17/11/2011.ΜΗΝΥΜΑ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΣΗΤΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ

17/11/2011 10:34  -  681 αναγνώσεις

Σήμερα τιμάμε τους αγώνες της Νεολαίας, τους αγώνες του λαού μας ενάντια στη χούντα των συνταγματαρχών.

Αγαπητοί μαθητές, Νεολαία του δήμου Σητείας, το Πολυτεχνείο είναι το κορυφαίο γεγονός της αντιδικτατορικής αντίστασης του λαού μας, είναι το σύμβολο, το σημείο αναφοράς της νεότερης ιστορίας μας.

Οι πρωτεργάτες της εξέγερσης του πολυτεχνείου δεν ήταν οι μέχρι τότε επιφανείς ή άλλοι παράγοντες της πολιτικής ζωής της χώρας. Ήταν το πιο ζωντανό, το πιο δημιουργικό κομμάτι της κοινωνίας. Εκείνοι έβαλαν τη σφραγίδα τους στα γεγονότα που οδήγησαν στην πτώση της χούντας.

Υποκλινόμαστε στη μνήμη όλων εκείνων που πιστοί σε αξίες και αρχές, έδωσαν τη ζωή τους και το πατριωτικό τους παρόν και άνοιξαν το δρόμο για την επάνοδο της Δημοκρατίας στη χώρα μας.

Όμως 38 χρόνια μετά φτάνει η απόδοση φόρου τιμής σ’ αυτούς τους αγωνιστές και η απλή ενίσχυση της εθνικής μας μνήμης ;

Σήμερα τα μηνύματα που τότε εκφράστηκαν αποκτούν νέο νόημα, προσλαμβάνοντας ένα νέο πλην όμως εξίσου σημαντικό περιεχόμενο.

Η σημερινή γενιά των νέων μέσα σε ένα περιβάλλον απογοήτευσης πρέπει να πιάσει και πάλι το νήμα από την αρχή.

Προσηλωμένη στα δημοκρατικά ιδεώδη, καλείται να μετουσιώσει σε πράξη τα οράματα εκείνης της εποχής και να μη βουλιάξει « στο σκοτάδι της κατάθλιψης » και απογοήτευσης.

Να διαμορφώσει το δικό της κόσμο και κάτω από δύσκολες καταστάσεις να συνεισφέρει στην ανασύνταξη της χώρας και στην έξοδό της από τα τραγικά αδιέξοδα που η δική μας γενιά δημιούργησε και να την οδηγήσει στην πρόοδο.

Οφείλουμε λοιπόν να τιμήσουμε το Πολυτεχνείο, όχι ως μια τυπική επέτειο, αλλά ως αφορμή για επανακαθορισμό οραμάτων και στόχων, για την έξοδο της πατρίδας από την κρίση, για μια ευνομούμενη πολιτεία, για μια ποιοτική δημόσια παιδεία, για ελευθερία, ειρήνη και κοινωνική δικαιοσύνη.

Σ’ αυτήν την προσπάθεια οφείλουμε να συμμετέχουμε όλοι με τρόπο δημοκρατικό και δημιουργικό.

Η δημοτική αρχή τιμά και σέβεται τους αγώνες των νέων μας και θα βρίσκεται δίπλα τους σε κάθε προσπάθεια για μια δίκαιη, σύγχρονη και δημοκρατική πολιτεία.