10/6/2011.ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΕΥΤΕΡΟΓΕΝΟΥΣ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΚΑΡΚΊΝΟΥ ΤΟΥ ΜΑΣΤΟΥ ΣΤΗ ΣΗΤΕΙΑ

10/06/2011 13:01  -  237 αναγνώσεις

ΘΕΜΑ: Πρόγραμμα δευτερογενούς πρόληψης καρκίνου του μαστού στη Σητεία

 

Ο δήμος Σητείας σε συνεργασία με τη χειρουργική κλινική του νοσοκομείου Σητείας (Δ/ντή χειρούργο ιατρό κ. Δελημπαλταδάκη Γεώργιο) έχουν οργανώσει επισκέψεις στα δημοτικά διαμερίσματα του δήμου στα πλαίσια προγράμματος δευτερογενούς πρόληψης του καρκίνου του μαστού. Στις επισκέψεις αυτές οι γυναίκες της κάθε περιοχής έχουν ενημερωθεί εκ των προτέρων για το πρόγραμμα και όσες επιθυμούν συμμετέχουν σε αυτό.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει σύντομη ομιλία για την αξία της πρόληψης στον καρκίνο του μαστού και προσπάθεια ευαισθητοποίησης των γυναικών. Διανέμεται επίσης έντυπο ενημερωτικό υλικό για το θέμα, την ίδια ημέρα αλλά και τις επόμενες ημέρες από τον αγροτικό γιατρό της περιοχής. Στη συνέχεια ακολουθεί εξέταση από ειδικευμένους χειρουργούς με λήψη ιστορικού και ψηλάφηση για εντοπισμό των γυναικών που απαιτείται να υποβληθούν σε περαιτέρω έλεγχο. Ο έλεγχος αυτός μπορεί να περιλαμβάνει μαστογραφία, υπερήχους ή ότι άλλο κριθεί απαραίτητο από το γιατρό. Οι εξετάσεις αυτές προγραμματίζονται και εκτελούνται σε επείγουσα ή σε χρόνια βάση αναλόγως της σπουδαιότητας των αντικειμενικών ευρημάτων.  Ο προγραμματισμός τους γίνεται από τους ίδιους τους γιατρούς που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, ενημερώνοντας τις γυναίκες για την ημερομηνία του ραντεβού τους και η εκτέλεση τους γίνεται στο νοσοκομείο Σητείας.

Μέχρι σήμερα έχουν ολοκληρωθεί πέντε επισκέψεις σε δημοτικά διαμερίσματα και έχουν εξετασθεί περισσότερες από 200 γυναίκες. Από αυτές οι 16 υποβλήθηκαν σε επείγουσα μαστογραφία ή υπέρηχο και άλλες 128 προγραμματίστηκαν να υποβληθούν σε μαστογραφία σε χρόνια βάση. Σε μία μόνο γυναίκα χρειάστηκε να σταλεί βιοψία, τα αποτελέσματα της οποίας αναμένονται.

Σημαντικό στοιχείο θεωρούμε το γεγονός ότι σε πρόγραμμα χρόνιας παρακολούθησης, με ετήσια μαστογραφία, βρισκόταν μόνο το 12% των γυναικών που εξετάστηκαν. Το ποσοστό αυτό, που ούτως ή άλλως είναι χαμηλό, ήταν ακόμα χαμηλότερο σε κάποιες περιοχές, αφού κυμαινόταν από 4-24%.

Πιστεύουμε ότι το κέρδος από αυτές τις εξορμήσεις δεν είναι τόσο ο εντοπισμός γυναικών με κάποια παθολογία στο μαστό, όσο η παρακίνηση τους για συμμετοχή σε μόνιμο πρόγραμμα παρακολούθησης.

Επειδή διαπιστώσαμε ότι υπάρχει σημαντικό έλλειμμα όχι τόσο στον τομέα της ενημέρωσης αλλά κυρίως στον τομέα της ευαισθητοποίησης των γυναικών για τακτική παρακολούθηση, το πρόγραμμα θα συνεχιστεί μέχρι τα όρια αντοχής του ακτινολογικού εργαστηρίου του νοσοκομείου. Ας μη μας διαφεύγει το γεγονός ότι όσο αυξάνεται η ευαισθητοποίηση των γυναικών και συνεπώς και η ανάγκη για εκτέλεση μαστογραφιών τόσο η πρόσβαση σε ακτινολογικό εργαστήριο με μαστογράφο θα γίνεται δυσκολότερη.

Η οργάνωση παρόμοιας δραστηριότητας  για την πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, βρίσκεται σε εξέλιξη αυτές τις ημέρες στο δήμο μας, όπως και σε άλλους δήμους της Κρήτης, και θα εκτελεστεί το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.