24-10-2012.Επιστολή Δημάρχου Σητείας προς Υπουργούς Οικονομικών και Παιδείας,Θρησκευμάτων, Πολιτισμού & Αθλητισμού σχ. με την επιβολή τέλους για την πραγματοποίηση εκδηλώσεων στην Καζάρμα

24/10/2012 13:50  -  656 αναγνώσεις

Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

Με την υπ΄αριθμ. 2869/12-06-2012 επιστολή μας, είχαμε εκφράσει την έντονη διαμαρτυρία μας για την απόφαση των Υπουργών Οικονομικών, Πολιτισμού και Τουρισμού που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 3046/τ.Β΄/30-11-2011, με την οποία επιβάλλεται ειδικό τέλος για την πραγματοποίηση εκδηλώσεων στον αρχαιολογικό χώρο του φρουρίου της «Καζάρμας», θεωρώντας την ανωτέρω απόφαση άδικη και παράλογη, καθώς αφενός μεν τα έξοδα καθαρισμού του χώρου, περιποίηση πρασίνου, ηλεκτροφωτισμού κλπ. τα έχει αναλάβει εξ ολοκλήρου ο Δήμος - ενδεικτικά αναφέρουμε ότι ο Δήμος ετησίως πληρώνει περίπου 1.500,00 ευρώ στη ΔΕΗ - αφετέρου δε το αρμόδιο Υπουργείο  ουδόλως έχει συνδράμει.

Η επιβολή του προαναφερόμενου τέλους πραγματοποίησης εκδηλώσεων σε αρχαιολογικούς χώρους, ιστορικούς τόπους και μνημεία, καθώς και σε αίθριους ή αύλειους χώρους τους, συνιστά ένα οικονομικό μέτρο εξοντωτικό για την καλλιτεχνική έκφραση στο χώρο του πολιτισμού. Όχι μόνο δε συμβάλλει στην ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου της Καζάρμας, αλλά τουναντίον στραγγαλίζει την προώθηση και προβολή της καλλιτεχνικής δημιουργίας καθώς και την ανάπτυξη και διάχυση του πολιτισμού στην ελληνική περιφέρεια. 

Για τους ανωτέρω λόγους ζητάμε, είτε να προβείτε στην ανάκληση της εν λόγω απόφασης, είτε να μας παραχωρήσετε τη χρήση του αρχαιολογικού χώρου της Καζάρμας με την ταυτόχρονη ανάληψη της υποχρέωσης από το Δήμο των δαπανών για την πραγματοποίηση πολιτιστικών εκδηλώσεων, καθώς και του καθαρισμού και ηλεκτροφωτισμού του χώρου.

Ευελπιστώντας στη θετική σας ανταπόκριση, σας ευχαριστούμε προκαταβολικά.

 Με εκτίμηση,

Ο Δήμαρχος Σητείας

Θοδωρής Πατεράκης