29/3/2012.ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ Η ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΑΛΙΓΚΑΡΟΤΡΟΦΙΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΣΗΤΕΙΑΣ

29/03/2012 13:59  -  118 αναγνώσεις

Πραγματοποιήθηκε χθες στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Σητείας η ημερίδα με θέμα τη Σαλιγκαροτροφία, την οποία διοργάνωσαν ο Δήμος Σητείας με το κέντρο Σητείας <<ΔΗΜΗΤΡΑ>> του ΕΛ.ΓΟ.

    Η συμμετοχή των ενδιαφερομένων ήταν αρκετά ικανοποιητική που αποδεικνύει το ενδιαφέρον των νέων ανθρώπων να προσεγγίσουν τον πρωτογενή τομέα  με διαφορετικό τρόπο όσον αφορά τα είδη καλλιέργειας καθώς και τον τρόπο εκμετάλλευσης των εκτάσεων που διαθέτουν.

     Η ενημέρωση έγινε από εξειδικευμένους επιστήμονες του Ελληνικού Κέντρου Σαλιγκαροτροφίας οι οποίοι ανέπτυξαν το θέμα οργάνωσης μιας μονάδας εκτροφής σαλιγκαριών, τις προϋποθέσεις κατασκευής μιας  μονάδας, παρέχοντας όλες εκείνες τις χρήσιμες πληροφορίες που μπορούν να αξιοποιήσουν οι ενδιαφερόμενοι που επιθυμούν να ασχοληθούν με την δημιουργία μιας μονάδας εκτροφής σαλιγκαριού, ενός θετικού διατροφικού παράγοντα της μεσογειακής κρητικής δίαιτας.

   Εισηγητές εκτός της κ. Μεθενίτου Ειρήνης, Γεωπόνου του κέντρου Σητείας <<ΔΗΜΗΤΡΑ>>, ήταν και ο Γεωπόνος από τον ΕΛ.ΓΟ <<ΔΗΜΗΤΡΑ>> Δράμας κ. Αβραάμ Νικολαϊδης, ο Βιολόγος-Ζωολόγος κ. Θανάσης Γκιόλγας από το Ελληνικό Ινστιντούτο Σαλιγκαροτροφίας, οι οποίοι αναφέρθηκαν εκτενώς στην εκτροφή των σαλιγκαριών και ενημέρωσαν για τις προϋποθέσεις κατασκευής και λειτουργίας μονάδων εκτροφής σαλιγκαριών, τα είδη εκτροφής, τη διατροφική αξία των σαλιγκαριών, παρείχαν πληροφορίες και στοιχεία χρήσιμα ώστε οι ενδιαφερόμενοι καλλιεργητές να μην εκτεθούν σε λάθος αποφάσεις.

   Ο Δήμαρχος Σητείας κ. Θοδωρής Πατεράκης ο οποίος συμμετείχε στην ημερίδα, όπως και ο Αντιδήμαρχος κ. Γιάννης Δρακάκης, αναφερόμενος στη σπουδαιότητα της ημερίδας αυτής και στην ικανοποίησή του για την μεγάλη  συμμετοχή στην ημερίδα κυρίως νέων ανθρώπων, τόνισε ότι ο Δήμος Σητείας στηρίζει  τέτοιου είδους προσπάθειες και λειτουργεί ενημερωτικά  αξιοποιώντας πάντα το ενδιαφέρον των παραγωγών σε νέες μεθόδους παραγωγής προϊόντων.

   Είναι απαραίτητη η εμπεριστατωμένη ενημέρωση για ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα ανέφερε, μιας και οι παραδοσιακοί τρόποι καλλιέργειας δεν επαρκούν. Πρέπει να αναδειχθούν νέοι τρόποι δραστηριοτήτων με τέτοιο τρόπο που να διασφαλίζεται η ποιότητα της παραγωγής και σύμφωνα πάντα με τις ευρωπαϊκές οδηγίες, να γίνει ομαδοποίηση στα είδη καλλιεργειών που θα επιλέξουν οι πολίτες μας, διότι μόνο με τον τρόπο αυτό θα υπάρξει ασφαλής τρόπος προώθησής τους.