24-3-2014.Συμμετοχή του Ειδικού Σχολείου Ε.Ε.Ε.ΕΚ. Σητείας στο πείραμα του Ερατοσθένη.

24/03/2014 11:04  -  430 αναγνώσεις

Συμμετοχή Ειδικού Σχολείου Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. Σητείας στο πείραμα του Ερατοσθένη.

Με μεγάλη επιτυχία οι μαθητές της Ανώτερης Βαθμίδας του Ειδικού Σχολείου ΕΕΕΕΚ Σητείας με την καθοδήγηση τριών εκπαιδευτικών του Σχολείου μας συμμετείχαν στο πείραμα του Ερατοσθένη για τη μέτρηση της περιφέρειας της Γης. Το πείραμα ήταν προγραμματισμένο να πραγματοποιηθεί σε παγκόσμια κλίμακα στις 21 Μαρτίου, ημέρα της Εαρινής Ισημερίας.

Αφού πήραμε την επιβεβαίωση από την ΕΜΕ παράρτημα Λασιθίου, ότι μπορούν και τα Ειδικά Σχολεία να συμμετέχουν, ξεκινήσαμε να αναλύουμε το πείραμα που είχε πραγματοποιήσει ο Ερατοσθένης.  Χρησιμοποιώντας  υλικό, πληροφορίες και εικόνες από το διαδίκτυο, με πολλά παραδείγματα, παιχνίδια αλλά και με μπόλικη φαντασία, παρουσιάσαμε με υπεραπλουστευμένο τρόπο, τον τρόπο μέτρησης του Ερατοσθένη, δεδομένου ότι οι μαθητές μας υπολείπονται σε αφαιρετική σκέψη.  

Το Σχολείο που είχαμε επιλέξει να συνεργαστούμε (Μουσικό Σχολείο Χίου - κατά προσέγγιση ίδιου γεωγραφικού μήκους) απεργούσε τη συγκεκριμένη ημέρα, οπότε εργαστήκαμε μόνοι μας.  Με χάρακες, μοιρογνωμόνια, μέτρα, μολύβια, χαρτόνια και με τη βοήθεια του Ήλιου οι μαθητές μας έκαναν τις 5 υποχρεωτικές μετρήσεις της σκιάς της ράβδου που είχαν τοποθετήσει στο έδαφος.  Σχημάτισαν τρίγωνα, μέτρησαν γωνίες, υποτείνουσα και με τη βοήθεια των εκπ/κών υπολόγισαν την περίμετρο της Γης σε 40010,01 χμ. (απόκλιση 65,00).

Ήταν μια εξαιρετική εμπειρία για μαθητές και εκπαιδευτικούς και άλλη μια ευκαιρία για βιωματική μάθηση με διαθεματική προσέγγιση!

Οι εκπαιδευτικοί του Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. Σητείας:  Κατερίνα Γουλιέλμου, Γιώργος Κουλογιάννης και Κώστας Ζαχαρόπουλος, ευχαριστούμε πολύ το παράρτημα της  ΕΜΕ Λασιθίου και ιδιαίτερα τον πρόεδρο κ. Μιχάλη Περάκη, για την ευκαιρία που μας έδωσαν να συμμετέχουμε στο πείραμα αυτό.

eikona