5/7/2011. ΣΤΟΝ ΑΠΟΗΧΟ ΤΗΣ ΠΑΓΚΡΗΤΙΑΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΩΝ ΑΣΤΡΟΝΟΜΩΝ

05/07/2011 13:03  -  530 αναγνώσεις

Στον απόηχο της Παγκρήτιας συνάντησης ερασιτεχνών αστρονόμων.

 

Μεγάλη επιτυχία κατά γενική ομολογία, είχαν οι εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στο δήμο Σητείας με αφορμή την Παγκρήτια συνάντηση ερασιτεχνών αστρονόμων από 1 έως και 3 Ιουλίου.   Οι  εκδηλώσεις ξεκίνησαν στον «Τεχνοχώρο», με την έκθεση αστροφωτογραφιών από το τηλεσκόπιο του αστεροσκοπείου του Σκίνακα και την «κλειστή» αστροπαρατήρηση από μέλη του ΣΦΑΚ στο χώρο Μυστρί.

Συνεχίστηκαν με τη συμμετοχή πλήθους κόσμου στο Παλαίκαστρο, όπου μετά τους χαιρετισμούς του δημάρχου Πατεράκη Θοδωρή, του περιφερειακού συμβούλου Ανηψητάκη Αντώνη, του προέδρου του ΣΦΑΚ Σωτηρόπουλου Χρήστου, και αφού διαβάστηκαν οι χαιρετισμοί των βουλευτών Λασιθίου κ. Καρχιμάκη και κ. Πλακιωτάκη, ο καθηγητής Μηνάς Τσικριτζής  παρουσίασε και ανέλυσε τη χρήση του μινωικού αναλογικού υπολογιστή του Παλαικάστρου.

Μεγάλο το ενδιαφέρον του κόσμου, αλλά και πολλές οι ερωτήσεις στο τέλος της παρουσίασης. Έκπληξη  της βραδιάς ήταν  το πέρασμα του διεθνούς διαστημικού σταθμού ISS στο νυχτερινό ουρανό! Επίσης,  ο κόσμος παρατήρησε πλανήτες και μακρινούς ήλιους από τηλεσκόπια μελών του ΣΦΑΚ, ενώ έγιναν και απλά μαθήματα ουρανογραφίας.

      Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με τα εγκαίνια του «Τεχνοχώρου» από το δήμαρχο κ. Πατεράκη Θοδωρή, ενώ ο κόσμος παρακολούθησε με μεγάλο ενδιαφέρον την εισήγηση του καθηγητή αστροφυσικής και διευθυντή του αστεροσκοπείου Σκίνακα «με θέα το Σύμπαν».

   Η Κατερίνα Γουλιέλμου δημοτική σύμβουλος και πρόεδρος της επιτροπής για την κατασκευή αστεροσκοπείου στη Σητεία, δήλωσε συγκινημένη, επειδή ο «Τεχνοχώρος» ξεκίνησε τη λειτουργία του με έκθεση αστροφωτογραφίας, αφού, όπως τόνισε: «ανεξάντλητη είναι η Τέχνη του Σύμπαντος, αλλά και μη πεπερασμένο το Σύμπαν της Τέχνης», και κάλεσε τους παρευρισκόμενους, «να γευτούν μαζί τα εδέσματα  της τέχνης των άστρων, να θαυμάσουν τις σκιές της δημιουργίας, τα φευγαλέα φαντάσματα του εξωχώρου...»

Ο δήμαρχος τόνισε την αναγκαιότητα ύπαρξης του «Τεχνοχώρου» στην πόλη της Σητείας και η Κατερίνα Γουλιέλμου συμπλήρωσε τη σημαντικότητα της αλληλεγγύης και του εθελοντισμού, αφού σε 10 μέρες μια ομάδα εθελοντών πολιτών, κατάφερε να μετατρέψει αποθήκη και ...περιστεριώνα σε εκθεσιακό χώρο!

Τα ονόματα των εθελοντών πολιτών, αλλά και υπαλλήλων του δήμου, οι οποίοι δούλεψαν και εκτός ωραρίου εργασίας, στους οποίους αξίζει ένα μεγάλο «ΜΠΡΑΒΟ» κι ένα ειλικρινές «ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ» είναι:

 Περάκης Μιχάλης, Πλεξουσάκης Μανώλης, Λεβαντάκης Γιώργος, Δρετάκη Ελένη, Παπαϊωάννου Κυριάκος, Ιωάννα, Γεωργία, Καφετζάκη Μαργαρίτα, Περράκης Βαγγέλης, Λιμπερόπουλος Δημήτρης, Λιμπεροπούλου Κατερίνα, Καπετανάκης Παύλος και η Πυροσβεστική υπηρεσία, οικογένεια Γιάνναρου Γιώργου, Ψαράκης Νίκος, Μεραμβελιωτάκης Τέλης και Νίκος, Σφενδουράκης Γιάννης, Αναγνωστάκης Αλέξης, Περράκης Κωνσταντίνος, Πλεξουσάκη Μυρτώ

Για τον «Τεχνοχώρο» πρόσφεραν κάποια υλικά τα καταστήματα:

Βασιλάκη Γιώργου(σιδηροκατασκευές), Κακαριάδη Λεωνίδα, Βασιλάκη Μανώλη(τζάμια), Τσαντηράκη Στέλιου

Τα ανθοπωλεία: Νίκου Παναγιωτάκη, Ροδανάκη Μάνου, Μουτάκη Σοφίας, Χατζηλάμπρου Κατερίνας

Επίσης, βοήθησαν οι υπάλληλοι του δήμου (κάποιοι και εκτός ωραρίου εργασίας): Μαλλιωτάκης Μανώλης, Καραβελάκης Γιώργος, Ισίδωρος  Μαυροειδής, Μαθιός  Φιλιππάκης. Οι καθαρίστριες του δήμου: Ευφημία Αμυγδαλιού, Κωστούλα Μαρκετάκη, Ισμήνη Καρελά, Πόπη Δρακάκη, Νεκταρία Μισαντώνη