24-3-2014Σεμινάριο με θέμα: <<΄Όταν οι τέχνες συναντούν την εκπαίδευση>>.

24/03/2014 09:10  -  438 αναγνώσεις

« Όταν οι Τέχνες συναντούν την εκπαίδευση»

 

Οι «Μικρές Ιστορίες» σε συνεργασία με το Θέατρο της Σητείας και με την υποστήριξη του Δημοτικού Οργανισμού Κοινωνικοπολιτιστικής Ανάπτυξης Σητείας (Δ.Ο.Κ.Α.Σ). διοργανώνουν την Παρασκευή 28 Μαρτίου 2014 στον Τεχνοχώρο Σητείας σεμινάριο με θέμα: "''Οταν οι Τέχνες συναντούν την εκπαίδευση. Σύγχρονες παιδαγωγικές προσεγγίσεις και τεχνικές ενσωμάτωσης των τεχνών στην εκπαιδευτική διαδικασία"

ΩΡΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ: 17:00-21:00

ΚΟΣΤΟΣ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ: 20 ΕΥΡΩ για τον κάθε συμμετέχοντα.

ΔΙΝΕΤΑΙ ΒΕΒΑΙΩΣΗ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ.

Το σεμινάριο απευθύνεται σε παιδαγωγούς προσχολικής αγωγής, νηπιαγωγούς, εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, εμψυχωτές θεατρικής αγωγής, μουσειοπαιδαγωγούς και σε όλους όσοι ασχολούνται με ομάδες παιδιών.

Στόχος του σεμιναρίου είναι να ευαισθητοποιήσει τους εκπαιδευτικούς σχετικά με το πώς μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τις τέχνες στην καθημερινότητα της εκπαιδευτικής διαδικασίας.

 

ΔΟΜΗ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ:

17:00-19:00:«Προγραφή και εγγραμματισμός στην προσχολική και την πρώτη σχολική ηλικία».

Τι εννοούμε άραγε με τον όρο προγραφή; Πότε ξεκινά η επαφή με τον γραπτό λόγο; Υπάρχουν στάδια μέχρι να φτάσουμε στον εγγραμματισμό; Είναι τόσο απαραίτητο το χαρτί και το μολύβι για να γραφτεί μια λέξη ή μια ιστορία;

Το σώμα μας, οι κινήσεις μας, καθημερινά σύμβολα και αντικείμενα γίνονται το μέσο για να ανακαλύψουμε έννοιες όπως η προγραφή και οι λέξεις μέσα από τα μάτια των παιδιών, με τρόπο βιωματικό και με τεχνικές θεατρικού παιχνιδιού.

Με αφορμή μια λέξη, ένα αντικείμενο, μια εικόνα, μια φωτογραφία ή έναν πίνακα ζωγραφικής δημιουργούμε μια ιστορία και την αποτυπώνουμε στο

χαρτί.

19:00-19:15: Διάλειμμα- καφές 

19:15-21:00: «Παίζοντας… στη σκηνή!»

 

Μπορεί η αφορμή για μια θεατρική παράσταση να είναι ένα αντικείμενο, ένα παραμύθι, ένα τραγούδι ή ένα ποίημα;

 

Πώς φτιάχνεται μια θεατρική παράσταση από το μηδέν;

 

Ποιος διαλέγει τους ρόλους και πώς; Πρέπει όλοι να έχουν ρόλο πάνω στη σκηνή ή μπορούν να πρωταγωνιστήσουν και εκτός σκηνής;

 

Θεατρικό παιχνίδι, αφήγηση παραμυθιού, μουσική, πίνακες ζωγραφικής γίνονται η αφορμή για σωματικό θέατρο, θεατρική παράσταση ή κουκλοθέατρο.

 

Στόχος της θεματικής είναι να φέρει τους συμμετέχοντες σε επαφή με τις τεχνικές που χρησιμοποιούμε για να δημιουργήσουμε ένα παραστασιακό γεγονός με τις ομάδες παιδιών και να ανακαλύψουμε τις μεθόδους που θα βοηθήσουν έτσι ώστε το αποτέλεσμα να προέρχεται αποκλειστικά από τα παιδιά.

 

ΕΙΣΗΓΗΤΕΣ: Κατερίνα Ανωγιαννάκη (παιδαγωγός, εμψυχώτρια θεατρικής αγωγής, συγγραφέας) -

Χρήστος Χριστόπουλος (ηθοποιός, εμψυχωτής θεατρικής αγωγής)

Χρύσα Λουκά (παιδαγωγός), Σοφία Νικολοπούλου (ηθοποιός)

 

ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ Η ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΤΟ info@mikresistories.gr γράφοντας ΣΗΤΕΙΑ-ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ, το όνομα και τα στοιχεία σας ή τηλεφωνικά στο 210-9227730.

ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΟΣ ΑΡΙΘΜΟΣ ΘΕΣΕΩΝ.

 

ΧΟΡΗΓΟΙ: ITANOS HOTEL, ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ ΑΕΡΟΣΤΑΤΟ, ASTRA AIRLINES.

ΧΟΡΗΓΟΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: SITIA FM 95,5

ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ: ΘΕΑΤΡΟ ΤΗΣ ΣΗΤΕΙΑΣ, Δ.Ο.Κ.Α.Σ.