20-08-2012.Επιστολή Δημάρχου προς Υπουργό Δημόσιας Τάξης & Προστασίας του Πολίτη σχ. με την αναστολή λειτουργίας της Σχολής Αστυνομίας Σητείας

20/08/2012 10:32  -  646 αναγνώσεις

Κύριε Υπουργέ,

καταρχήν θα ήθελα να σας συγχαρώ θερμά για την ανάληψη των νέων σας καθηκόντων και να σας ευχηθώ καλή δύναμη και καλή επιτυχία στο δύσκολο έργο σας.

Τον τελευταίο καιρό διάχυτη είναι η φήμη, ότι θα ανασταλεί η λειτουργία της Σχολής Δοκίμων Αστυφυλάκων Σητείας, η οποία εντείνεται μετά την πρόσφατη δήλωση του Υπουργού Εσωτερικών κ. Στυλιανίδη προς τους φορείς και ΜΜΕ του Νομού Ροδόπης, ότι «η μοναδική σχολή αστυνομίας που θα λειτουργήσει για φέτος είναι η σχολή της Κομοτηνής»,  προκαλώντας, όπως είναι φυσικό, την έντονη ανησυχία των κατοίκων της πόλης και η οποία φήμη, αν τελικά επαληθευτεί, θα συνιστά πράξη, που θα επιφέρει ουσιαστική υποβάθμιση της ήδη υποβαθμισμένης περιοχής του Δήμου μας.

Σημειώνεται, ότι το Τμήμα Δοκίμων Αστυφυλάκων Σητείας ιδρύθηκε το έτος 1983 ως παράρτημα του Τμήματος Δοκίμων Αστυφυλάκων Ρεθύμνου. Κατόπιν με το Π.Δ. 389/86 ονομάστηκε σε Τ.Δ.Α. Σητείας. Στις εγκαταστάσεις του, που έχουν παραχωρηθεί δωρεάν από το Υπουργείο Παιδείας με την υπ'' αριθμ. 4/29-4-1982 πράξη, δύνανται να εκπαιδευτούν 130 άτομα. Αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της τοπικής κοινωνίας, η οποία συναισθανόμενη τη σπουδαιότητα ιδρύσεως του στην περιοχή, στήριξε με αγώνες και θυσίες όλα αυτά τα χρόνια τη λειτουργία του.

Συνεπώς, το ενδεχόμενο αναστολής λειτουργίας της Σχολής μας βρίσκει κάθετα αντίθετους. Οι κάτοικοι του Δήμου Σητείας, τα τελευταία χρόνια, υφίστανται την εγκατάλειψη και αδιαφορία της πολιτείας σε αντίθεση με την ανάπτυξη των όμορων έντονα αναπτυσσόμενων περιοχών του Νομού Λασιθίου. Η ερήμωση της περιοχής, η ανυπαρξία σύγχρονων κρατικών υποδομών, το κλείσιμο υπηρεσιών, σε συνδυασμό με τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης, έχουν επιδράσει δραματικά στις συνθήκες διαβίωσης των κατοίκων, που παρέμειναν και προσπαθούν να επιβιώσουν σε αυτόν τον μακρινό τόπο. Παράλληλα, η αναστολή λειτουργίας της Σχολής θα αποτελέσει ισχυρότατο πλήγμα για την οικονομία της περιοχής στερώντας σημαντικά έσοδα από τους επαγγελματίες της περιοχής και εντείνοντας το κλίμα απαισιοδοξίας. Αντίθετα, η ύπαρξή της δημιουργεί ελπίδα και αισιοδοξία για το μέλλον της περιοχής και ενδυναμώνει τη θέληση των κατοίκων να παραμείνουν και να αγωνιστούν για την ύπαρξή της.

Κατόπιν τούτων, ενώνοντας τις φωνές μας με αυτές των λοιπών φορέων αλλά και όλων των κατοίκων της περιοχής, ζητούμε να συνεχιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία της Σχολής Αστυνομίας Σητείας, τηρώντας ταυτόχρονα τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης για στήριξη της περιφέρειας.

Με εκτίμηση,

Ο Δήμαρχος Σητείας

Θοδωρής Πατεράκης