01-06-2012.Επιστολή διαμαρτυρίας του Δημάρχου προς τον Υπουργό Υγείας & Κοιν. Αλληλεγγύης σχ. με τη δημοσίευση του Οργανισμού του Γ.Ν.-Κ.Υ.Σητείας

01/06/2012 11:29  -  219 αναγνώσεις

Κύριε Υπουργέ,

Καταρχήν, θα θέλαμε να σας συγχαρούμε θερμά για την ανάληψη των νέων σας καθηκόντων και να σας ευχηθούμε καλή δύναμη και καλή επιτυχία στο δύσκολο έργο σας.

Σε προηγούμενη επιστολή μας, σας είχαμε επισημάνει την ανάγκη να μην υποβαθμιστεί περαιτέρω το Νοσοκομείο της Σητείας, λόγω της γεωγραφικής του ιδιαιτερότητας. Δυστυχώς, είμαστε αναγκασμένοι να επανέλθουμε εκ νέου μετά την αιφνιδιαστική δημοσίευση σε ΦΕΚ (ΦΕΚ 1679/τ. Β΄/16-05-2012) του νέου Οργανισμού του Γ.Ν.-Κ.Υ. Σητείας, εν μέσω μάλιστα προεκλογικής περιόδου και χωρίς να έχουν ληφθεί υπόψη οι πραγματικές ανάγκες του πληθυσμού της περιοχής σε υπηρεσίες υγείας.

Ο νέος Οργανισμός προβλέπει τη μείωση των οργανικών θέσεων των ιατρών από 54 σε 33. Τούτο σημαίνει, ότι το Νοσοκομείο του μεγαλύτερου σε έκταση Δήμου της Κρήτης, το οποίο εξυπηρετεί όχι μόνο τον πληθυσμό του διευρυμένου – σύμφωνα με τον Καλλικράτη - Δήμου αλλά και τους επισκέπτες, οι οποίοι αυξάνονται ιδιαίτερα κατά τους θερινούς μήνες, οδηγείται νομοτελειακά σε κατάργηση.

Με την προβλεπόμενη από τον Οργανισμό σύνθεση του ιατρικού προσωπικού δεν θα καλύπτονται οι ανάγκες των ασθενών όλες τις ημέρες του μήνα από τις βασικές κλινικές ειδικότητες (καρδιολογία, παθολογία, παιδιατρική κ.α.).

Είναι χαρακτηριστικό, ότι οι θέσεις των ιατρών καρδιολόγων μειώνονται από τέσσερις σε έναν, γεγονός που θα δημιουργήσει οξύτατο πρόβλημα στην εύρυθμη λειτουργία συνολικά του Νοσοκομείου, αφού η ειδικότητα αυτή στηρίζει και τις λοιπές κλινικές ειδικότητες.

Επιπλέον, η ύπαρξη μίας θέσης ιατρού ακτινολόγου με κανέναν τρόπο δεν επαρκεί ,για να λειτουργήσει το ακτινολογικό τμήμα με τον εξοπλισμό, πέραν του συνήθους, που διαθέτει το Νοσοκομείο, όπως μαστογράφο, υπερηχογράφο, αξονικό τομογράφο κλπ.

Αξιοσημείωτο είναι επίσης, ότι δεν υπάρχει πρόνοια για την ύπαρξη ψυχιάτρου στο Νοσοκομείο, με αποτέλεσμα από τη μία την αδυναμία περίθαλψης των ψυχικά ασθενών στο Δήμο μας και από την άλλη την κατάργηση του προγράμματος «Ψυχαργώ», που ήδη λειτουργεί στην πόλη.

Ως εκ τούτου, και εκφράζοντας την έντονη αντίθεση ολόκληρης της τοπικής κοινωνίας στη συνεχιζόμενη υποβάθμιση του Νοσοκομείου μας, παρακαλούμε, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων σας, να ενεργήσετε για την άμεση ανάκληση του Οργανισμού που δημοσιεύθηκε και την αναθεώρησή του σύμφωνα με τις προτάσεις της Διοίκησης του Νοσοκομείου και των λοιπών αρμόδιων φορέων της περιοχής, με γνώμονα κυρίως την προάσπιση της δημόσιας υγείας των κατοίκων του Δήμου μας.  

 

                                                          Με εκτίμηση,

                                                    Ο Δήμαρχος Σητείας

 

                                                   Θοδωρής Πατεράκης