05.12.2012.Συναντήσεις Δημάρχου Σητείας στην Αθήνα για την προώθηση θεμάτων του Δήμου

05/12/2012 12:12  -  736 αναγνώσεις

Στην Αθήνα μετέβη ο Δήμαρχος Σητείας κ. Θ. Πατεράκης τη Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου 2012 προκειμένου να παραστεί στο έκτακτο συνέδριο της ΚΕΔΕ με μοναδικό θέμα συζήτησης τις τελευταίες ραγδαίες εξελίξεις μετά την ψήφιση του νέου Μεσοπρόθεσμου, την έκδοση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου καθώς και την ψήφιση του Προϋπολογισμού 2013.

Κατά την παραμονή του στην Αθήνα είχε συνάντηση με τους Βουλευτές Λασιθίου κ. Πλακιωτάκη Ι. και κ. Δερμιτζάκη Κων/νο και τους Δημάρχους Αγίου Νικολάου και Ιεράπετρας για να συζητήσουν θέματα που αφορούν το Νομό.

Κατά τη συνάντηση η συζήτηση επικεντρώθηκε στις εξελίξεις σχετικά με τις Σχολές των ΤΕΙ, με τα Νοσοκομεία καθώς και την εξέλιξη των έργων στον ΒΟΑΚ.

Σε ό,τι αφορά το θέμα των ΤΕΙ, κοινή πεποίθηση είναι ότι ο Νομός Λασιθίου έχει αδικηθεί κατάφωρα από την κατανομή των σχολών, συνεπώς πρέπει να αποκλειστεί κάθε ενδεχόμενο να χάσει και τα ελάχιστα που διαθέτει. Αντιθέτως, στα πλαίσια της επιχειρούμενης αναδιάταξης των δομών των Πανεπιστημίων και των ΤΕΙ της χώρας ο Νομός Λασιθίου πρέπει να ενισχυθεί με νέα τμήματα. Οι υπάρχουσες υποδομές, το υψηλού επιπέδου επιστημονικό έργο που παράγεται καθώς και τα υπόλοιπα συγκριτικά πλεονεκτήματα που διαθέτει ο Νομός αποτελούν τα καλύτερα εχέγγυα για τη στήριξη και περαιτέρω ενίσχυση των τμημάτων ΤΕΙ του Νομού Λασιθίου. Για το θέμα αυτό θα πραγματοποιηθεί τις επόμενες ημέρες συνάντηση με τον Υπουργό Παιδείας και τη Διοίκηση του ΤΕΙ Κρήτης.

Επί τάπητος τέθηκε και το θέμα των Νοσοκομείων του Νομού, ιδιαίτερα μετά και τις τελευταίες εξελίξεις, που ουσιαστικά υποβαθμίζουν το επίπεδο υγείας. Απαίτηση όλων είναι να στελεχωθούν πλήρως όλα τα Νοσοκομεία του Νομού και να καλυφθούν οι κενές θέσεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού. Και για το θέμα αυτό θα ακολουθήσει συνάντηση των Δημάρχων με τους Βουλευτές του Νομού και τον Διοικητή της ΔΥΠΕ Κρήτης.

Σχετικά με την εδώ και δεκαετίες καθυστέρηση στα έργα του Βόρειου Οδικού Άξονα εις βάρος της ανάπτυξης ολόκληρου του Νομού, συμφωνήθηκε ότι πρέπει να ολοκληρωθούν όλα τα τμήματα εντός του Νομού και για τον σκοπό αυτό θα επιδιωχθεί συνάντηση με την ηγεσία του αρμόδιου υπουργείου.

Τέλος, στη συνάντηση αποφασίστηκε από κοινού οι Δήμαρχοι του Νομού να συναντώνται ανά τακτά χρονικά διαστήματα για να συζητούν τις εξελίξεις και να συντονίζουν τις κινήσεις τους για την προώθηση θεμάτων που αφορούν το Νομό.

Επίσης, την Τρίτη 4 Δεκεμβρίου συναντήθηκαν ο Δήμαρχος Σητείας κ. Πατεράκης, ο Βουλευτής Λασιθίου κ. Πλακιωτάκης, και ο Δ/ντής ΕΥΔΕ–ΒΟΑΚ κ. Αγαπάκης με τον Αναπληρωτή Υπουργό Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Καλογιάννη για να συζητήσουν τις εξελίξεις στο θέμα του Δημοτικού Αερολιμένα Σητείας και στο τμήμα ΒΟΑΚ «Αυχήν Αγκαθιά – Χαμέζι». Αναφορικά με το αεροδρόμιο ο Υπουργός διαβεβαίωσε ότι θα επιταχυνθούν οι διαδικασίες ένταξης του έργου στο ΕΣΠΑ και θα συνεχιστεί η χρηματοδότησή του. Σε ό,τι αφορά το έργο «Αυχήν Αγκαθιά – Χαμέζι» εντός των επόμενων εβδομάδων αναμένεται η δημοπράτησή του.