14/9/2012.Στον απόηχο του 1ου Φεστιβάλ <<Διατροφή και Τοπική Κουλτούρα>>

17/09/2012 11:33  -  662 αναγνώσεις

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Με εξαιρετική επιτυχία στέφθηκε το 1ο Φεστιβάλ «Διατροφή και Τοπική Κουλτούρα» που έληξε την Κυριακή το βράδυ στην πόλη μας.

Ο Δήμαρχος Σητείας κ. Πατεράκης μιλώντας κατά την λήξη της διοργάνωσης εξέφρασε την πλήρη ικανοποίησή του για την μεγάλη επιτυχία του Φεστιβάλ και ευχαρίστησε τους συντελεστές. Και πριν απ’ όλα τους συνδιοργανωτές δηλαδή τον Οργανισμό Ανάπτυξης Σητείας που σήκωσε το κύριο βάρος του σχεδιασμού, του συντονισμού και της υλοποίησης και το Τ.Ε.Ι. Κρήτης – Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας που πρόσφερε την επιστημονική επιμέλεια και συνέπραξε στην υλοποίηση.

Ευχαρίστησε επίσης θερμά όλους όσοι συμμετείχαν και πρόσφεραν τις υπηρεσίες τους: Τους παραγωγούς και τυποποιητές των διατροφικών προϊόντων της Σητείας, του Οροπεδίου Λασιθίου, της Κύπρου και της Χίου.         

Τους εισηγητές της Ημερίδας για την προβολή και προώθηση των διατροφικών προϊόντων, τον γνωστό σεφ Αλέξανδρο Παπανδρέου που παρουσίασε δημιουργικές προτάσεις ένταξης τοπικών προϊόντων στην σύγχρονη μαγειρική, τους επιμελητές και εκτελεστές των δείπνων παραδοσιακής κουζίνας και Μινωικών γεύσεων.

Το Λύκειο Ελληνίδων, το Θέατρο της Σητείας, την χορωδία Βυζαντινής Μουσικής, τον Ναυτικό όμιλο Σητείας, τους καλλιτέχνες της εικαστικής έκθεσης, τους υπεύθυνους των διαδραστικών παιχνιδιών για παιδιά και της παραδοσιακής απόσταξης και όλους όσοι έλαβαν μέρος και βοήθησαν στην υλοποίηση των εκδηλώσεων.

Τους εκπροσώπους της Πολιτείας κ.κ. Γιάννη Ιωαννίδη – Γενικό Γραμματέα Υπουργείου Εσωτερικών, Γιώργο Δεικτάκη – Γ.Γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης και της Περιφερειακής και Τοπικής Αυτοδιοίκησης Νίκο Καστρινάκη – Αντιπεριφερειάρχη, Θεανώ Βρέντζου – Αντιπεριφερειάρχη και Γιώργο Μηλιαρά – Δήμαρχο Οροπεδίου Λασιθίου που παραβρέθηκαν και τους Εμπορικούς ακόλουθους της Κινεζικής Πρεσβείας στην Αθήνα κ. Sun Liwei και της Ελληνικής Πρεσβείας στο Παρίσι κ. Ζάραγκα, που έλαβαν μέρος.

Ιδιαίτερα ευχαρίστησε τους έλληνες και ξένους δημοσιογράφους και τα Μ.Μ.Ε., έντυπα και ηλεκτρονικά για την ευρεία δημοσιότητα που άρχισαν ήδη να δίδουν στο Φεστιβάλ, τον τόπο και τα διατροφικά μας προϊόντα.

Στα περίπτερα εκτέθηκαν όλα τα τοπικά προϊόντα διατροφής της Σητείας και των συνεργαζομένων περιοχών και προκάλεσαν πολύ ευνοϊκά σχόλια των ειδικών, των δημοσιογράφων και των επισκεπτών.

Έγιναν πολλές γευσιγνωσίες, ενημερώσεις και ξεναγήσεις και προσφέρονταν όλες τις ημέρες κεράσματα κρασιών, τσικουδιάς, παραδοσιακών γλυκών, τοπικών μεζέδων και άλλων προϊόντων.

Την έκθεση επισκέφθηκαν συνολικά περί τις 3000 επισκέπτες ανάμεσα στους οποίους πολλοί τουρίστες από ολόκληρο τον Δήμο Σητείας.

Όλες τις περιοχές του Δήμου μας, Σητεία, Παλαίκαστρο, Μονή Τοπλού, Βάι, Ζάκρο, Κάτω Ζάκρο, Ετιά, Μακρύ Γιαλός, Πεύκους και Μόχλο καθώς και πολλά χωριά, τοπία και αξιοθέατα επισκέφθηκαν επίσης οι ξένοι και έλληνες δημοσιογράφοι.

Οι δημοσιογράφοι επισκέφθηκαν επίσης τις εγκαταστάσεις της Ένωσης Σητείας, των Βιοκαλλιεργητών Σητείας και του Συνεταιρισμού Ζάκρου, ενώ τις δυο πρώτες (της Ένωσης και των Βιοκαλλιεργητών) επισκέφθηκε και ο Οικονομικός και Εμπορικός Σύμβουλος (ακόλουθος) της Κινεζικής Πρεσβείας στην Αθήνα κ. Sun Liwei.

Ο κ. Sun Liwei πραγματοποίησε επίσης το μεσημέρι του Σαββάτου εθιμοτυπική επίσκεψη στο Δημαρχείο Σητείας όπου τον υποδέχθηκε, συζήτησε μαζί του για θέματα κοινού ενδιαφέροντος και του πρόσφερε αναμνηστικά δώρα ο Δήμαρχος κ. Πατεράκης.

Όλοι όσοι επισκέφθηκαν την Έκθεση και συμμετείχαν στις διάφορες εκδηλώσεις και ξεναγήσεις, επίσημοι, δημοσιογράφοι, προσκεκλημένοι, τουρίστες και κοινό διατύπωσαν πολύ ευνοϊκά σχόλια, υπέβαλαν ιδέες και προτάσεις και εκφράσανε την ευχή το Φεστιβάλ να θεσμοθετηθεί και να πραγματοποιείται κάθε χρόνο.

Όπως έχει ήδη ανακοινωθεί το Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί και τον Ιούνιο του 2013 στο πλαίσιο του Προγράμματος διασυνοριακής συνεργασίας ΕΛΛΑΔΑ – ΚΥΠΡΟΣ (2007-2013) και οι διοργανωτές ΔΗΜΟΣ ΣΗΤΕΙΑΣ – ΟΑΣ – Τ.Ε.Ι. ΚΡΗΤΗΣ εξέφρασαν την πρόθεση τους να καταβάλουν κάθε προσπάθεια για την θεσμοποίηση, τον εμπλουτισμό και την αναβάθμισή του τα επόμενα χρόνια.

Δείτε τι δήλωσε ο Δήμαρχος Σητείας κ. Θοδωρής Πατεράκης κατά τη λήξη του Φεστιβάλ :