18.01.2013.Απολογισμός Δημάρχου Σητείας για τα πεπραγμένα της Δημοτικής Αρχής για τη διετία "2011-2012"

18/01/2013 12:57  -  328 αναγνώσεις

Συνδημότισσες και συνδημότες ,

 Με την ανατολή του νέου έτους, και αφού σας μεταφέρω τις ευχές της Δημοτικής Αρχής και τις δικές μου προσωπικά, έχοντας πλήρη συναίσθηση της υποχρέωσης και ευθύνης μου απέναντι σας εν συντομία θα σας εκθέσω το έργο, που επιτελέστηκε στο Δήμο μας και των προσπαθειών που καταβάλαμε  κατά το διάστημα των δύο ετών από την ανάληψη των καθηκόντων μας μέχρι σήμερα.

Ο νέος Δήμος Σητείας κλήθηκε να λειτουργήσει μέσα στη νέα πραγματικότητα, που επέφερε η διοικητική μεταρρύθμιση με το «Σχέδιο Καλλικράτης». Αναμφισβήτητα, πρόκειται για μία σημαντική και αναγκαία μεταρρύθμιση, ωστόσο η αυτοδιοίκηση στο σύνολο της κλήθηκε να αντιμετωπίσει ένα θεσμικό πλαίσιο με πολλές ασάφειες, χωρίς συγκεκριμένη κατεύθυνση, δίχως το απαραίτητο εξειδικευμένο προσωπικό, με μεγάλες ελλείψεις – και κυρίως- χωρίς τους αναγκαίους πόρους.

Ως εκ τούτου, χρειάσθηκε μία περίοδος ενημέρωσης και προσαρμογής τόσο των αιρετών όσο και των υπαλλήλων του Δήμου στα νέα διοικητικά, διαχειριστικά δεδομένα, ώστε να επιτευχθεί ο απαιτούμενος συντονισμός όλων για την απρόσκοπτη προώθηση του δημοτικού έργου. Βρήκαμε γρήγορα τον βηματισμό μας και προχωρήσαμε άμεσα, απ’το 2011 κιόλας, στην υλοποίηση έργων ύψους περίπου 3 εκατομμυρίων ευρώ.

Το 2012 αναμφισβήτητα ήταν μία πολύ δύσκολη χρονιά για τον Δήμο μας, αφού πέραν της δυσμενούς οικονομικής συγκυρίας, υποχρεωθήκαμε με τελεσίδικη δικαστική απόφαση και παρά τις ενστάσεις μας στην καταβολή 2,3 εκατ. ευρώ στην οικογένεια Καταπότη. Η υπόθεση αυτή, για την οποία είχε γίνει αναλυτική ενημέρωση στο Πολύκεντρο Σητείας, και της οποίας η δυσμενέστατη έκβαση αφήνει έκθετη την προηγούμενη δημοτική αρχή λόγω δικών της κακών χειρισμών, μας υποχρέωσε να τροποποιήσουμε το τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου για το 2012 εξαιτίας της αδυναμίας επαρκούς χρηματοδότησης.

Παρά ταύτα, με πόρους που εξασφαλίσαμε από το ΕΣΠΑ προωθήσαμε δράσεις στήριξης του πρωτογενούς τομέα, προστασίας και ανάδειξης του περιβάλλοντος της περιοχής και προβολής του τουριστικού προϊόντος του τόπου μας.

Και το 2013 δεδομένης της δυσμενούς οικονομικής θέσης του Δήμου, αφενός λόγω της υπόθεσης Καταπότη και αφετέρου λόγω των δραματικών μειώσεων των κρατικών επιχορηγήσεων περιορίζεται η δυνατότητα κατάρτισης ενός τεχνικού προγράμματος, όπως θα έπρεπε και θα θέλαμε για τους δημότες μας. Ως εκ τούτου, και το 2013 θα περιοριστούμε στην αξιοποίηση των δυνατοτήτων, που παρέχει το ΕΣΠΑ και στη φροντίδα για τη βελτίωση της καθημερινότητας και την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των δημοτών μας. Ουσιαστική θα είναι και η σύσταση και λειτουργία του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Σητείας, που επανήλθε στη δικαιοδοσία του Δήμου μας.

Σε ό,τι αφορά τα μεγάλα ζητήματα, που απασχολούν κατά κύριο λόγο την τοπική κοινωνία, όπως το Νοσοκομείο, το ΤΕΙ, οι Δημόσιες Υπηρεσίες, προσπαθήσαμε σκληρά - όχι πάντα με το επιθυμητό αποτέλεσμα - για να προασπίσουμε, ό,τι με αγώνες και θυσίες ετών έχουμε κατακτήσει.

Παρά το εξαιρετικά δυσμενές κλίμα θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε και στον αγώνα αυτό ζητάμε να σταθείτε δίπλα μας αρωγοί, λαός, φορείς, θεσμικοί εκπρόσωποι.

Συνδημότισσες και συνδημότες, φίλες και φίλοι,

Εμείς οι αιρετοί, στους οποίους εμπιστευτήκατε τη διαχείριση των δημοτικών υποθέσεων, πρέπει να ξέρετε, ότι δεν είμαστε επαγγελματίες. Ταχθήκαμε να υπηρετήσουμε τη γενέθλια γη μας και τους ανθρώπους της από αγάπη και μόνο για όλους εσάς. Στην προσπάθεια μας αυτή θυσιάζουμε πολλές προσωπικές και οικογενειακές μας στιγμές, ενώ παράλληλα είναι τοις πάσι γνωστό, ότι δεν έχουμε κανένα απολύτως οικονομικό ή άλλο προσωπικό όφελος. Η μόνη μας φιλοδοξία είναι να οργανώσουμε με τον καλύτερο τρόπο τον Δήμο μας, να χτίσουμε ένα καλύτερο μέλλον για μας και τα παιδιά μας.

Θέλω να σας ευχαριστήσω για την εμπιστοσύνη, τη συνεργασία και την κατανόησή σας και να σας διαβεβαιώσω, ότι παραμένουμε προσηλωμένοι στους υψηλούς στόχους, που θέτει η νέα πραγματικότητα του διευρυμένου καλλικρατικού Δήμου Σητείας, δεσμευόμενος ότι το 2014 – και κυρίως το 2015 – θα είναι έτη καινοτόμων παρεμβάσεων και έργων ουσίας με στόχο την αναζωογόνηση κάθε περιοχής του Δήμου μας και την αναβάθμιση της ποιότητας της ζωής όλων μας.

 

                                                    Ο Δήμαρχος Σητείας

 

                                                 Θοδωρής Πατεράκης