7/4/2011.ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ

07/04/2011 10:09  -  605 αναγνώσεις

7 Απριλίου:  Παγκόσμια ημέρα για την υγεία

 

Από τον παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας η 7η Απριλίου έχει καθιερωθεί, ως Παγκόσμια Ημέρα Υγείας και αφιερώνεται κάθε χρόνο σε κάποιο θέμα σχετικό με την υγεία.

Το θέμα στο οποίο εστιάζεται ο εορτασμός της φετινής Παγκόσμιας ημέρας είναι η επίδραση που έχει η αστικοποίηση στην ανθρώπινη υγεία συνολικά και ατομικά σε παγκόσμιο επίπεδο.

Το θέμα «αστικοποίηση και υγεία» επιλέχτηκε για την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας ως αναγνώριση της επίδρασης που έχει η αστικοποίηση στην ανθρώπινη υγεία συνολικά και ατομικά σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η αστικοποίηση συνδέεται με πολλές από τις προκλήσεις για την υγεία που σχετίζονται με το νερό, το περιβάλλον, τη βία και τους τραυματισμούς και τα μη μεταδοτικά νοσήματα και τους παράγοντες κινδύνου, όπως είναι το κάπνισμα, η ανθυγιεινή διατροφή, η έλλειψη σωματικής άσκησης, η κατάχρηση αλκοόλ καθώς επίσης και με κινδύνους που σχετίζονται με επιδημική εμφάνιση ασθενειών και την αντοχή των μικροβίων στα αντιβιοτικά.


Ειδικά για την αντοχή των μικροβίων στα αντιβιοτικά, το Κέντρο Ελέγχου  και Πρόληψης Νοσημάτων σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι ο εορτασμός αυτός έχει ιδιαίτερη σημασία για την χώρα μας η οποία είναι «πρωταθλήτρια» στην υπερκατανάλωση αντιβιοτικών αλλά και στην ύπαρξη ανθεκτικών μικροβίων στα νοσοκομεία και κυρίως στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Μάλιστα, λόγω αυτού του προβλήματος, η Ελλάδα έχει βρεθεί τα τελευταία χρόνια στο στόχαστρο διεθνών οργανισμών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο δήμος Σητείας με την ευκαιρία της Παγκόσμιας ημέρας υγείας ανακοινώνει ότι σε συνεργασία με γιατρούς της Χειρουργικής Κλινικής του νοσοκομείου θα προχωρήσει σε προληπτικές εξετάσεις γυναικών για παθήσεις του μαστού. Για το σκοπό αυτό ειδικευμένοι χειρουργοί θα επισκεφθούν σταδιακά τα τοπικά διαμερίσματα Ζήρου, Χανδρά, Παλαικάστρου και Ζάκρου με σκοπό να εξετάσουν όσες γυναίκες επιθυμούν να συμμετέχουν σε ένα τέτοιο  πρόγραμμα προληπτικής ιατρικής. Οι γυναίκες που θα χρειαστούν περαιτέρω έλεγχο θα παραπεμφθούν για μαστογραφία ή οτιδήποτε άλλο κριθεί απαραίτητο. Αντίστοιχη έρευνα έχει ήδη ολοκληρωθεί σε τοπικά διαμερίσματα της περιοχής του Μακρύ Γιαλού.

Επίσης σε μια δεύτερη δράση, την ίδια χρονική περίοδο, θα γίνει προσπάθεια ανίχνευσης αιμοσφαιρίνης στα κόπρανα υγειών ατόμων που το επιθυμούν, με σκοπό τον έγκαιρο εντοπισμό αιμορραγίας από το πεπτικό εξαιτίας της ύπαρξης πολυπόδων, κολίτιδας ή κακοήθειας σε πρώιμο στάδιο. Σε περιπτώσεις ανίχνευσης αιμοσφαιρίνης οι ασθενείς θα παραπέμπονται για περαιτέρω έλεγχο.

Τέλος να μην ξεχνάμε ότι κοινωνίες με υψηλό επίπεδο αγωγή υγείας εμφανίζουν σε μικρότερη συχνότητα νοσήματα που έχουν σχέση με την αστικοποίηση όπως για παράδειγμα νοσήματα που προέρχονται από το κάπνισμα, τη μόλυνση του περιβάλλοντος κλπ.