16-6-2014.Έγιναν τα εγκαίνια ενημερωτικού περιπτέρου στο Φοινικόδασος ΒΑΙ για την ενημέρωση των επισκεπτών για το Ευρωπαϊκό έργο << LIFE ΑΜΜΟS για την πρόληψη και τον περιορισμό των απορριμμάτων καπνιστών στις παραλίες>>.

16/06/2014 09:02  -  562 αναγνώσεις

Την Παρασκευή 13 Ιουνίου στην παραλία του Φοινικοδάσους  Βάι, μια εκ των δύο παραλιών της Κρήτης που συμμετέχουν στο  Ευρωπαϊκό έργο, LIFE AMMOS για την πρόληψη και τον περιορισμό των απορριμμάτων καπνιστών στις παραλίες,, έγιναν τα εγκαίνια του ενημερωτικού περιπτέρου που έχει στηθεί στην είσοδο της παραλίας για την ενημέρωση των επισκεπτών. Έγινε ενημέρωση σε πολίτες και εκπροσώπους περιβαλλοντικών ομάδων και φορέων που παραβρέθηκαν στα εγκαίνια, σχετικά με τους περιβαλλοντικούς κινδύνους που ελλοχεύουν πίσω από τα απορρίμματα καπνιστών και τους στόχους του έργου.

Ο Δήμος Σητείας με τον Δημοτικό του Οργανισμό (ΔΟΚΑΣ) συμμετέχουν στην υλοποίηση του παραπάνω έργου, που ως στόχο έχει μια ολοκληρωμένη προσπάθεια για την ολιστική προσέγγιση του θέματος της προστασίας του παράκτιου περιβάλλοντος από τα απορρίμματα, με έμφαση στα απορρίμματα καπνιστών.   Φέτος  το έργο κλίνει περίπου ένα χρόνο εφαρμογής.

Στην παραλία του Φοινικοδάσους  Βάι, θα βρίσκεται παρατηρητής της παραλίας, Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή κάθε εβδομάδα μέχρι το τέλος του καλοκαιριού και θα παρέχει στους επισκέπτες πληροφορίες και ενημερωτικό υλικό. Επίσης, οι εργαζόμενοι της Ανώνυμης Εταιρίας του Δήμου θα δίνουν τασάκια μιας χρήσης στους επισκέπτες της παραλίας .

Οι μετρήσεις που έγιναν από τους υπευθύνους του προγράμματος τις ημέρες αυτές έδειξαν ότι η παραλία Βάι, παρά τον μεγάλο αριθμό των επισκεπτών που δέχεται καθημερινά, βρίσκεται σε πολύ καλή κατάσταση σε σχέση με τα απορρίμματα των καπνιστών. Σε αυτό συμβάλουν και οι εργαζόμενοι της Επιχείρησης του Δήμου, που καθημερινά δίνουν τον δικό τους αγώνα για την καθαριότητα της παραλίας.  

Τα αποτσίγαρα στις παραλίες αποτελούν μια συνήθεια που προκαλεί τεράστια ρύπανση στο περιβάλλον και καταστρεπτικές συνέπειες για τη θαλάσσια και χερσαία πανίδα. Υπολογίζεται, ότι παγκοσμίως 4.5 τρισεκατομμύρια γόπες τσιγάρων πετιούνται στο περιβάλλον κάθε χρόνο με τους λουόμενους στις παραλίες με έχουν την μεγαλύτερη συμμετοχή σε αυτή την καταστροφική και για το περιβάλλον συνήθεια.

Ο Δήμος θα συνεχίσει να συμμετέχει σε τέτοιου είδους δράσεις που σκοπό έχουν την ευαισθητοποίηση των πολιτών για την προστασία των παραλιών και του θαλάσσιου περιβάλλοντος.

Ο Πρόεδρος του ΔΟΚΑΣ

ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΤΕΡΖΗΣ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ

 

fvtografia