6-3-2014.Συνάντηση Δημάρχου Σητείας με θεσμικά εμπλεκομένους φορείς με στόχο την προώθηση της δημιουργίας του Γεωπάρκου Σητείας.

07/03/2014 09:29  -  480 αναγνώσεις

                                                                                                               

Την Τετάρτη 5/3/2014 πραγματοποιήθηκε στο Δήμο Σητείας κατόπιν σχετικής πρόσκλησης του Δήμου, συνάντηση των θεσμικά εμπλεκόμενων φορέων, του Δήμου Σητείας, του ΔΟΚΑΣ, του ΟΑΣ, του Ιδρύματος Παναγία Ακρωτηριανή, του Συλλόγου Ξενοδόχων Σητείας και του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας του Πανεπιστήμιο Κρήτης, με στόχο την προώθηση της δημιουργίας του Γεωπάρκου Σητείας.

Στη συνάντηση αναλύθηκε το Σχέδιο Δράσης για τη διαχείριση του Φυσικού Πάρκου Σητείας το οποίο εκπονήθηκε στα πλαίσια του έργου «ΓΕΩΤΟΠΙΑ» και χρηματοδοτήθηκε από το πρόγραμμα INTERREG Ελλάδα-Κύπρος και συζητήθηκαν τα επόμενα βήματα για την εφαρμογή του Σχεδίου Δράσης, τη δημιουργία Φορέα Διαχείρισης και τη σύνταξη φακέλου υποψηφιότητας για ένταξη στο Ευρωπαϊκό και Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων. Όλοι οι παριστάμενοι συμφώνησαν ότι πρέπει να επισπευτούν οι διαδικασίες για τη δημιουργία του Γεωπάρκου Σητείας με βάση τα όσα προβλέπονται στο Σχέδιο Διαχείρισης και να διερευνηθούν οι δυνατότητες δημιουργίας μιας Αστικής – Μη Κερδοσκοπικής Εταιρίας που θα αναλάβει τη Διαχείριση του Γεωπάρκου και την προετοιμασία, σε συνεργασία με το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης, του Φακέλου Υποψηφιότητας. Ο στόχος που τέθηκε είναι όλες οι διαδικασίες να έχουν ολοκληρωθεί μέσα στο προσεχές καλοκαίρι ώστε τον προσεχή Οκτώβριο να υποβληθεί ο σχετικός φάκελος υποψηφιότητας στο Δίκτυο των Ευρωπαϊκών Γεωπάρκων.

Αποφασίστηκε επίσης στο επόμενο 15-νθήμερο να διερευνηθούν οι νομικές, οικονομικές και οργανωτικές πτυχές του όλου εγχειρήματος, ούτως ώστε πριν από το Πάσχα να ξεκινήσουν οι διεργασίες για τη θέσπιση του Φορέα Διαχείρισης.