29-1-2013.Αφιέρωμα στο Δάσκαλο

30/01/2013 09:48  -  219 αναγνώσεις

Ο Δήμος Σητείας , οι διευθυντές των Γυμνασίων και Λυκείων Σητείας καθώς και η Ιστορική Λαογραφική Εταιρεία Ν. Λασιθίου με αφορμή την εορτή των Τριών Ιεραρχών διοργανώνουν τη Τετάρτη 30 Ιανουαρίου εκδήλωση, η οποία θα είναι αφιερωμένη στο Δάσκαλο και την Παιδεία.
Στις προθέσεις τους είναι να πραγματοποιηθεί μια εκδήλωση αναστοχασμού και απόδοσης φόρου τιμής στον Δάσκαλο οποιασδήποτε βαθμίδας ειδικότερα της Μέσης εκπαίδευσης στον οποίο οφείλουμε τα θεμέλεια της προσωπικότητάς μας.

Η εκδήλωση θα είναι διαρθρωμένη σε τέσσερα μέρη:

Στο πρώτο θα γίνει μια προσπάθεια σκιαγράφησης του προφίλ του καλού δασκάλου. Ειδικότερα θα παρουσιαστεί ο ρόλος της παιδείας στο πλαίσιο των κοινωνικών θεσμών, η θέση του δασκάλου και ο ρόλος του στο εκπαιδευτικό οικοδόμημα, η υπόστασή του ως λειτουργού και το ήθος που θα πρέπει να τον χαρακτηρίζει.Θα γίνει προσπάθεια να διερευνηθούν μερικά χρήσιμα ερωτήματα όπως: ο καλός δάσκαλος είναι άμεσα αναγνωρίσιμος;, πώς τον βλέπουν οι μαθητές, ποιος είναι ο απαιτούμενος χρόνος για να αναδειχθεί η μορφή του, πόσο συμβάλλει στη μελλοντικιή ζωή των μαθητών του, ποιές είναι οι κρίσιμες τάξεις για τους μαθητές, πώς σχετίζεται με το μελλοντικό εισόδημά τους, ποια είναι τα σύγχρονα προβλήματα που αντιμετωπίζει, πότε δικαιώνεται κ.ά. Εισηγητής θα είναι ο Προϊστάμενος Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν Λασιθίου και πρόεδρος της Ι.Λ.Ε Ν. Λασιθίου κος Γιάννης Σταμέλος 

Στο δεύτερο μέρος ο φιλόλογος Μιλτιάδης Παπαδάκης θα μας ταξιδέψει στο σχολείο του χθές, ανακαλώντας στη μνήμη μας βιώματα των μαθητικών μας χρόνων με γλυκόπικρες γεύσεις.Ο παραλληλισμός με το σημερινό σχολείο θα αποτελέσει αφορμή για προβληματισμό. 

Στο τρίτο μέρος θα γίνει αναφορά στους αείμνηστους καθηγητές που δραστηριοποιήθηκαν στα σχολεία της Σητείας και θα δοθεί ο λόγος για σύντομες παρεμβάσεις αν υπάρξει ενδιαφέρον και το επιτρέπει ο χρόνος.

Στο τέταρτο μέρος η Χορωδία του Γενικοιύ Λυκείου Σητείας υπό την Διεύθυνση του Πατέρα Αλεξάκη θα ερμηνεύσει τραγούδια σχετικά με τον δάσκαλο και τους μαθητές.

Η εκδήλωση θα γίνει στο Ξενοδοχείο Sitia Beach με ώρα έναρξης 18.30 και ελεύθερη είσοδο .