23/6/2011.ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΡΟΣ ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΟΥΣ ΔΗΜΟΥ ΣΗΤΕΙΑΣ ΚΑΙ ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΣΗΤΕΙΑΣ ΠΡΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΕΔΡΟ ΕΛΓΑ ΜΕ ΘΕΜΑ: ΚΑΛΥΨΗ ΖΗΜΙΩΝ ΑΠΟ ΠΕΡΟΝΟΣΠΟΡΟ ΛΟΓΩ ΔΥΣΜΕΝΩΝ ΚΑΙΡΙΚΩΝ ΣΥΝΘΗΚΩΝ ΣΕ ΑΜΠΕΛΩΝΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΣΗΤΕΙΑΣ

23/06/2011 12:30  -  388 αναγνώσεις

Ανακοίνωση.

        Ανακοινώνουμε στους παραγωγούς του Δήμου μας ότι, σύμφωνα και με το από 16 Ιουνίου 2011 Τεχνικό Δελτίο των Γεωργικών Προειδοποιήσεων που εκδίδει το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών υπάρχει ανάγκη προστασίας του φυλλώματος του αμπελιού και των σταφυλιών από περονόσπορο, ιδιαίτερα σε περιόδους που σημειώνονται δροσιές ή υπάρχουν προβλέψεις για πιθανές βροχές. 

    Επίσης ανακοινώνουμε ότι ο Δήμος Σητείας έχει καταθέσει υπόμνημα προς τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ και τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Κώστα Σκανδαλίδη για την καταστροφή της παραγωγής των αμπελώνων του Δήμου μας.


      Συγκεκριμένα έχει τονιστεί η ποσοτική και ποιοτική ζημιά σε ποσοστό 75-85 % του αμπελουργικού τομέα της περιοχής και η ανάγκη για ένταξη στο καθεστώς αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ ή την ενεργοποίηση της διαδικασίας αποζημίωσης μέσω των ΠΣΕΑ. Ζητείται να εξαντληθούν όλα τα περιθώρια προκειμένου να αποζημιωθούν οι καλλιεργητές της περιοχής.

 

Επισυνάπτεται ολόκληρο το κείμενο της επιστολής.

                                                                                                                                          Σητεία : 23 -06- 2011

ΔΗΜΟΣ   ΣΗΤΕΙΑΣ   

Ταχ.Δ/νση:   Πατριάρχου Βαρθολομαίου 9                           Αρ.  Πρωτ.:  

Τ.Κ               723 00

Τηλέφωνο:   28433 40500

Fax    :          28430 24584                                                     

E-mail :        info@sitia.gr          

 

                                     ΠΡΟΣ:  1.  Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων,

                                                         κ. Κώστα Σκανδαλίδη,  Αχαρνών 2, 10176, 

                                                         Αθήνα                 

                                                 2.      Πρόεδρο του ΕΛΓΑ κ. Θόδωρο Σαρρή.

 

                              ΚΟΙΝΟΠ:        Βουλευτές Νομού  κ. Καρχιμάκη Μιχάλη,

                                                        κ. Πλακιωτάκη Γιάννη

 

ΘΕΜΑ :    «Κάλυψη ζημιών από Περονόσπορο λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών

                      σε αμπελώνες του Δήμου Σητείας».

 

 Κύριε Υπουργέ,

      Οι καιρικές συνθήκες όπως εξελίχθηκαν τη φετινή περίοδο στην περιοχή του Δήμου της Σητείας συνέβαλλαν τα μέγιστα στην ταχύτατη εξάπλωση του περονόσπορου της αμπέλου που αποτελεί το σημαντικότερο πρόβλημα της αμπελοκαλλιέργειας σε παγκόσμιο επίπεδο επειδή είναι ικανό να προκαλέσει ολοκληρωτική καταστροφή της παραγωγής.

      Οι βροχοπτώσεις που σημειώθηκαν κατά τους μήνες Απρίλιο και Μάιο του 2011 ήταν 158,1 χιλιοστά  mm βροχής, κατανεμημένα σε 18 ημέρες μέσα στο δίμηνο, σε σύγκριση με τους ίδιους μήνες το 2010 όπου το σύνολο των βροχοπτώσεων είχε φτάσει μόλις τα 6 χιλιοστά, κατανεμημένα σε 4 ημέρες. Το υψηλό φετινό ύψος των βροχοπτώσεων σε συνδυασμό με τις υψηλές τιμές σχετικής υγρασίας που τις συνόδευαν, τις ευνοϊκές θερμοκρασίες, αλλά και τον άνεμο που συνέβαλε στη διασπορά του μύκητα είχαν σαν αποτέλεσμα την εξαιρετικά γρήγορη μεταφορά των μολυσμάτων στα εξελισσόμενα βλαστικά στάδια της αμπέλου, την πραγματοποίηση δευτερογενών προσβολών και την τάχιστη εξάπλωση της ασθένειας.

       Η κατάσταση ήταν ανεξέλεγκτη παρά τις συνεχείς προσπάθειες για την προστασία των αμπελώνων  από τους παραγωγούς.  Η μολυσματική δράση του μύκητα, λόγω της συχνότητας των βροχοπτώσεων που προαναφέρθηκε, ήταν μη ελέγξιμη παρότι χρησιμοποιήθηκαν τα κατάλληλα μυκητοκτόνα.

       Κ. Υπουργέ,

       Δεδομένου ότι αφενός ο Δήμος είναι κατεξοχήν αγροτική περιοχή, με Δημότες χωρίς άλλους οικονομικούς πόρους πέραν από αυτούς που προέρχονται από την καλλιέργεια της γης  και αφετέρου ότι η ελιά και το αμπέλι αποτελούν σχεδόν μονοκαλλιέργεια – κατά συνέπεια κύριο εισόδημα των αγροτών και βασικό μέσο επιβίωσης – κρίναμε αναγκαίο να προσφύγουμε στο Υπουργείο σας επειδή είστε οι κατεξοχήν αρμόδιοι να επιληφθείτε του θέματος και εναποθέτουμε στη δική σας φροντίδα και μέριμνα την αντιμετώπιση του προβλήματος με την παροχή οικονομικής αποζημίωσης στους πληγέντες.  Η ποιοτική και ποσοτική ζημιά αυτή τη στιγμή  υπολογίζεται σε ποσοστό 75-85 % του αμπελουργικού τομέα της περιοχής και υπάρχει ανάγκη για ένταξη στο καθεστώς αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ ή την ενεργοποίηση της διαδικασίας αποζημίωσης μέσω των ΠΣΕΑ.

        Παρακαλούμε όπως εξαντληθούν όλα τα περιθώρια προκειμένου να ανευρεθεί χρηματοδότηση ώστε να αποζημιωθούν οι δοκιμαζόμενοι  καλλιεργητές του Δήμου μας.

 

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ

 

Θοδωρής Πατεράκης