19.03.2014.Επιστολή Δημάρχου Σητείας προς Υπουργούς ΠΕΚΑ & Εσωτερικών σχ. με Ειδικό Τέλος από ΑΠΕ.

19/03/2014 10:31  -  426 αναγνώσεις

Κύριε Υπουργέ,

  Με έκπληξη διαπιστώσαμε στο άρθρο 7 του Σχεδίου Νόμου << Ρυθμίσεις για την εξυγίανση του ειδικού λογαριασμού του άρθρου 40 Ν2773/1999 >>, προτείνεται το ειδικό τέλος που λαμβάνουν οι Δήμοι από τα ακαθάριστα έσοδα των μονάδων ΑΠΕ που λειτουργούν στην επικράτειά τους, μειώνεται στο 50% του προβλεπόμενου σε παλαιότερο Νόμο ( Ν3468/2006 ). Δηλαδή το 3% να γίνει 1,5%.

  Κύριε Υπουργέ, νομίζω ότι σκοπίμως αποσιωπάται το γεγονός ότι, ήδη έχει γίνει μια  μείωση κατά την οποία το 3% έγινε 1,7%, από ( 01/01/2011 ) και τώρα  στην ουσία το 1,7% γίνεται 1,5% .

Αν αυτό το δούμε σε πραγματικά νούμερα για το Δήμο της Σητείας ( πρωτοπόρο στις ΑΠΕ ), στο 3% αντιστοιχούσε ποσό περίπου 900.000 € ανά έτος.

Στο ισχύον 1,7% αντιστοιχεί ποσό περίπου 450.000 € ανά έτος.

Στο προβλεπόμενο 1,5% θα αντιστοιχεί ποσό περίπου 350.000 € ανά έτος. ( Τα ποσά δεν είναι αναλογικά γιατί τα ακαθάριστα έσοδα δεν είναι σταθερά ανά έτος).

  Με βάση τα παραπάνω αποδεικνύεται ότι η Τ.Α για άλλη μια φορά δέχεται μια απαράδεκτη μείωση στους ίδιους πόρους της. Αν δε αυτό συνυπολογιστεί με το γεγονός ότι ήδη υπάρχει μια μείωση της τάξης του 60% στα τακτικά έσοδα, τότε καταλαβαίνετε σε τι κατάσταση οδηγούμαστε.

  Δεν είναι δυνατό πλέον να επιβιώσουμε όταν αντιμετωπιζόμαστε με αυτό τον τρόπο, όταν μάλιστα τα χρήματα του ειδικoύ τέλους που αποδίδονται στους ΟΤΑ, δεν επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό.

Τα ποσά αυτά πληρώνονται από τους ιδιοκτήτες των μονάδων Α.Π.Ε προς την Δ.Ε.Η και η Δ.Ε.Η οφείλει να τα αποδίδει στους Ο.Τ.Α, στην περιοχή των οποίων λειτουργούν μονάδες Α.Π.Ε.

Αυτό στην ουσία αποτελεί παράνομη παρακράτηση ποσού που πρέπει να αποδίδεται στους Ο.Τ.Α.

Κύριε Υπουργέ,

  Αν στα παραπάνω προσθέσουμε και το 1% των ακαθάριστων εσόδων από μονάδες Α.Π.Ε, που θα έπρεπε από 01/01/2011 να αποδίδεται στα τιμολόγια των οικιακών καταναλωτών των περιοχών που υπάρχουν Α.Π.Ε, τότε καταλαβαίνετε ότι τα παρακρατηθέντα και απολεσθέντα για τις τοπικές κοινωνίες και τους Ο.Τ.Α, είναι ακόμα περισσότερα.

  Για την περιοχή του Δήμου Σητείας, το ποσοστό του 1% αντιστοιχεί σε ποσό ( για την 3ετία που πέρασε ) 1.000.000 €. Δηλαδή, οι καταναλωτές δεν θα έπρεπε να πληρώνουν ρεύμα!!! και όμως η περίφημη Κ.Υ.Α που θα απέδιδε αυτό το ποσό, ακόμα να εκδοθεί. Ποια η αξιοπιστία ενός κράτους όταν για 3 χρόνια παρακρατεί παράνομα χρήματα που έπρεπε να δοθούν στους κατοίκους της περιοχής μας;

Φτάνει πια η κοροϊδία !!!!

Πιστεύοντας ότι έστω και την τελευταία στιγμή θα κατανοήσετε το δίκαιο των αιτημάτων μας, προς όφελος των τοπικών κοινωνιών, σας προτείνουμε:

1) Να μην ισχύσει η πρόταση όπως προβλέπεται στο άρθρο 7 του Σχεδίου Νόμου, αλλά το 1,7% να επανέλθει στο 2,5%.

2) Να αποδοθεί άμεσα το παρακρατηθέν 1% στους οικιακούς καταναλωτές των περιοχών που υπάρχουν μονάδες Α.Π.Ε και να δίδεται απαρέγκλιτα  στη συνέχεια το ποσό αυτό, επιμεριζόμενο στους εκκαθαριστικούς λογαριασμούς των οικιακών καταναλωτών.


                                                                                      Ο Δήμαρχος Σητείας


                                                                                      Πατεράκης Θεόδωρος