πέρασε στην αθανασία διανύοντας ένα σπάνιο βιολογικό κύκλο 108 ετών με πλήρη νηφαλιότητα σκέψης και διαύγεια νου ως  τη στερνή στιγμή. Άφησε πίσω του ένα μνημειώδες έργο, ανεκτίμητη προσφορά στα Ελληνικά Γράμματα, μέγιστο εθνικό κληροδότημα. Αείμνηστε δάσκαλε, η Κρήτη, από τη Σητεία ως τα Χανιά, τη γενέθλια γη, η Ελλάδα  ολόκληρη υποκλίνεται ευλαβικά στη σεπτή σορό σου. Παραμένεις και ΄΄νυν και αεί΄΄, και μεσουρανείς αδιάλειπτα στο πνευματικό στερέωμα της πατρίδας μας και όχι μόνο. Το Ακρωτήρι από σήμερα φιλοξενεί στα σπλάχνα του έναν ακόμη μεγάλο και το επίγραμμα του Ιωαν. Κωνσταντινίδη επίκαιρο όσο ποτέ:

΄΄ Περήφανο Ακρωτήρι μου – η δόξα σούνε τόση,

που δεν μπορεί ψηλότερα – η δόξα να ψηλώσει.

Κι ολίγον τι ψηλότερα αν έβγαινεν ακόμα,

τότε θα ήσουν ουρανός και δε θα ήσουν χώμα.΄΄