24-08-2012.Επιστολή Δημάρχου προς Υπουργό Οικονομικών σχ. με Αναστολή Λειτουργίας ΔΟΥ Σητείας

24/08/2012 12:15  -  820 αναγνώσεις

Κύριε Υπουργέ,

 Καταρχήν, θα ήθελα να σας συγχαρώ θερμά για την ανάληψη των νέων σας καθηκόντων και να σας ευχηθώ καλή δύναμη και καλή επιτυχία στο δύσκολο έργο σας.

Με έκπληξη πληροφορηθήκαμε το σχέδιο απόφασης του Υπουργείου Οικονομικών, που είδε πρόσφατα το φως της δημοσιότητας, για την αναστολή λειτουργίας ορισμένων ΔΟΥ, το οποίο μεταξύ των άλλων προβλέπει την αναστολή – κατάργηση μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους της ΔΟΥ Σητείας και τη μεταφορά των αρμοδιοτήτων της στη ΔΟΥ Αγίου Νικολάου.

Κύριε Υπουργέ, αντιλαμβανόμαστε και συμμεριζόμαστε πλήρως την ανάγκη μείωσης των λειτουργικών δαπανών του κράτους και την περιστολή των δημοσίων δαπανών. Όμως η λογική των οριζόντιων περικοπών, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι ιδιαιτερότητες κάθε περιοχής, έχει αποδειχθεί κοινωνικά άδικη και οικονομικά αδιέξοδη.

Η υλοποίηση αυτού του σχεδίου θα δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα καθώς :

1. Ο νέος καλλικρατικός Δήμος Σητείας είναι ο μεγαλύτερος σε έκταση Δήμος της Περιφέρειας Κρήτης. Εκτείνεται σε 780.000 στρέμματα περίπου και έχει μορφολογικές ιδιαιτερότητες, καθώς περιλαμβάνει εκτός της πόλης της Σητείας 32 ορεινές και πεδινές τοπικές κοινότητες.

2. Θα δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα στην εξυπηρέτηση των πολιτών, ιδιαίτερα με τις μετακινήσεις, αφού οι πολίτες θα χρειάζεται να διανύσουν μεγάλες αποστάσεις με μεγάλο κόστος, προκειμένου να μεταβούν στη ΔΟΥ Αγίου Νικολάου για την εξυπηρέτησή τους. Ενδεικτικά αναφέρουμε, ότι η Σητεία απέχει από τον Άγιο Νικόλαο 1,5 ώρα, και κάποιες τοπικές κοινότητες απέχουν 2 ώρες και πλέον .

3. Επιπλέον την πρόσβαση των πολιτών στη ΔΟΥ Αγίου Νικολάου δυσχεραίνουν οι ιδιαιτερότητες της περιοχής –κακό οδικό δίκτυο, ποικιλόμορφο και δύσβατο ανάγλυφο, οι οποίες επιπλέον, εγκυμονούν κινδύνους για την ασφάλειά τους.

4. Θα επιβαρύνει τους εργαζόμενους, που υπηρετούν σήμερα στην υπό κατάργηση ΔΟΥ Σητείας με το κόστος της μετακίνησής τους που θα είναι δυσβάστακτο, αφού θα χρειάζεται να διανύουν καθημερινά μεγάλες αποστάσεις για να μεταβούν στη ΔΟΥ Αγίου Νικολάου.

5. Θα σημάνει την υποβάθμιση και τον οικονομικό μαρασμό της ευρύτερης περιοχής του Δήμου Σητείας, αφού αποψιλώνεται από υπηρεσίες, οι οποίες αντικειμενικά συμβάλλουν στην τοπική και περιφερειακή ανάπτυξη.

Το σχέδιο Καλλικράτης δίνει έμφαση στην περιφερειακή αποκέντρωση και πρέπει η περιφέρεια, ιδιαίτερα η «τραυματισμένη» και υποανάπτυκτη περιοχή της Σητείας να απολαμβάνει τις όποιες μικρές υπηρεσίες οι οποίες σημειωτέον είναι θεμελιώδεις, της Πολιτείας προς όφελος των πολιτών.

Κύριε Υπουργέ, για  τους ανωτέρω λόγους υιοθετούμε πλήρως την πρόταση του Συλλόγου Υπαλλήλων ΔΟΥ Αν. Κρήτης, για τη λειτουργία δύο ΔΟΥ στον Νομό Λασιθίου, στον Άγιο Νικόλαο και στη Σητεία και ζητούμε να επανεξετάσετε την απόφαση περί κατάργησης της ΔΟΥ Σητείας.

 

                                                                      Ο Δήμαρχος Σητείας

                                                                        

                                                                              Θοδωρής Πατεράκης