29-9-2011. "Περιβάλλον και Πολιτισμός 2011, Φωνές Νερού Μυριάδες"

29/09/2011 09:08  -  933 αναγνώσεις

imageΟ Δήμος Σητείας και Ο Δημοτικός Οργανισμός Κοινονικοπολιτιστικής Ανάπτυξης Δήμου Σητείας, (ΔΟΚΑΣ), συμμετέχουν στην δράση του Υπουργείου Πολιτισμού <<Περιβάλλον και Πολιτισμός 2011, Φωνές Νερού Μυριάδες >>, με εκδηλώσεις  που θα πραγματοποιηθούν στο Μουσείο Νερού και Υδροκίνησης Ζάκρου και τον αρχαιολογικό χώρο Χοιρόμανδρες.

Την Πέμπτη 6, την Παρασκευή 7, το Σάββατο 8 και την Κυριακή 9 Οκτωβρίου 2011, αρχαιολογικοί χώροι, μουσεία και μνημεία της επικράτειας θα ανοίξουν τις πύλες τους στο κοινό με μια σειρά από ποικίλες εκδηλώσεις, περιηγήσεις και εκπαιδευτικές δραστηριότητες, οι οποίες θα επιχειρήσουν να αναδείξουν τη σημασία και τις ποικίλες διαστάσεις της αξίας του νερού στη ζωή των ανθρώπων από την αρχαιότητα έως σήμερα. Μέσα από μια πολύπλευρη, αειφορική θεώρηση με παραδείγματα που θα αντληθούν από αρχαιολογικά σύνολα, μνημεία και μουσεία της χώρας αλλά και από δείγματα της σύγχρονης δημιουργίας, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να εντάξει τις χρήσιμες ή βλαβερές πρακτικές του παρελθόντος στο σύγχρονο προβληματισμό αναφορικά με τη διαχείριση του νερού ως απειλούμενου αγαθού.

Η εξέλιξη και η ύπαρξη του ανθρώπου αρχίζει από το νερό και δεν μπορεί να συνεχιστεί χωρίς αυτό. Από τις πρωτόγονες μέχρι τις σύγχρονες κοινωνίες, το νερό αποτελεί το πρωταρχικό  στοιχείο ανάπτυξης αυτών των πολιτισμών.

Δίπλα στη θάλασσα και στα ποτάμια  άκμασαν οι πολιτισμοί των Μινωιτών, των Κυκλάδων και στην πορεία ο κλασικός και ο νεοελληνικός πολιτισμός.

Το νερό χρησιμοποιείται σε όλες τις ανθρώπινες δραστηριότητες και η όποια ανάπτυξη ακόμα και σήμερα είναι συνυφασμένη με την ύπαρξη του νερού.

Το ερώτημα όμως είναι, για πόσο τα παγκόσμια υδάτινα αποθέματα  επαρκούν, όταν εμείς το διαχειριζόμαστε αλόγιστα στην καθημερινότητα μας, στη γεωργία στη βιομηχανία, ρυπαίνοντας και καταστρέφοντας αυτό το πολύτιμο αγαθό. Δυστυχώς το νερό απειλείται απ τον ανθρώπινο πολιτισμό που για αιώνες φρόντιζε και δημιούργησε.

Είναι χρέος όλων μας, να αναλογιστούμε την σπουδαιότητα του νερού για την ανάπτυξη και την ύπαρξη μας  και να υιοθετήσουμε αειφορικές  πρακτικές διαχείρισης του, τόσο στην καθημερινότητα μας όσο και στις διάφορες δραστηριότατες μας.

Στόχος μας είναι, μέσα από αυτές τις εκδηλώσεις, να ευαισθητοποιήσουμε τους πολίτες και κυρίως τα νέα παιδιά για τα προβλήματα από την λάθος διαχείριση των υδάτινων πόρων, ρύπανση, υφαλμύρωση, εξάντληση, να κατανοήσουμε και να συνειδητοποιήσουμε την σπουδαιότητα του νερού στην ανθρώπινη ύπαρξη.        

Ευχαριστούμε όλους όσους συμμετέχουν ενεργά στην οργάνωση και την υλοποίηση της δράσης του Υπουργείου Πολιτισμού .

Τον Πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας Ζάκρου

Τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ζάκρου

Τον Αρχαιολόγο κ. Λεωνίδα Βοκοτόπουλο

Τον ΤΟΕΒ Ζάκρου 

Τον Σπηλαιολογικό Όμιλο Κρήτης ΣΠ.Ο.Κ  

Τους εκπαιδευτικούς των σχολείων

 

 

                                            Ο Πρόεδρος του ΔΟΚΑΣ

 

                                            Γιάννης Αυγουστινάκης