28-8-2012.Στον απόηχο της 3ης Παγκρήτιας Συνάντησης Ερασιτεχνών Αστρονόμων, που έγινε στη Σητεία

28/08/2012 08:22  -  757 αναγνώσεις

Μεγάλη επιτυχία κατά γενική ομολογία, είχαν οι εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στο δήμο Σητείας με αφορμή την 3η Παγκρήτια Συνάντηση Ερασιτεχνών Αστρονόμων  17 και 18 Αυγούστου. Οι  εκδηλώσεις ξεκίνησαν 17/8 στο 3ο Δημοτικό Σχολείο με πολύ ενδιαφέρουσες εισηγήσεις, που παρουσίασαν οι:

  • Μανώλης Καπετανάκης εκπ/κός, μέλος της ΕΑΕ με θέμα: «μετέωρα, βροχές μετεώρων και μετεωρίτες».
  • Χρήστος Σωτηρόπουλος, εκπαιδευτικός και υπεύθυνος στον τομέα εκπαιδευτικών θεμάτων του Σ.Φ.Α.Κ., με θέμα:

          «οι απρόβλεπτες συνέπειες της φωτορύπανσης». Εντυπωσιακές ήταν οι φωτογραφίες, οι μετρήσεις και τα παραδείγματα φωτορύπανσης στην πόλη της Σητείας, λόγω κακού φωτισμού, με χειρότερο σημείο την πλατεία της πόλης και σωστότερο φωτισμό στον παραλιακό πεζόδρομο που ενώνει τα δύο λιμάνια (δρόμος με τις πάπιες)!

  • Δημήτρης Μανούσος, χειριστής λογισμικού και μέλος του ΣΦΑΚ, με θέμα: «κατασκευή χειροποίητου τηλεσκοπίου».
  • Μιχάλης Τερεζάκης: Πολιτικός Μηχανικός, μέλος του ΣΦΑΚ, με θέμα: «απλά μαθήματα ουρανογραφίας».
  • Πριν από τις επίσημες εισηγήσεις, η Κατερίνα Γουλιέλμου παρουσίασε τα πρώτα σχέδια κατασκευής λαϊκού αστεροσκοπείου στη Σητεία στην περιοχή Μυστρί. Τα σχέδια αυτά είναι η πρώτη  προσέγγιση, που έγινε κατόπιν χωροθέτησης, από τους μηχανικούς Περάκη Γιάννη και Ανηψητάκη Αντώνη, στους οποίους ανατέθηκε η προμελέτη του αστεροσκοπείου.

Στη συνέχεια, και αφού έγιναν απλά μαθήματα ουρανογραφίας με lazer, πλήθος κόσμου παρατήρησε από τα τηλεσκόπια μελών του ΣΦΑΚ, πλανήτες, κλειστά και ανοιχτά σμήνη, νεφελώματα, μακρινούς ήλιους κ.λπ.

Σε όλους τους συμμετέχοντες μοιράστηκαν αφίσες και έντυπο υλικό από το Πλανητάριο Θεσσαλονίκης «Νόησις», το οποίο ήταν και ο μέγας χορηγός της εκδήλωσης.

Το Σάββατο 18/8 το μεσημέρι πλήθος κόσμου περίμενε από νωρίς στην πλατεία, για να δει μέσα από τηλεσκόπια με φίλτρα τον ήλιο και τις κηλίδες του. Παράλληλα, υπήρχε υπαίθρια έκθεση φωτογραφιών του ήλιου, ενώ κατασκευάστηκαν ηλιακά ρολόγια από παιδιά και μεγάλους με την καθοδήγηση του Χρήστου Σωτηρόπουλου.

Το βράδυ του Σαββάτου, έγινε αστροπαρατήρηση κλειστή στο κοινό, μόνο για  ερασιτέχνες αστρονόμους.

Από τις 17 έως και 24/8 λειτούργησε στον Τεχνοχώρο του Δήμου εντυπωσιακή έκθεση αστροφωτογραφίας της ομάδας αστροφωτογράφων του astrovox, που ενθουσίασε το κοινό μαζί με τις ενδιαφέρουσες προβολές πολλών βίντεο αστρονομικού περιεχομένου.

Μέγας χορηγός της εκδήλωσης ήταν το Πλανητάριο «Νόησις» Θεσσαλονίκης  και διοργανωτές: Δήμος Σητείας, ΣΦΑΚ, astrovox και ΟΑΣ.